”Ondt blod” af Emelie Schepp

Ondt Blod er anmeldt af Jan Findal og Tine Færch. Se anmeldelserne herunder:

Anmeldelse

”Ondt blod” er en pageturner af karat. I mine øjne er det den bedste af svenske Emilie Schepps tre thrillere med anklager Jana Berzelius som hovedperson.

Bogen har to parallelle handlingsforløb, som egentligt ikke har særlig meget med hinanden at gøre bortset fra, at Jana spiller en betydelig rolle i dem begge.

Det første handlingsforløb omhandler opklaringen af flere brutale og særdeles blodige drab. Efterforskningen viser, at disse vanvidshandlinger i al sin enkelthed handler om hævn. Hævn for hvad? Det går efterhånden op for efterforskerne, som følge af god og grundig efterforskning.

Janas rolle i dette handlingsforløb er, at hun tilknyttes efterforskningen som anklager, men når man kender Jana, ved man, at det ikke kun er skrivebordsarbejde, hun beskæftiger sig med.

Det andet handlingsforløb har i endnu højere grad Jana i hovedrollen. Fra de to foregående bøger ved man, at hun bærer på meget traumatiske hemmeligeligheder fra sin fortid. Det er netop fortiden, der igen kommer op til overfladen og tvinger Jana til at foretage handlinger, som ligger langt udenfor det, som loven tillader, men som hun ganske enkelt er tvunget til at foretage sig, så hun kan fortsætte det liv, hun lever nu.

Emilie Schepp beskriver godt og grundigt bogens personer. Det gælder både hovedpersoner og bipersoner. Hun beskriver også på god vis de mange forskellige miljøer man stifter bekendtskab med.

Med jævne mellemrum bogen igennem følger man gerningsmandens tanker, og man får derigennem en god indsigt i, hvad det er, der kan være med til at skabe en drabsmand. Bl.a. hvor stor betydning en tryg barndom eller mangel på samme har for et menneskes udvikling.

Kærlighedstemaet spiller en stor rolle i bogen, men på forskellig vis. Der er den uproblematiske kærlighed hos et yngre ægtepar. Der er ægtemanden, der bryder ud af et 20-årigt ægteskab. Der er den ugengældte kærlighed. Der er kærligheden – eller manglen på samme – mellem forældre og voksne børn. Og så er der den ubetingede kærlighed, der kan føre til grufulde handlinger.

Selve det politimæssige virker også troværdigt. I ”Ondt blod” præsenteres man for teamsamarbejde – noget som jeg ind imellem kan savne i andre krimier.

Jeg glæder mig allerede til at læse kommende bøger fra Emilie Schepp.

I øvrigt kommer Emilie Schepp til Krimimessen i Horsens den 1. og 2. april. Hende glæder jeg mig til at møde.

Fem krimihjerter

Politikens forlag.dk 2017 – 388 sider

 www.findalskrimiside.dk

Tine Færchs anmeldelse:

Ondt blod, er første bog jeg har læst af Emelie Schepp, selvom dette er 3. bind i en serie. Hvem der helt præcist er hovedpersonerne sådan gennemgående i serien, er jeg derfor ikke sikker på. Umiddelbart, synes det at være betjentene Mia og Henrik, samt anklager Jana Berzelius. I forhold til sidstnævnte er det tydeligt, at der er sket noget forudgående, som dels er blevet afdækket i de forrige bøger og som dels stadig mangler at blive afsløret.

En teenagepige kommer hjem og finder sin mor bundet fast til en stol, med hænderne skåret af. Falckredderne Phillip og Sandra er hurtigt på stedet, men kvindens liv står ikke til at redde. Forholdet mellem Phillip og Sandra, er i forvejen ikke super godt og det bliver ikke bedre, når de begge forsøger at placere skyld på hinanden, for ting der er gået galt. De bliver kaldt ud til endnu et offer og betjentene Mia og Henrik samt anklageren Jana, sættes på sagen. Morderen er iskold og beregnende og pilen peger i retning af en blodig hævn.

At dømme ud fra bagsideteksten på Ondt blod, skal dette være en krimi i højt tempo. Det synes jeg ikke den lever op til, selvom jeg godt fornemmer, at det er hensigten. Tvært imod, synes jeg den blev langsommelig og meget forudsigelig. Morderen havde jeg hurtigt gennemskuet og så bliver resten lidt kedeligt. Selvom det er blodige og brutale mord, så er det som om det ikke helt slår igennem. Det samme gælder for de følelsesladede steder i bogen, som på en eller anden måde også er lidt flade. Janas historie virker interessant, så jeg håber næste del, giver os større indblik i hendes fortid og hvad det er hun vil gå så langt, for at beskytte.

Jeg tror desværre det har en betydning for min oplevelse, at jeg kommer ind midt i en serie, så har du stadig Emelie Schepp tilgode, vil jeg anbefale at du starter fra bog 1.

To krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines Krimitanker 🙂

Har du læst den? Hvad synes du?