“Bag lukkede døre” af B. A. Paris

Bag lukkede døre, er indtil videre anmeldt af Betina Nielsen, Tine Færch og Jan Findal. Læs alle anmeldelser herunder:

Forlagets beskrivelse:

Kender du Jack og Grace?

Han ser godt ud og er velhavende. Hun er både charmerende og elegant. De er stadig nygifte, men det virker allerede, som om de har alt. Man kan bare ikke undgå at kunne lide dem. Man bliver fortryllet af luksussen og den lette stemning i deres hjem, af deres imponerende middagsselskaber. Man får lyst til at lære Grace bedre at kende.

Men det er ikke så let, for Jack og Grace er mildest talt uadskillelige.

Nogle ville sige, at det er ægte kærlighed. Andre ville undre sig over, hvorfor Grace aldrig tager telefonen. Eller hvorfor hun aldrig kan mødes til en kop kaffe, selv om hun ikke arbejder. Eller hvorfor hun tilsyneladende aldrig tager noget med sig, når hun går hjemmefra. Og hvorfor alle vinduerne i stueetagen er sikret med metalskodder.

Hvad foregår der egentlig bag de lukkede døre?

 

Betina Nielsens anmeldelse:

Hold da helt ferie, siger jeg bare. Dette her var en læseoplevelse ud over det sædvanlige. En psykologisk thriller (Domestic-Noir) som egentlig er meget enkelt skrevet uden store forkromede og lange udredninger. Men den har en helt speciel underfundig undertone, som faktisk gjorde mig rædselsslagen gennem hele bogen.

Det hele ligger i alt det, der ikke bliver sagt, og forfatteren er helt fabelagtig til at få læseren til at danne egne billeder og man er bestemt ikke i tvivl om, at INTET er, som det skal være.Når man endelig finder frem til sandheden, ødelægger det ikke selve handlingen. Det gør det bare meget mere forfærdeligt at tænke på, og man kan næsten ikke bære tanken om, at “de gode” ikke skal vinde.

Jeg havde lyst til at bladre om til slutningen utallige gange, men jeg holdt mig heldigvis i skindet.Sjældent har en bog kunne få mig til at få helt ondt i maven, med det klarede denne her.

Hvad det er, der lige præcis gør denne her bog så god, er svært lige at forklare. Måske det, at den er så anderledes skrevet, at jeg ikke har stødt på noget, der mindede om før.

Jeg vil ikke røbe en masse om handlingen, for den skal du altså selv opleve, hvis du tør!

Fem krimihjerter

Tines anmeldelse:

Det her var en læseoplevelse udover det sædvanlige. Bag lukkede døre, er i genren domestic noir, som kendetegnes ved, at handlingen mestendels udspiller sig indenfor hjemmets fire vægge. Titlen ”Bag lukkede døre”, siger sådan set det meste om denne bog.

Jack og Grace bor sammen i et stort smukt hus. De har været gift et års tid, men opfører sig stadig som nygifte og nyforelskede. Alt er perfekt i deres liv. Jack er en dygtig advokat, som aldrig har tabt en sag. Grace går hjemme og er tilsyneladende den perfekte husmor, som ikke har brug for andet end sin elskede mand. Udover Jack, er det vigtigste i Graces liv, hendes søster Millie, som har Downs syndrom. Millie bor i øjeblikket på en skole, men snart skal hun hjem og bo i kærlige omgivelser hos sin søster og svoger.

Som den kvikke læser nok har regnet ud, så er der revner i glansbilledet. Grace har ingen veninder, Grace ejer ikke en mobiltelefon, Grace melder altid afbud til planlagte arrangementer. Grace bevæger sig ingen steder hen, uden Jack ved sin side! Hvorfor?

Bag lukkede døre er ikke en hæsblæsende thriller. Den foregår i et stille og roligt tempo og der pilles langsomt flere og flere lag, af den frygtelige historie. Bogen er fortalt i jeg-form af Grace, hvilket gør, at vi kommer dybt ind i hendes tanker og følelser. Helt derind hvor frygten og fortvivlelsen bor.

Hele bogen igennem, hænger en mørk sky af gru og ondskab over os. Den gjorde mig ikke bange, men den gav mig klump i halsen og ondt i maven. Den fik mig til at krydse fingre for, at de rigtige sejrede til sidst.

4 store krimihjerter fra mig, til denne creepy, men særdeles realistiske fortælling!

fire krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines Krimitanker 🙂

ANMELDELSE af JAN FINDAL

”Bag lukkede døre” er den engelske forfatter B. A. Paris’ debutroman. Og hvilken debut! Det er den skræmmende thriller om ægteparret Jack og Grace, om hvem omgangskredsen tror, har det perfekte ægteskab. Det har de ikke!

Hvad, ingen af dem fra omgangskredsen ved, er, at Grace lever som en fange i sit eget hjem. Hvorfor hun gør det, vil være forkert at røbe her.

Hendes mand, psykopaten Jack mestrer på snedig vis at styre både sin egen og Graces tilværelse, så den også udefra ser perfekt ud. Grace og han kommer jævnligt uden for hjemmets fire vægge for bl.a. at være sammen med naboerne og Graces søster, teenageren, Millie som har Downs Syndrom. Ingen opdager tilsyneladende, at selv i disse situationer, er Grace som en fange på ledsaget og stærkt overvåget udgang.

Bogens beskrivelse af Jack og Grace er utrolig god. Man fornemmer i den grad den forfærdelige frygt og angst, som præger Grace. Man håber hele tiden i den grad på, at hun kan slippe ud af det helvede, hun lever i.

Man væmmes ved beskrivelsen af Jack. Det er barskt at læse om den psykopatiske persons gøren og laden.

Graces søster Millie beskrives som en kvik, sød og kærlig mongolpige.

Der er ikke noget stort persongalleri i bogen, men de personer, der medvirker i bogen er alle godt skildret.

Miljøet, hvor handlingen foregår, er det bedre borgerskab.

Bogen skifter hele tiden mellem ”før” og ”nu”. Det betyder, at man som læser ved, hvad der er gået forud for det, der sker i nutiden.

Jeg synes på alle måder, at ”Bag lukkede døre” er meget spændende. Dog synes jeg nok, at der er egenskaber beskrevet hos Millie med Downs Syndrom, der ikke virker helt troværdige. Det skal dog ikke afholde mig fra at give bogen topkarakter.

Fem krimihjerter

 

www.findalskrimiside.dk

 

Har du læst den? Hvad synes du?