Forlagets beskrivelse:

I en efterårsstorm kolliderer det atomdrevne russiske polarfragtskib Sevmorput med et andet fartøj i Kattegat og bliver svært beskadiget. Da kaptajnen vælger at sætte sit synkende skib på grund ved Hjelm, står de danske myndig-heder pludselig over for en potentiel katastrofe af ufattelige dimensioner. Hvis reaktoren eksploderer, kan resultatet blive 
et nyt Tjernobyl – blot få kilometer fra Djurslands kyst.

Jonas Kvist er netop blevet ansat i Beredskabsstyrelsens analytiske afdeling, hvor han sidder på det mindste kontor længst nede ad gangen. Blandt nogle gamle sager falder han tilfældigt over konceptet for Pandoracellen: en lille specialenhed, som ved hjælp af alternative analysemetoder skal se ind i fremtiden og rådgive myndighederne om mulige udviklingsscenarier. Da alarmen går, og hele det nationale krisestyringsapparat sættes i drift, vælger Jonas på egen hånd at aktivere Pandoracellen.

Mens atomkatastrofen truer befolkningen i Østjylland, kæmper myndighederne om kap med tiden. Russisk aggression, militant miljøaktivisme og interne stridigheder blander sig med en personlig historie om at være ander-ledes i statens tjeneste. Spørgsmålet er, om Jonas’ fortid indhenter ham, inden han selv når at redde fremtiden sammen med de fire andre medlemmer af Pandoracellen.

Rasmus Dahlberg (f. 1977) er historiker og specialist i katastrofer og beredskab med tilknytning til både Copenhagen Center for Disaster Research på Københavns Universitet og Beredskabsstyrelsens Center for Beredskabsplanlægning og Krisestyring. Forfatter til en lang række fag- og skønlitterære bøger om emnet, bl.a. 100 års katastrofer (2012), Danske Katastrofer (2014) og Lisbeth Storm-trilogien (2012-16).

Udgivet af Forlaget Turbine 

Anne Maries anmeldelse: 

Her er en bog der sætter fokus på det mange af os frygter, nemlig atomkraftens ødelæggende kræfter forårsaget af mennesket selv. For atomkraft er jo en farlig energikilde – vil nogen jo mene, så når et stort atomdrevet skib går på grund ud for Jyllands kyst, så er gode råd dyre. Og måske ikke, for vi følger Jonas, som lige er startet i sit nye job, da denne katastrofe rammer. Jonas har skiftet job på grund af nogle personlige problemer og det viser sig at han har været igennem nogle forfærdelige ting på sin tidligere arbejdsplads og i sit privatliv. Jeg får med det samme sympati  for Jonas, og kan følge hans tanker og handlinger hele vejen igennem bogen. Jonas bliver nødt til at gøre sit nye job interessant for at holde det ud og da han falder over en alternativ analysemodel, Pandoracellen bliver jobbet og hans liv vendt på hovedet, og ja ganske interessant.

Jeg var godt underholdt, og Dahlberg formår at holde min interesse fanget, for Jonas’s privatliv og det “tørre” job i Beredskabsstyrelsen er faktisk meget interessant at følge. Man mærker forfatterens interesse og store viden om krisestyring, og plottet virker troværdigt. Jeg giver Pandoracellen 3 hjerter, da jeg var underholdt og nød at læse et anderledes plot, som jeg ikke tidligere er stødt på.

Tre krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?