”Vinterland” af Kim Faber og Janni Pedersen

Bogen er anmeldt af både Jan Findal og Per Drustrup Larsen

Jan Findals anmeldelse:
19 mennesker mister livet ved en voldsom eksplosion på et julemarked på Kongens Nytorv i København. Herefter følger man den videre efterforskning, som på særdeles troværdig vis ledes af efterforskeren Signe Kristiansen. Hun er en meget dedikeret efterforsker, der ikke helmer før selv den mindste detalje bliver undersøgt, og hurtigt finder man ud af, at der er tale om en decideret terrorhandling. Den beskrives, så man tydeligt ser dens grufulde konsekvenser for sig.

Beskrivelserne af Signe er ovenud gode, og da man følger hende både som efterforsker og som ægtefælle til Niels og mor til deres børn, kommer man virkelig godt ind under huden på hende.

I efterforskningsarbejdet savner Signe særdeles meget sin tidligere makker Martin Juncker, som er en af landets bedste drabsefterforskere. Han er ”trådt ved siden af” og er blevet degraderet og befinder sig nu i den lille sløve provinsby Sandsted på Sydøstsjælland, hvor han skal lede en nyoprettet lokalstation, som er kommet til på grund af et flygtningecenter på stedet. Tilfældet vil, at han samtidig kan passe sin demente far, som stadig bor i Martins barndomshjem i Sandsted.

Martin fylder snart 60. Han er bestemt ikke nogen humørspreder, snarere tværtimod. Hans adfærd over for andre mennesker er distancerende, bedrevidende og ironiserende og samtidig kæmper han nogle indre kampe.

Skildringen af Martin er fortræffelig, og man forstår til fulde de frustrationer, han gennemgår, når han skal agere i forbindelse med sin demente far.

Man oplever i høj grad Martins evner som efterforsker, for samtidig med at Signe efterforsker terrorsagen i København, myrdes en mand brutalt i Sandsted og konen forsvinder.

Herefter sker der mangt og meget både i København og Sandsted. Signes og Martins efterforskninger krydser hinanden, og ondskaben, i det de arbejder med, viser sig fra sin allerværste side.

Alt imens den dybdegående, spændende og dramatiske efterforskning foregår, fokuseres i høj grad også på almen menneskelige problemer.

Efterforskningsarbejdet skildres på forbilledlig og troværdig vis. Forfatterne Kim Faber og Janni Pedersens journalistiske baggrund fornægter sig ikke, så når de skriver om Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet og diverse afdelinger ved politiet, Politiets efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets efterretningstjeneste (FE) så ved de, hvad de har med at gøre.

De mange forskellige mennesker, der er med i bogen, beskrives overordentlig troværdigt.

Man mærker virkelig atmosfæren i de skildringer, der er af de steder, hvor handlingen foregår. Det gælder, hvad enten man er på fx den lokale politistation, i Martin eller Signes hjem, hos vidner og ikke mindst ude i vinterlandet.

Jeg har udelukkende ros til overs for ”Vinterland”. Absolut en krimi, der ligger blandt de allerbedste i krimiernes superliga.

Politikens forlag 2019 – 464 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

______________________________________________________

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Journalist- og forfatterparret har med denne debutroman skruet et iskoldt, effektiv og meget spændende billede sammen af Danmark lige nu. Alle historiens elementer er kendte fra tidens debat og konfliktpunkter, så at læse bogen er lidt som at se nogle ugers nyheder kondenseret til et hårdt skåret sammendrag. Jeg nævner i uddrag: behandling af flygtninge/indvandrere, politiets arbejde, terrorangreb, ghettoer, rockere, PET, utroskab, ekstremister, demens, vandkant/hovedstad.

Det er positivt ment, for på den måde virker bogen spændende, troværdig og vedkommende. At forfatterne så har sat elementerne ind i uventede relationer og på den måder har skabt et rigtigt interessant spændingsfelt, gør bogen til spændende læsning.

Bogen foregår i løbet af 14 dage hen over jul og nytår, og det er på alle måder en kold tid, handlingen beskriver. Der er ikke meget varme undervejs, og det er en barsk virkelighed, der viser sig på både det personlige og overordnede plan. Ret hurtigt lægges der ud med et meget bestialsk dobbeltdrab og et voldsomt bombeangreb i København med mange døde, og det fortsætter med en voldtægtssag på og et brandattentat mod et flygtningecenter. Så er rammen sat, og langsomt men sikkert tegner der sig overraskende forbindelser mellem de forskellige sager. Jeg afslører ikke mere.

Medvirkende til min gode læseoplevelse – jeg “slugte” bogen ret hurtigt – er de interessante hovedpersoner samt nogle gode bipersoner. Det kunne være godt at følge dem videre i tiden og samfundet, men der er ikke meldt noget ud om en eventuel fortsættelse. Mon ikke den kommer?!

Det bliver til 9 skydeskivepoint på min egen blog og 5 krimihjerter her: Fem krimihjerter

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?