I 1930’ernes trøstesløse decembervejr i Stockholm forsøger den tidligere bokser og nuværende inkassator Harry “Kvisten” Kvist at skabe sig en tålelig tilværelse. Læs endelig den både spændende og interessante bog.

(Igen lader jeg bogens bagsidetekst indlede min anmeldelse, fordi den – også denne gang – giver en udmærket beskrivelse af handlingen, tiden og stedet.)

 

Handlingen som beskrevet på bogens bagside:
Stockholm 1932. Depressionen, spirituskontrollen og den isnende kolde vinter holder byen i et jerngreb. Den tidligere bokser Harry “Kvisten” Kvist lever af at indsamle gæld fra skyldnere. Han gennembanker en mand, som ikke kan betale, men da han vender tilbage dagen efter format hente pengene, er manden død og lejligheden brændt ned.

Politiet mistænker Kvisten, og han rodes hurtigt ind i en livsfarlig kattens leg med musen for at rense sit navn. Jagten på et forsvundet hovedvidne går ind i byens skyggeside, via spillehaller og sortbørsklubber, hvor loyalitet skifter lige så hurtigt som penge bytter ejer. Kvisten konfronteres med glædespiger, morfinister og lejemordere, og det eneste, han kan stole på, er hans næver og dårlige hukommelse.

 

Min anmeldelse:
Der lugter af hestemøg, brune bønner og fattigdom. Benzindampe og mados blander sig med den skarpe lugt af vådt seletøj og svedige mænd. Jeg passerer slagteren på hjørnet. Udenfor står en beskidt hob af unger for at tigge hundemad her tæt på lukketid. Jeg tvivler på at særligt mange af dem har hund.

Disse to sammensatte citater fra bogen viser både hovedpersonens iagttagelser af de miljøer, han færdes i 1930’erens trøstesløse decembervejr i Stockholm, og de giver også et godt indtryk af stemningen og et kort indtryk af den litterære stil i bogen.

På Krimimessen 2019 blev jeg foræret bogen af Forlaget Turbine og blev opfordret til at høre et interview med forfatteren. Tak for begge dele. Jeg må indrømme, at forfatteren og interviewet ikke var kommet med på min liste over de interviews og forfattere, jeg havde planlagt at opleve. Men det er endnu et eksempel på at deltage i bogmesser som Krimimessen (og alt muligt andet også) med åbent sind og improvisere for på den måde at lade sig overraske og inspirere.

Det var rigtigt interessant at høre forfatteren fortælle om sin baggrund og sit arbejde med bogen, og det fik mig til hurtigt at læse hans bog. I kan høre interviewet HER (spol lige 1 minut og 30 sekunder ind i klippet, for her begynder interviewet).

Martin Holmén fortalte om sin inspiration fra familien og om fascinationen af både byen og tiden, og det viser sig gennem hele bogen. Jeg må sige, at han med få og velvalgte ord for alvor kan beskrive alle niveauer af en person, en situation og en stemning, så det hele står klart for alle sanser.

Bogens på én gang hårdt ramte og hårdtslående hovedperson “Kvisten” er et herligt bekendtskab, der fik mig til at mindes Dashiell Hammetts Sam Spade og Raymond Chandlers Philip Marlowe, men her i en særlig, svensk version.

Som inkassator bringer den tidligere bokser os især rundt i den fattigste del af Stockholm, en rundtur, der også fører til lyssky miljøer og smuglere, men som pludselig bringer “Kvisten” i kontakt med rigere og højere placerede folk. Det bringer konflikterne frem, og det bliver både spændende og interessant. Og et særligt tema i bogen er “Kvistens” seksualitet, men jeg synes, I selv skal læse om.

I det hele taget vil jeg i høj grad anbefale jer at læse denne nye krimiforfatter, for selv om den i nogen grad bygger på fornemme traditioner, så er den friskt fornyende. Jeg håber, at de sidste 2 dele af den planlagte trilogi snart udkommer.

Jeg giver bogen 9 fine point på min egen blogs spændingskrimiskydeskive og den får 5 krimihjerter her: Fem krimihjerter

Martin Holmén
Clinch
Turbine 2019
338 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?