Første og meget spændende del af ny serie med nogle ret forskellige, men rigtigt interessante og anderledes hovedpersoner. Både en god krimi og en spændende bog med internationale relationer.

Fra bogens bagside:
Sommeren 2003: USA har lige invaderet Irak, da Jamal Kabir, en velintegreret flygtning fra talibanernes Afghanistan, findes brutalt myrdet i Stockholm. Hurtigt anklages den temperamentsfulde Giuseppe Costa, som har haft et bemærkelsesværdigt sammenstød med Kabir, kort tid inden ofret findes død, men han nægter sig skyldig.

Den excentriske professor Hans Rekke, internationalt anerkendt ekspert i forhørsteknik, får til opgave at knække Costa. Men da han involveres i sagen, kasserer han som det første demonstrativt hele politiets efterforskning. Costa løslades, og politiet står tilbage uden spor. Kun Micaela Vargas, en politikvinde som allernådigst har fået en plads i efterforskningen, nægter at acceptere det og opsøger Rekke på egen hånd.

Det umage par starter forfra, og pludselig bevæger efterforskningen sig i enkelt ny retning, til CIA’s jagt på terrorister og talibanernes krig mod musikken, og det store spørgsmål: Hvem var Jamal Kabir? Offer eller gerningsmand.

Min anmeldelse:
Efter de 3 bøger, som David Lagercrantz skrev som fortsættelser af Stieg Larsson Millennium-serie, er han tilbage med fokus på sit helt eget selvstændige forfatterskab. Det sker med denne thriller, der er første del af en planlagt ny serie med Hans Rekke og Micaela Vargas som hovedpersoner. 

Jeg var ikke specielt glad for forfatterens fortsættelser af den helt specielle trilogi om Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist. Derfor var jeg skeptisk inden læsning af denne bog, men jeg blev på alle måder fanget ind af historien og den måde, den fortælles på. Rigtigt godt at Lagercrantz nu har defineret sit eget univers. 

Det er nemlig blevet en voldsomt spændende og actionfyldt historie. Der er klassiske krimielementer, og der er skarpe internationale vinkler, så jeg regner med, at bogen bliver en pæn international succes, og for mig vil en filmatisering ikke være usandsynlig. Der er i teksten mange levende billeder fra begivenheder i bogen. Det viser forfatterens evne til at skrive rigtigt godt og fængslende.

Mht. de klassiske krimielementer, så der bl.a. en god del inspiration fra Sherlock Holmes i den måde, som Hans Brekke arbejder på. Hver af de to hovedpersoner er nogle helt specielle typer med nogle særlige faglige evner og personlige egenskaber. De supplerer hinanden, så sammen udgør de et godt makkerpar. 

I slutningen af bogen introduceres helt kort en ny sag med et spørgsmål, som de nødvendigvis må tage fat på at finde svaret på. Den sag vil jeg se frem til at læse om!

På min egen blog får den 9 skydeskivepoint ud af 10 mulige, og her bliver det til 4 sikre krimihjerter:fire krimihjerter

David Lagercrantz
Obscuritas
Politikens Forlag, 2022
395 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?