“Blodvejen” af Stuart MacBride

Logan McRae har ikke ligefrem nogen pletfri fortid, men som ansat i disciplinnævnet er det nu hans job at sætte barren for sine politikollegers arbejde.

Da kriminalkommissær Duncan Bell findes død på førersædet i en forulykket bil, kommer det som et chok for hele politistyrken. Bell blev nemlig begravet for to år siden – det troede de i hvert fald alle.

En efterforskning bliver skudt i gang, og Logan begynder at grave i Bells fortid. Hvor han han været henne ubalance den tid? Hvorfor forsvandt han? Og hvad var så vigtigt, at han vovede at vende tilbage fra de døde? Men jo mere de graver, des flere knogler kommer frem i lyset – og der er nogen, som vil slå ihjel for, at skeletterne forbliver begravet. Og hvis Logan ikke kan stoppe dem, så bliver Bell ikke den eneste, der dør…
(Fra bogens bagside)

 

Min anmeldelse:
Dette er bind 11 i serien om skotske Logan McRae, og af seriens øvrige bind er disse indtil videre udgivet på dansk:
bind 9: De forsvundne og de døde – LÆS MERE HER og
bind 10: I den kolde mørke jord – LÆS MERE HER

Da jeg på Krimimessen 2017 interviewede forfatteren, spurgte jeg ham bl.a. om det var logisk og en god idé at begynde udgivelsen på dansk med bind 9 i serien – “De forsvundne og de døde”, og Stuart MacBride svarede, at det har været helt udenfor hans indflydelse, men at det var helt logisk og forklarede det bl.a. sådan:

Politiet i Skotland er – ligesom i Danmark – blevet grundigt omorganiseret, og i de første 8 bind i serien var Logan McRae og han kollegaer en del af Grampian CID. Da han skrev bind 9, var alle regionens politienheder blevet til ét samlet Police Scotland, hvor der så var lavet specialenheder for forskellige forbrydelser, og alle mordefterforskninger samlet i én enhed. Derfor var CID ikke så interessant at skrive om, og al tidligere research ødelagt. Derfor flyttede han fra bind 9 hovedpersonerne til Skotlands yderste nordøstlige spids og tilbage i uniform med et helt anderledes arbejde end tidligere. Der er således et naturligt skifte i serien der, så med bind 9 er der faktisk tale om en helt ny start på serien. Læs hele interviewet HER.

I dette bind 11 fortsætter Stuart McBride ikke bare serien, men han videreudvikler den og tilføjer nyt om personerne og løfter på den måde serien yderligere et niveau op. Ingen af personerne i bogen er gennemsnitlige eller forudsigelige, og såvel tone som handlinger er blevet endnu mere grove. Bogen er på alle måder mørkere og nærmest kulsort, og det glæder også humoren, der er hård og grotesk og skinner igennem mange steder i formuleringer og situationer.

Som nævnt på forsiden er udgangspunktet for historien den genopstandne og nyligt afdøde kriminalkommissær samt gåden om hans forsvinden og aktuelle død. Derfra folder historie sig ud med stridigheder mellem politifolkene, mange skjulte dagsordener, endnu flere dødsfald samt bortførelser af en hel del børn – og så vil det være synd for kommende læsere at afsløre ret meget mere.

Der er underholdning og spænding for alle pengene i serien generelt og i denne bog i særdeleshed, men snyd jer ikke for læsning af hele serien (og Stuart MacBrides øvrige bøger!). Ud over at jeg blev holdt meget spændt og godt underholdt undervejs, så er det en fornøjelse også at kunne smile og grine flere gange og samtidig nyde sprog og formuleringer.

Det bliver til 5 krimihjerter her og 10 skydeskivepoint på min egen blog, fordi skuddet lige rører ringen med de 10-point, så det er ikke et rent pletskud, men meget tæt på.
Fem krimihjerter

Stuart MacBride
Blodvejen
HarperCollinsNordic, 2018
479 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

 

Har du læst den? Hvad synes du?