Fra bogens bagside:


En syvårig feriedreng finder en morgen et lig i museumshaven.

Sammen med sine forældre er drengen i Skagen, da liget dukker op, mens drengen leder efter sin bold – haven omkring Skagen Kunstmuseum. Den afdøde var journalist, og måske havde han fået færten af et eller andet.

Kriminalhistorien tager sit udgangspunkt i kulturjournalist Bent Stenbakkens genopdagelse af det overmalede, skjulte spøgelse på Krøyers berømte maleri Hip, Hip, Hurra!

Krøyers livshistorie og hans syfilis-sygdom spiller en rolle for historien, men ellers er plottet vævet ind i skildringen af et moderne sommer-Skagen hvor de kreative klasser boltrer sig både her og der som turister, kunsthistorikere, journalister – og kriminelle? Og altid synes leveringsdygtige, når det kommer til mondæne forviklinger.

Fortællingens solide ankermænd er kriminalinspektør HP og den meget lokale kriminalassistent Erling Thomsen. Det er heltene i Stenbakkens danske Krøyer-krimi fra et Skagen, der næppe tidligere er skildret så charmerede og loyalt.

Min anmeldelse

Bagsideteksten siger egentlig ret præcist, hvad bogen handler om.

I denne både spændende, interessante og hyggelige Krøyer krimi er de bløde bakker, levende hegn og landsbyforviklinger i Barnabys fiktive, engelske Midsomer skiftet ud med Skagens sandfygende og solbeskinnede sommergader.

Det er samme rolige stemning som fra Midsomer, jeg på trods af mord og kriminalitet kommer i under læsningen af et plot herligt befriet for voldelige seriemordere og makabre detaljer. Det kan man – ihvertfald jeg – godt trænge til indimellem, på samme måde som et afsnit af Barnaby-serien også kan være afslappende underholdning.

Der er som sagt ikke tale om voldsomt dramatiske begivenheder, men der er masser af kunst, erotik, jalousi, musik og ikke mindst lokalkolorit, hvor flere lokale folk må kunne genkende sig selv eller andre. Ikke en banebrydende krimi men en hyggekrimi i klassisk stil – og så er bogen ikke for tyk og desuden godt skrevet.

Jeg har jævnligt haft det sådan efter at have læst en drabelig krimi – eller måske en hel serie – lokaliseret et bestemt sted, at der behøvede jeg ikke at tage hen. Med Bent Stenbakkens krimi får jeg lyst til at tage til Skagen igen – men uden for sæsonen – for at gå en tur i byen, på stranden og på havnen samt på Skagens Museum, hvor maleriet Hip, Hip, Hurra efter sigende skulle kunne ses igen. Måske kan jeg også se spøgelset eller skikkelsen i løvet. Kommer I også den vej, kan man vist også købe krimien i museumsbutikken.

Jeg har givet den 7 skydeskivepoint på min egen blog Drustrups Bogblog – Per Drustrup Larsen – og jeg har giver den 3 store krimihjerter her:

Tre krimihjerter

Bent Stenbakken


Mord på museet 


Hovedland, 2017


187 sider

Har du læst den? Hvad synes du?