“Toget til Tallinn” af Arno Saar

Første bind i ny serie fra Estland med kommissær Marko Kurismaa som hovedperson. En både rigtigt spændende og interessant krimi – og herligt fornyende med en ny lokation.

 

Fra forlagets beskrivelse:
En død mand i et tog er et problem, men en død russer i et tog på estisk grund kan afstedkomme diplomatisk bøvl. Det skal gerne undgås, og følgelig bliver kommissær Marko Kurismaa sat på sagen.

Han assisteres af Kasper Mand, en ihærdig og pålidelig politiassistent. Og så får han nyttige råd fra sin kæreste, politiassistent Kristina Lupp fra Afdelingen for Vold i Nære Relationer og Vold mod Kvinder.

Opklaringsarbejdet vækker hos Marko mindelser om Sovjettiden, ikke mindst fordi hans far var dissident og blev sendt i straffelejr.

Undervejs tager opklaringen flere uventede drejninger, og den ender med at trække tråde direkte til Estonias forlis i 1994.

 

Min anmeldelse:
Bogen foregår i Estland, og det er rigtigt forfriskende at læse en krimi fra et usædvanligt sted og med en baggrund, jeg ikke kendte ret meget til. Miljø og geografi virker ret overbevisende, og det er også en rigtigt interessant og spændende historie. Bogen er jo på herligt få sider, så det vil være svært at fortælle ret meget mere af handlingen, end forlaget har skrevet, uden at afsløre for meget.

Hovedpersonen, Marko Kurismaa, er en person, jeg vil glæde mig til at følge. Det vil jeg, fordi bogen og den kommende series følgende bind vil bidrage med oplysninger om både de aktuelle forhold i og historiske betingelser for Estland. Og hvis de kommende bind er lige så spændende, hvor der i koncentreret sprog og fortællestil fortælles en god historie, tegner en succes sig. Det vil i hvert fald være retfærdigt!

Når nu bogen virker så godt formidlende af den estiske baggrund, må det dels skyldes god research og en god forfatter. Og begge dele er helt sikkert årsagen til den vellykkede bog. Sagen er nemlig den, at Arno Saar er et pseudonym for den italienske forfatter Alessandro Perissinotto, som jeg tidligere har anmeldt to bøger af. (Se nederst). I den trilogi er den den kvindelige psykolog, Anna Pavesi, der er hovedperson, men ellers er skrivestil og konstruktion af plot næsten tilsvarende, og det er meget positivt ment. Blot er lokationen ændret, og hovedpersonen er en mand.

Hvorfor begynder en italiensk forfatter så på en ny krimiserie under pseudonym, og hvorfor er det så fuldt offentligt og beskrevet også på bagsiden af den danske udgivelse? Forlægger Karen Kristensen fra Arvids fortæller, at Perissinotto er meget anerkendt i Italien, og at de ved at offentliggøre ham som forfatter bedre har kunnet markedsføre bogen/serien. Perissinotto har valgt at skifte scene for sine historier og takker også først i bogen sine venner i Estland på Tartu Universitet, og de må være hans kilder til baggrundsmaterialet. Det må de også gerne være til fortsættelserne.

Jeg giver dette første bind om Marko Kurismaa 8 sikre skydeskivepoint på min egen blog og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Arno Saar
Toget til Tallinn
Arvids, 2019
(En sag for Marko Kurismaa; 1)
190 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Mine anmeldelser af bøger af Alessandro Perissinotto: 
Den sidste hvide nat – HER
Titanics orkester – HER

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?