Anders Totland: Til jord skal du blive

En herligt skæv og utraditionel krimi med sin helt særlige moral. Vi ved helt fra begyndelsen, hvem morderen er, men derfra tager det fart i en rablende morsom og grotesk historie, der samtidig rummer rørende elementer.

Fra bogens bagside:
Jacob Juul er pensioneret præst, formand for biavlerforeningen og bygdens store sprithandler. Det er snart jul, og sneen ligger i driver omkring præstegården. En morgen er der blodspor i sneen. I læbet af en enkelt dag bliver Jacob drabsmand, men også bedstefar og enkemand. Det er et frygteligt kaos. Hvordan skal han håndtere denne omvæltning? Og hvad skal han gøre med liget i udhuset? Heldigvis har en livslang karriere i kirken forberedt ham til at møde de fleste omstændigheder med ro og optimisme.

Min anmeldelse:
“Havde det været en film, ville billedet sandsynligvis bære blevet stående sådan, lidt endnu med to friske lig på jorden og en lettere krumbøjet gamling i sutsko med en nylig affyret riffel i hænderne. For der stod jeg uden at fatte en hujende fis af det, der var sket.” “Herregud, sikke et rod.”

Sådan slutter første korte kapitel, men som det fremgår af bagsideteksten, afslører jeg ikke noget af handlingen. Vi ved helt fra begyndelsen, hvem morderen er, men derfra tager det fart i en rablende morsom og grotesk historie, der samtidig rummer rørende elementer, og som udspiller sig i et lille norsk lokalsamfund med nogle gode typer. Det pludseligt opdukkende barnebarn, 7-årige Isabella Donnatina, udløser nogle stærke følelser hos bedstefar Jacob, og hun spiller en central rolle i hele bogen.

Det er en bog med flere samtidige konfliktpunkter, der udspiller sig i et intenst forløb med både drama og humor, og det sker i en bog med koncentreret tekst på dejligt få sider. Jeg kan spore samme skæve humor i bøger af Erlend Loe og i nogle andre af Jo Nesbø, og jeg synes, det er dejligt også at finde humor i krimier. Mikset er her godt afstemt. Det hele passer fint sammen i en herligt skæv og utraditionel krimi med sin helt særlige moral, der viser sig i slutningen.

Jeg fik under læsningen så mange billeder i hovedet, at det gik op for mig, at der dannede sig en indre film. Det samme skete, da jeg læste Jo Nesbø “Headhunterne”, og den blev da også filmatiseret. Gu’ ve’ om ikke også “Til jord skal du blive” bliver til film.

Jeg giver gerne bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog og 5 krimihjerter her Fem krimihjerter

Anders Totland
Til jord skal du blive
Straarup & Co, 2023
176 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN – DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?