“Annabelle” af Lina Bengtsdottor

”Annabelle” af Lina Bengtsdotter

 

Krimiintrigen er meget enkel: En sommernat forsvinder syttenårige Annabelle fra den lille svenske udkantsby Gullspång. Foreningen ”Missing People” og det lokale politi leder efter pigen, men da det ikke lykkes at finde hende, sendes der bud efter hjælp fra Stockholm.

Den kvindelige efterforsker Charlie Lager og hendes assistent Anders Bratt ankommer derfor til Gullspång.

For Charlie bliver mødet med den lille by en tur ”ad memory lane”, idet hun de 14 første år af sit liv boede der sammen med sin mor Betty. Charlie er nu midt i trediverne

På mange måder er det en fordel for hende i efterforskningen, at hun har kendskab til byen og flere af dens beboere, men det at være i Gullspång nu sætter også nogle tanker i gang om hendes barndom og tidlige ungdom der. Tankerne kommer til at fylde meget i hendes hoved. Det går ikke ud over efterforskningen, men tankerne er ikke altid lige rare og plager hende psykisk.

Foruden at man dykker ned i Charlies fortid set fra hendes synsvinkel, hører man også en beretning om to unge lokale piger helt tilbage fra tiden, før Charlie blev født set fra deres synsvinkel, og desuden hører man om byens unge den dag, da Annabelle forsvandt set fra hendes synsvinkel.

Yderligere detaljer om unge menneskers gøren og laden i byen beskrives i forbindelse med selve efterforskningen.

Beskrivelserne af at være ungt menneske i nutiden samt i den meget nære fortid og i tiden for adskillige år siden er virkelig gode. Man ser tydeligt deres forskellighed og kan let se typerne for sig.

I det hele taget er der fine person- og miljøbeskrivelser.

Beskrivelsen af den virkelig eksisterende by, Gullspång viser, at man også der kender til tomme butikker, nedlagte fabrikker og heller ikke har så meget at tilbyde de unge mennesker.

Krimiintrigen omkring den forsvundne Annabelle virker meget realistisk.

Det samme gør beskrivelsen af den forskel der er på lokalpolitiet og de to stockholmske efterforskere. Ja, og man skal da også lige have lidt mandschauvinisme med fra en af de lokale betjente i forhold til Charlie.

Der var et par gedigne overraskelser hen mod bogens slutning og ikke mindst til allersidst.

Jeg synes dog, at de mange velbeskrevne menneskeskæbner bliver flettet lidt for meget ind i hinanden. Der for mange tilfældigheder, der passer for godt sammen, men det skal dog på ingen måde afholde mig fra at synes rigtig godt om bogen.

fire krimihjerter

People’sPress 2018 – 310 sider

Findals krimiside

 Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?