”BOX” af Läckberg & Fexeus

”Box” er ikke en helt almindelig krimi. Det skyldes især de to hovedpersoner, drabsefterforsker ved Stockholms Politi, Mina Dabiri og mentalist og ekspert i kropssprog, Vincent Walder.

Begge hovedpersoner lider nemlig af tvangstanker og tvangshandlinger, OCD. Mina er bakterieforskrækket og tørrer af og skifter tøj i en uendelighed. Vincent ”tænker i tal”. Hans tvangstanker om tal spiller også en rolle i den måde, han tackler hændelser i efterforskningen på.

Noget, som ligeledes gør bogen anderledes, er, at den måde, som ofrene dræbes på, er meget usædvanlig. En kvinde findes dræbt i en kasse af den type nogle tryllekunstnere bruger, når de illuderer, at et menneske i kassen bliver gennemboret af typisk tre sværd.

Her er der imidlertid ikke tale om en illusion. Kvinden er virkelig blevet gennemboret.

Dette meget spektakulære drab og senere to lige så spektakulære drab sætter en stor efterforskning i gang med Mina som en af efterforskerne.

På et tidspunkt foreslår Mina, at mentalisten Vincent Walder skal tilknyttes efterforskningen som konsulent ud fra den viden og erfaring, han har fra magiens verden, samt det store kendskab han har til, hvordan folk reagerer mentalt, når de indgår i situationer, hvor der kræves tankevirksomhed, overvejelser og beslutninger.

Jeg synes, at ”Box” indeholder rigeligt mange beskrivelser af det, der foregår især i Vincent Walders privatliv, idet mange af disse beskrivelser ikke spiller ind på selve krimiintrigen. Ind imellem skrider handlingen også lidt for langsomt frem, så der kunne godt have været skåret ned på de 646 sider, bogen består af.

Når det så er sagt, synes jeg, at når bogen for alvor fokuserer på krimiintrigen, så ser man, at Camilla Läckberg i høj grad kan sit håndværk. Så er bogen virkelig god, utrolig spændende og fyldt med stof til eftertanke.

Personerne er godt beskrevet. Det gælder både politifolk og diverse suspekte personer. Fx kan man sagtens forestille sig de store og små konflikter, der er blandt efterforskerne, når de er uenige om, hvordan efterforskningen skal foregå, og hvordan nogle har svært ved at acceptere, at en mand som Vincent tilknyttes efterforskningen som konsulent.

”Box” er første bind i en trilogi om Mina Dabiri og Vincent Walder, og jeg mener helt bestemt, der må være et element fra ”Box”, der nødvendigvis må tages op i næste bog i serien. Den skal jeg selvfølgelig læse.

fire krimihjerter

People’s 2021 – 646 sider

Findals krimiside

Har du læst den? Hvad synes du?