Asle Skredderberget: Blød som metal

En velskrevet og vildt spændende krimi fra den moralsk tvivlsomme del af finansverdenen med afstikkere til den norske våbenindustri. Et interessant miljø at få indblik i med en kompleks og effektiv hovedperson. Det er første del af Oslo-trilogien, så jeg venter spændt på fortsættelserne.

Fra bogens bagside og bageste flap:
Hovedpersonen i Asle Skredderberget krimier er Milo Cavalli, halvt nordmand og halvt italiener. Milo Cavalli er efterforsker i økonomisk kriminalitet, men har selv vendt den norske finansverden ryggen. Han er succesfuld, tiltrækkende OG ekstremt velhavende. Han går til skrifte i sin kirke og bruger gerne af sin egen formue, hvis det skal til for at nå til bunds i en sag.

Asker Brygge i Oslo en sen fredag aften. Der er tomt ved mæglerbordet i Optima Finans. På et kontor lyser skærmen foran Håvard Gabrielsen, en talknuser som arbejder med fusioner, opkøb og børsnoteringer. Han venter utålmodigt på en afgørende email. Søndag morgen bliver han fundet af rengøringspersonalet, dræbt, henrettet.

Efterforsker i økonomisk kriminalitet Milo Cavalli står over for sit første drab, da penge og mord krydser hinanden i Håvard Gabrielsen-sagen. For Milo er sagen endda personlig – Håvard var nemlig ikke kun et offer, han var også Milos gamle studiekammerat.

Milos jagt på sandheden blandt pengestærke mænd og lyssky transaktioner bliver skæbnesvanger, for mægtige kræfter ønsker ikke sagen opklaret … til livsfare for Milo og hans familie.

Er den organiserede kriminalitet nået ind i hjertet af det norske aktiemarked? Eller handler sagen om, at Håvard var kommet for tæt på en af Norges største våbenproducenter, før han blev dræbt?

Min anmeldelse:
Bogen foregår i et for mig fjernt og ukendt univers, og det er også et univers, jeg ikke mindes at have mødt i krimier. Alene det er voldsomt fascinerende og lærerigt. Det er så absolut et af mine mål at lære noget nyt under læsning også af krimier, og når det som i dette tilfælde i et velskrevet og vildt spændende krimiplot, er det helt i top. Hvis nogen frygter, at det tekniske om aktiviteterne i finansverdenen og omegn bliver for langhåret, så er det på ingen måder tilfældet!

Centralt i bogen står finansverdenens moral – eller reelt mangel på samme – samt den (i hvert fald i bogen) lige så anløbne, norske våbenindustri. Der har været mange faktuelle sager fra begge verdener, og der har været skræmmende eksempler på uhæderlig opførsel ude i virkeligheden. Det gælder så endda kun de sager, der er blevet afsløret. 

Derfor står bogens handling også stærkt overbevisende for mig. Det bliver meget, meget spændende, og også mere voldsomt end jeg håber, det foregår i virkelighedens verden. Jeg kan anbefale bogen på det varmeste til de krimilæsere, der gerne vil læse om andet end f.eks. seriemordere eller skærgårdsforbrydelser. 

Jeg læste den med stor fornøjelse og vil vente spændt på fortsættelserne. Bogen er nemlig første del af Oslo-trilogien med Milo Cavalli som hovedperson. Han er en rigtig interessant og sammensat hovedperson. Og jeg ser frem til mere dramatik fra finansverdenen.

9 sikre point på min egen blogs skydeskive. 5 krimihjerter her:
Fem krimihjerter

Asle Skredderberget
Blød som metal
Grønningen 1, 2021
338 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN – DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?