Denne bog er anmeldt af både Per Drustrup Larsen og Jan Findal. Se anmeldelserne herunder:

Fra bogens bagside:
Da en hjemløs findes brutalt dræbt i centrum af Aalborg, tilkalder man hurtigt forstærkning fra København i form af politiinspektør Kristian Swane og hans team. For ugen efter skal et stort arrangement med VIP-deltagelse fra EU løbe af stablen i netop det område, hvor de hjemløse holder til, og man frygter, at der er en sammenhæng.

Samtidig har en anden hjemløs – en krigsveteran fra Balkan og Irak, som går under navnet Soldier Boy – overværet den bortførelse, som gik forud for drabet på den hjemløse, og han undrer sig. For de to bortførere talte serbisk!

Situationen udvikler sig hurtigt, da endnu en fra hjemløse-kolonien findes dræbt, og en tredje bliver bortført. Fra hvert sit udgangspunkt borer Swane og Soldier Boy sig ned i sagen, som skal ende med at sætte Aalborg på den anden ende og vise sig at have en mere kynisk baggrund, end nogen havde forestiller sig.

Min anmeldelse:
Med dette 4. bind i serien om Kristian Swane fra Rigspolitiets Drabstaskforce vender handlingen hjem til forfatterens Nordjylland, idet den foregår i Aalborg, men samtidig har den også tætte nationale og internationale forbindelser.

Jakob Knudsen er en forfatter, jeg med fornøjelse har fulgt siden hans debut i 2010 med “Håbefulde hjerte”, og denne nye fortsætter i Jakobs egen stil, som han her både har forfinet og nuanceret, uden at det går ud over spændingsmomentet. Til den personlige stil hører etiske og filosofiske overvejelser, som indgår i beskrivelserne af sagen og opklaringen af den samt de tilhørende aktuelle samfundsspørgsmål, der altid har været med i hans krimier.

Selv handlingen er kort introduceret med bagsideteksten, så for ikke at ødelægge læsningen vil jeg ikke afsløre mere. De samfundsmæssige emner, der denne gang ligger til grund for krimiplottet er (med forskellig vægtning): behandlingen af hjemløse, socialpolitik, kommunalpolitik, forretningsmoral, familieforhold og vilkårene for eks-soldater.

Det kan virke som en hel del oven i det rene krimiplot, og det er det sådan set også, og det gør også bogen både tykkere og mere kompleks at læse. De mange sider er der ikke noget at gøre ved, men kompleksiteten gør læsningen en hel del mere interessant end af mere strømlinede og enkeltsporede krimier.

Der er selvfølgelig en del lokalkolorit fra Aalborg, og med mit kendskab til byen er det svært at vurdere, hvad det vil betyde for udenbys læsere, men jeg tror bestemt ikke, det vil være skidt for hverken byen eller læserne. Vi er jo vant til at læse om svenske skærgårdsbyer og andre eksotiske steder, så hvorfor ikke Aalborg?!

Det er en rigtigt spændende og godt fortalt historie, der ad de to efterforskningsspor følger forskellige veje frem mod opklaringen med flere overraskelser undervejs – helt frem til de sidste sider, så der er også godt styr på krimidelen af bogen foruden de etiske og samfundsmæssige elementer, og det gør bogen til en helstøbt krimi efter min smag. 4 krimihjerter her og 8 point på min egen skydeskive.

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

fire krimihjerter

Jakob Knudsen
Hjemløs
People’s Press, 2017

(439 sider)

ANMELDELSE af JAN FINDAL

Mon ikke de fleste har set en hjemløs stå i gadebilledet og sælge ”Hus forbi”, men ingen kender sandsynligvis grunden til, at sælgeren er kommet i den situation.

Netop de hjemløse spiller, som titlen mere end antyder, en meget stor rolle i Jakob Knudsens nyeste krimi ”Hjemløs”.

Vi befinder os i Aalborg, hvor en hjemløs findes brutalt dræbt. Fra myndighedernes side frygter mange, at det har sammenhæng med et stort EU-arrangement, der skal finde sted i det område i byen, hvor de hjemløse holder til. Derfor tilkaldes der hjælp fra Rigspolitiets Drabstaskforce under ledelse af politiinspektør Kristian Swane.

Som anmelder har jeg adskillige gange kritiseret, når nutidige krimiforfattere ikke har styr på det politimæssige, så jeg haster med at skrive, at Rigspolitiets Drabstaskforce er en ikkeeksisterende enhed. I bogen fungerer det som Rejseholdet i sin tid gjorde. Rejseholdet blev nedlagt i 2007. MEN jeg accepterer fuldt ud, at Jakob Knudsen har ”oprettet” denne enhed. I ”Tak” til sidst i bogen fortæller han også selv, at enheden er fiktiv. Jeg kunne dog god have ønsket mig, at han i bogens start havde gjort opmærksom på, hvorfor Rigspolitiet har oprettet en sådan enhed.

Jeg synes, at det efterforskningsmæssige i bogen virker yderst realistisk og for en sjælden gangs skyld, er der ingen nævneværdige uenigheder mellem overordnede og ”dem i marken”. Det er et ”krydderi”, som mange forfattere ellers benytter. Til gengæld har vi igen en krimi, hvor samarbejdet mellem politi og PET ikke er det allerbedste – et ”krydderi”, der også ofte benyttes. Gad vide, hvordan det samarbejde egentlige fungerer i virkelighedens verden?

Gennem efterforskningen skildres meget troværdigt, hvilke forhold hjemløse lever under og også de tiltag, der gøres for at afhjælpe de hjemløses problemer. Det er bestemt ikke altid noget, der lykkes lige godt. De fleste af de hjemløse i bogen har fx meget store alkoholproblemer. Det er også en kendsgerning, at der blandt de hjemløse findes en del grønlændere. Aalborg er det sted, hvor der bor flest grønlændere uden for Grønland.

Efterforskningen løber ind i en del vanskeligheder, som bl.a. også involverer serbiske lejemordere, og situationen tilspidses, da der sker flere drab på hjemløse.

En af de hjemløse går under navnet Soldier Boy. Han er en af de få, der ud over en joint om aftenen, ikke er hverken alkoholiker eller narkoman. Han er tidligere udsendt soldat, er intelligent og har evner, som gør, at han foretager sin egen private og ikke ufarlige efterforskning parallelt med Swanes drabstaskforce.

Man møder mange interessante og godt beskrevne karakterer. Det gælder både hjemløse, politifolk, militærfolk, erhvervsdrivende, kommunale embedsmænd m.m.

Der er gode beskrivelser af forskelligartede miljøer. Især gør steder, hvor de hjemløse holder til, stort indtryk.

Jeg kan også godt lide de beskrivelser, der er af byen Aalborg og synes godt om, at en krimi ikke nødvendigvis behøver at foregå i København.

Gennem bogen får Jakob Knudsen vist et stort samfundsengagement og ind imellem kommer der også nogle filosofiske betragtninger.

Bogen er ikke en, man ”skøjter henover”. Man skal koncentrere sig under læsningen.

fire krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?