“Bro Bro Brille” er anmeldt både af Per Drustrup Larsen, Jan Findal og Anna-Luisa Alonso 

Dobbeltanmeldelse af de 2 første bøger om kommissær Helen Grace fra politiet i Southampton, Sydengland.

Bind 1 i serien “Okker gokker” kom tidligere på året, mens det næste bind ” Bro bro brille” er udkommet i december 2017, og jeg valgte at læse de to bøger lige efter hinanden og (selvfølgelig) i rækkefølge.

I begge bøger går det hårdt for sig for Helen Grace, som har en del at slås med fra sin fortid, og det har stor indflydelse på handlingen og ikke mindst på hendes liv og arbejde samt på hendes forhold til kollegaer og chefer. Samtidig har hun i bege bøger en central placering i sagerne.

I begge bøger er der fuldt knald på volden og dramatikken. 
I bind 1 “Okker gokker” tager morderen folk til fange – altid to af gangen – og spærrer dem inde, indtil den ene har slået den anden ihjel, hvorefter den overlevende slippes fri som dybt traumatiseret. 
I fortsættelsen “Bro bro brille” findes flere mænd myrdede og skamferede, idet deres hjerter er taget ud. Morderen sender det så til de myrdedes familier, der selvfølgelig bliver chokerede – også fordi mændene blev myrdet, mens de var ved en prostitueret.

Det er svært at fortælle ret meget mere om handlingen i begge bøger, hvis ikke læsningen skal spoleres, fordi overraskelsesmomenterne fjernes. Blot kan jeg – uden at afsløre for meget – fortælle, at Helen Grace bærer på flere hemmeligheder og dybe traumer, men så siger jeg heller ikke mere. Det er netop gennem de drypvise afsløringer af sagens elementer og sammenhængen mellem dem samt bøgernes intenst stigende spændingskurve, at jeg som læser blev fanget ind af stemningen. For det blev jeg.

Der er tale om barske og voldsomme begivenheder, og Matthew Arlidge står her ikke tilbage for Slaughter, Gerritsen og Nesbø eller andre bøger om voldelige og dedikerede mordere. Spørgsmålet er så, om de barske begivenheder er for meget i forhold til, hvad læserne kan kapere, samt i forhold til nødvendigheden for og i sammenhæng med plottet. Her er min personlige grænse for begge dele nok ved at være nået.

Spændende er det, så bøgerne får 8 helt sikre point på min krimiskydeskive  på min egen blog – Drustrups Bogblog – og 4 krimihjerter her.

Spændende er det også, hvordan det går Helen Grace i de følgende 5 bind, der indtil nu er kommet i serien, og om hun har flere lig i sin personlige last, for flere lig på gerningssteder kommer der helt sikkert!

fire krimihjerter

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

Matthew Arlidge
Bro bro brille
Jentas, 2017
365 sider

JAN FINDALS ANMELDELSE:

”Bro Bro Brille” en virkelig god og spændende engelsk politiroman, og selv om den er fyldt med grufulde beskrivelser af det, den brutale seriemorder udsætter sine ofre for, er der trods alt en vis en mening med galskaben.

På meget troværdig vis beskrives, hvordan alle sejl bliver sat til for at finde drabsmanden, der på velovervejet vis dræber sine ofre for derefter at udtage hjertet, som afleveres enten til familien eller på ofrets arbejdsplads.

Selv om efterforskningen foretages af dygtige og meget engagerede politifolk, lader opklaringen vente på sig. Det resulterer i interne politimæssige uenigheder.

Politifolkene karakteriseres særdeles godt. Man tror på det, man læser. Flere af efterforskerne har personlige problemer. Hovedpersonen vicekriminalkommissæren Helen Grace og den kvindelige kriminalbetjent, Charlie har traumer efter det, de oplevede i forløberen for denne bog ”Okker Gokker”. En anden efterforsker, Tony er presset af at skulle passe sin særdeles syg kone.

Handlingen udspiller sig i særdeleshed i prostitutionsmiljøet, som beskrives, så man ikke lades i tvivl om, hvilken forfærdelig og trøstesløs tilværelse, de prostituerede har.

I det hele taget er miljøbeskrivelserne aldeles glimrende. Man forundres i den grad, når man hører om nutidige kristne miljøer, hvor det accepteres, at manden i et ægteskab kan afstraffe både ægtefælle og børn, som det passer ham.

Beskrivelsen af hvordan sensationspressen agerer i forbindelse spektakulære drabssager er tankevækkende og – tror jeg – realistisk.

Almindeligvis har man stor sympati med de ofre, som en gerningsmand dræber. Nogen særlig stor medfølelse har man bestemt ikke med i hvert fald et af de ofre, som mister livet i ”Bro Bro Brille”.

Selv om drab selvfølgelig ikke på nogen måde skal accepteres, vil man uden tvivl have forståelse for, hvorfor drabene er blevet begået.

En helt igennem spændende, hæsblæsende pageturner.

Jeg ser meget frem til kommende bøger i serien om Helen Grace.Fem krimihjerter

Jentas 2017 – 365 sider

Findals krimiside

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Anna-Luisas anmeldelse:

Efter som to andre har anmeldt Bro Bro Brille før mig vil jeg ikke bruge for meget tid på beskrivelse af handlingen.

Men kort fortalt er Helen Grace tilbage som efterforsker da et nyt og særdeles brutalt mord finder sted. En mand findes dræbt hvorefter hans hjerte bliver leveret til hans kone ved hoveddøren til deres fælles hjem.

Mordet er det første i en række særdeles voldelige og bestialske mord og efterforskere frygter hurtigt at en ny seriemorder er på spil. Hvordan udvælges ofrene og hvad har de gjort for at fortjene så grum en skæbne?

Jeg synes der er en stærk krimi som også fortæller en særskilt historie om utroskab og kvindeundertrykkelse i et kristent miljø – hvad er vigtigst? At fortælle sandheden og kæmpe for hvad vi har lært eller at opretholde en pæn facade.

Matthew Arlidge fangede i den grad min  interesse med Okker Gokker og stadfæster med Bro Bro Brille sin stjernestatus på krimihimlen.

Jeg er fan, men jeg synes historien var stærkere i Okker Gokker og lander derfor på 4 flotte krimihjerter

fire krimihjerter @annaluisasverden

Har du læst den? Hvad synes du?