”Offer 2117” af Jussi Adler-Olsen

Anmeldt af både Jan Findal og Per Drustrup Larsen

Jan Findals anmeldelse:
Et sammenfald af forfærdelige hændelser i fortid og nutid gør, at den som regel altid tilstedeværende, humoristiske og filosoferende Assad fra Afdeling Q rammes af en voldsom depression. Den har sit udspring i to dødsfald, som på voldsom vis ripper op i Assads fortid.

Rose, som i Jussi Adler-Olsens forrige bog ”Selfies” ramtes af noget tilsvarende voldsomt, er kommet op af depressionens sorte hul og opsøges af Assad, som har brug for en at tale med, hvilket dog er svært for ham til at begynde med.

Rose siger på et tidspunkt til Assad: ”Jeg ville ønske, at det denne gang var dig, der ville åbne DIN bog, Assad. Jeg har kendt dig i elleve år, og du er min kæreste ven, men jeg ved intet om dig”. Det kommer hun til.

Da den spanske journalist Joan Aiguaders sideløbende dækker bådflygtning 2117’s tragiske død, forstærkes de sorte dæmoner i Assads indre.

Det bevirker, at Assad må ud på en rejse både i overført og bogstavelig forstand i sine bestræbelser for at slippe ud af dæmonernes greb om ham.

Det betyder, at Assad rejser til Tyskland, for at være med til at forhindre en katastrofe af dimensioner, som den irakiske bøddel Ghaalib er i færd med at planlægge sidste fase af.

Som sin trofaste følgesvend har han Carl Mørck med, som i lighed med kollegaen Gordon, nu også har kendskab til det meste af Assads fortid.

Carl og Assad udsættes for meget voldsomme begivenheder efterhånden som situationen tilspidser sig.

Rose og Gordon er ikke med i Tyskland. De har desperat travlt med at forsøge at forhindre en på alle måder sindsforvirret ung mand Alexanders trusler om at begå drab på sine forældre og andre helt tilfældige mennesker.

Personerne i ”Offer 2117” står knivskarpt for mig. De er særdeles godt beskrevet og i og med at handlingen ses fra både Assads, Carls, Roses, Gordons, Alexanders og Ghaalibs synsvinkel forstår man, hvad der rører sig inde i deres hoveder.

Selv om samspillet og den humoristiske tone mellem efterforskerne i Afdeling Q ikke denne gang er så markant som tidligere – det lægger handlingen heller ikke op til – så er der ind imellem en snert af det.

Man præsenteres også for meget velbeskrevne steder og miljøer bogen igennem det lige fra en beklumret autocamper til store åbne pladser.

”Offer 2117” indeholder meget interessante og realistiske temaer. Nævnes kan bådflygtninge, terrorisme, fanatisme, kærlighed, venskab, forældre/børn-forholdet, svigt, hævn, fortid/nutid, depression m.m.

”Offer 2117” er en anderledes bog end de sædvanlige om Afdeling Q. Selv om sagen med den sindsforvirrede Alexander er meget lig den efterforskning, der de foregående bøgers forskelligartethed til trods, pågår, er ”2117” mere spændingsbogspræget.

Gør det så noget? Nej, bestemt ikke efter min mening. For mig vendte siderne sig næsten af sig selv i og med, at synsvinklen hele tiden skiftede og ofte sluttede med en cliffhanger, som jeg hurtigst muligt skulle tilbage til.

Jeg kan kun konkludere, at ”Offer 2117” er en utrolig spændende, tankevækkende og meget velskrevet bog.

Jeg glæder mig i den grad til nr. 9 i serien om ”Afdeling Q”, hvor det er Carl, der er hovedpersonen. Jeg mener, det i en bemærkning i bogen antydes, hvad det bl.a. kommer til at handle om. Det lyder spændende. ”Jeg håber, at du allerede er i gang, Jussi. ”

Fem krimihjerter

Politikens forlag 2019 – 488 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

________________

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Fra bogens bagside:
I over ti år har Assad været et gådefuldt kraftcenter i Afdeling Q, men en kædereaktion af voldsomme begivenheder bringer ham på randen af total nedsmeltning. Kun en hårdt prøvet Rose kan hjælpe ham med at afkode de mørke dæmoner, som vækkes af den spanske journalist Joan Aiguades dækning af en flygtnings tragiske død. Med Assad i centrum begynder tretten dages nervepirrende nedtælling mod den ultimative katastrofe midt i Europas hjerte, skånselsløs dirigeret af den irakiske bøddel Ghaalib.

Samtidig rystes Afdeling Q af en central kollegas død og et desperat forsøg på at forhindre en indesluttet, vanvittig drengs kompromisløse og morderiske handling.

I kampen for at redde menneskeliv og få løst Assads traumatiske dilemma kastes Carl Mørck og resten af Afdeling Q direkte i stormens øje, hvor ingen bliver skånet for at tage dramatiske beslutninger og for at handle med alle til rådighed stående midler.

 

Min anmeldelse:
Gennem hele serien har figuren Assad fascineret mig med sin mystiske optræden, og mens Rosa var hovedperson i den forrige bog i serien “Selfies” (anmeldt HER), får seriens mange læsere heldigvis meget mere at vide om Assads baggrund og hans traumatiske oplevelser. Det er den gennemgående kraft i en meget voldsom og dramatisk historie, der mere er en aktuel thriller end en krimi, og det gør bestemt ikke noget.

Bagsideteksten fortæller absolut nok til, at jeg ikke vil skrive mere om handlingen, men ud over at være en aktuel og interessant historie, så bærer den præg af grundig research af såvel emnet som de lokaliteter, bogens handlinger foregår på. Det virker ret overbevisende.

Samtidig mener jeg at kunne læse en øget skrive-/fortællelyst fra forfatterens side. Det viser sig for mig i et godt flow i bogen og fin sammenhæng mellem historierne, som jeg har savnet i nogle af de tidligere bind i serien. Jeg vil uden tøven kalde “Offer 2117” for seriens bedste bog indtil videre, og jeg ser meget frem til seriens sidste 2 bind og til at følge de interessante personer heri.

Det bliver til 5 krimihjerter her og 9 point på min egen blogs krimispændingsskydeskive.
Fem krimihjerter

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?