Forlagets beskrivelse: En mand vågner blodig i en kiste i Slovenien uden at kunne huske, hvem han er, eller hvorfor nogen har skudt ham. Traumatiseret og fortumlet, går det op for ham, at nogen stadig er efter ham, og at han har gjort noget, der kan få alvorlige konsekvenser for menneskeheden. Samtidig dybt nede og langt inde på det iskolde Antarktis-kontinent, hvor temperaturen sjældent kommer over 45 grader minus, bliver en ældgammel ondskab vakt til live efter tusindvis af år i dvale. Og snart befinder han sig i et kapløb sammen med højt specialiserede allierede og mod skruppelløse fjender for at finde sin identitet og rette op på skaden, han har gjort, før det bliver for sent.
“Det fjerde menneske” er første bind i en serie, der bygger på en meget bred vifte af videnskabelige retninger, konspirationsteorier og hightech. Fortællingen bruger aktivt virkelige hændelser og digter videre, så skellet mellem virkelighed og fiktion sløres. En Jason Bourne-historie med realistiske tvists og troværdige handlingsmønstre.

Et skarpt indspark på thriller/action-scenen, der efterlader læseren forpustet på den gode måde.
David Garmark er født i København i 1972 og har arbejdet som skuespiller og lærer i mange år. “Det fjerde menneske” er hans anden roman.

Anne Maries anmeldelse: Ditlev Martins vågner op i en kiste i Slovenien, men husker ikke hvem han er. Han har dog evner indenfor kampsport, våbenhåndtering og køligt overblik. Det undrer ham, men han er nødt til at bevæge sig og komme væk fra de mennesker som åbenlyst ønsker ham fjernet fra jordens overflade. Det er dog ret svært at navigere i så fjendefyldt farvand når man har mistet hukommelsen. Det er yderst interessant og lidt nervepirrende at følge Martins oplevelse omkring hukommelsestabet og hans søgen efter svar på sin egen identitet.

Volden og makabre kampscener slipper vi ikke for her i David Garmarks verden og det vil man heller ikke være foruden, da de giver mening og er flot beskrevet og virker realistiske. Ydermere så formår Garmark at blande “kedelig forskning” med hightech computere nørder og hårdtslående problemknusere og det er gjort godt.

Det tog mig dog et lille stykke til at komme ind i bogen og få greb om plottet, men det lykkedes og jeg kunne til sidst ikke lægge bogen fra mig. Det gav et kick at finde puslespillets brikker, sammen med Martins og hans nye følgesvende.

Bogen er en hybrid mellem krimi – og spændingsgenren, hvilket er en god kombination. Spændingsbøger er gode at gå til, når de hårdtslående krimier bliver for meget og man har lyst til at følge et ofte mere kompliceret intellektuelt plot i form af politik eller forretningshemmeligheder, eller fx hemmelige organisationer som Konsortiet og forskningsverden, vi hører om i “Det fjerde menneske”. Der har været krimier med forskning som omdrejningspunkt fx “Dinosaurens fjer” af Sissel-Jo Gazan samt “Stjålne liv” af Helle Vincentz – som foregår i fertilitetsindustrien og hvor etik og moral tages op – fremragende bøger, så helt nyt er det ikke, men der kan gå et stykke tid imellem sådanne udgivelser.

Jeg ser frem til at læse mere om Martins, for hvad det ender med er ikke helt nemt at regne sig frem til. Så vi kan kun glæde os over at bogen er nr. 1 ud af 4. Så vi har bestemt noget at se frem til. Så daf forbi dit lokale bibliotek eller den lokale bogpusher og få fat i dit eksemplar af “Det fjerde menneske” – udkom 12. August 2016. God læselyst.

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?