”Den blå græshoppe” af Søren Lassen

Peoples’s Press 2015 – 413 sider

Forlagets beskrivelse
November 1963. Præsident Kennedy er blevet skudt, og alle avisredaktioner er på den anden ende. Også hos chefredaktør Holberg.
Oven i det hele bliver tre københavnske prostituerede myrdet, og Holberg sætter sin bedste kriminalreporter på sagen. Men da en hemmelig kilde – en diplomat fra den sovjetiske ambassade – presser ham til at interessere sig for de dræbte kvinder, mærker han jorden brænde under sig.
For et er, at han i mange år har haft en alt for tæt kontakt til den anden side af jerntæppet. Men derudover har russeren kendskab til en hændelse i Holbergs fortid – en død prostitueret under besættelsen – som helst skal forblive i glemmebogen.
”Den blå græshoppe” er en historie fra den kolde krig, hvor mange indgik uhellige alliancer uden at gøre sig klart, hvad konsekvenserne kunne blive.

Anmeldelse
Bogen giver en glimrende beskrivelse af årene 1963/64, og når jeg selv er en årgang 1950, husker jeg de større begivenheder, der beskrives i bogen.
Ud over disse begivenheder er også selve tiden beskrevet. Fx at man ikke sagde ”du” til hinanden, at folk røg som en skorsten, at man drak VAT 69, at hitlisterne begyndte at dukke op, at danske sangerinder fik en karriere i Vesttyskland osv. osv.
”Den kolde krig” er et vigtigt tema i handlingen. I den forbindelse hører man, hvordan hovedpersonen, chefredaktør Holberg jævnligt har kontakt til en russer, som er tilknyttet den sovjetiske ambassade i København. Nogle vil nok mene, at han udleverer oplysninger af fortrolig art, men det er ikke Holbergs opfattelse. Han synes, det kun er udveksling af nyheder.
Bogens personer og miljøer er fint beskrevet.
Også besættelsen er et tema i bogen. Mange danskere foretog handlinger, som i bund og grund var en form for samarbejde med tyskerne. Det mente de ikke selv det var, men andre havde den modsatte opfattelse, og det kunne godt volde problemer i efterkrigstiden.
Bogen beskriver også, at der først i 60’erne var interne stridigheder mellem de forskellige afdelinger inden for politiet. Det var på det tidspunkt, at PET blev oprettet, og det var lidt en torn i øjet på andre afdelinger i København, som tidligere havde arbejdet med det, som PET nu skulle gøre.
Avisverdenen spiller også en meget stor rolle i handlingen, og man hører om, hvordan man arbejder på en avisredaktion, og hvordan der diskuteres, hvad der skal med og ikke med i dagens avisudgave.
Da Holbergs kone er skuespillerinde berøres også intrigerne inden for teater- og filmverdenen.
Sex og utroskab er man også omme ad.
Som man ser, berøres mangt og meget i bogen, men jeg må desværre indrømme, at jeg kedede mig under det meste af læsningen.
Det mest interessante i bogen er beskrivelsen af selve tidsbilledet. Desværre kan jeg ikke tildele så mange krimihjerter, da jeg mangler spænding.
To krimihjerter

Se også min egen hjemmeside :HER

Har du læst den? Hvad synes du?