I 1942 bliver den jødiske kurer Ester Lemkov forrådt og indgår kun med nød og næppe at blive arresteret afGestapo. I al hast flygter hun til Sverige og redder dermed livet. I Stickholm møder hun modstandsretten Gerhard Falkum, som har efterladt sin lille datter i Oslo og er flygtet fra tyskerne og mistanken om at have dræbt sin kone, Esters veninde. Deres gryende forhold får en brat afslutning, da Gerhard tilsyneladende omkommer i en brand.

I 1967 dukker Gerhard op i Oslo igen efter at have været erklæret død siden 1943. Han ønsker at genoptage kontakten med datteren. Men hvorfor kommer han først nu? Og hvad er den egentlige grund til,at han kommer tilbage?

Ester er flyttet tilbage til Oslo og lever et stille liv. Nu får hun nye oplysninger om Gerhard, oplysninger som gør, at hun må gribe tilbage i sin fortid og hente kamperfaringer frem, hun ikke har brugt længe.

Kureren er en norsk krimi med historisk indhold, som giver læseren et billede af det krigsramte Norge i især 1942.

Ester er datter af et jødisk ægtepar, og oplever i en ung alder at se sin far blive før bort fra sin guldsmedebutik, som herefter lukkes.

Hendes far fængsles og deres ejendomme er øjensynligt blevet beslaglagt, og dermed er Esters mulighed for at få sin mor og bedstemor med ud af Norge over grænsen til Sverige forsvindende lille. Ester er kurer og bliver angivet, hun er dog heldig og undslipper Gestapo, og får held til at rejse alene til Sverige.

I Sverige bliver hun igen aktiv og forenes med hendes bedste venindes mand Gerhard. Gerhard var gift med Esters barndomsveninde Åse, som en dag findes kvalt i parrets lejlighed. Grundet fundet af engelske varer som formodes at tilhøre modstandsbevægelsen, glemmer politiet alt fokus på opklaringen af mordet, men antager dermed at det er Gerhard der har taget livet af sin kone. Gerhard efterlyses dermed, men får hjælp til at komme ud af Norge.

Under opholdet i Norge får de to gamle bekendte et tættere forhold til hinanden, men det når ikke at udvikle sig inden Gerhard antageligt omkommer i en brand. Ester spekulerer sidenhen over hvad det kunne være blevet til mellem de to…

Gerhard er imidlertid ikke død, men er af det engelske efterretningsvæsem hjulpet til England og derfra videre til USA, hvor han har levet i bedste velgående siden dengang.

Gerhard har dog “uafsluttede sager” i Oslo og vender tilbage i 1967 – officielt for at genforenes med sin datter, der blev birtadopteret til et norsk par efter mordet på barnets mor.

Men hvad er Gerhards egentlige agenda?

Kureren er en god gedigen krimi, med et spændende historisk islæt. Historien er dog så stor en del af fortællingen, at denne del skal interessere dig hvis du for alvor skal synes om bogen. Tempoet er ikke så højt, og jeg synes at spændingen trækkes en smule i langdrag ift mine præferencer i en rigtig god krimi.

En særdeles god og velskrevet historisk fortælling med en stor grad af akuratesse som giver læseren et realistisk billede af sagens gang.

Kureren er en god bog, men jeg savner lidt mere action i fortællingen for at nå flere krimihjerter.

Tre krimihjerter

Det er en krimi som kåret som Norges bedste krimi i 2015.

Jeg har haft nogle dejlige dage, mens jeg læste den. Faktisk havde jeg til tider det med stederne som omtaler – det har jeg da lige låst. Men det var jo i Blå Stjerne af Jan Guillou.

Kureren er en rigtig god krimi, hvor man aldrig er helt tryg ved de 3 hovedpersoner. Hvad er det for nogle skjulte dagsordner de hver i sær har? Jeg er ret vild med at læse om 2. verdenskrig, så den gik selvfølgelig lige ind på hitlisten her hos mig.

Der er nogle rigtig gode person beskrivelser, særligt Esther kommer man meget tæt ind på livet af. Plottet er også rigtig godt, der var ihvertfald ikke noget tidspunkt hvor man som læser bare vidste at – sådan her hænger det hele sammen. Tiden omkring 1942 er med til at forme de 3 hovedpersoner, også hvad de senere fortager sig i livet. Den er en rigtig god krimi, hvor afsættet er begivenheder under 2. verdenskrig.

I kan godt glæde jer.

Team Krimifan og http://www.Krimihjerte.dk

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?