Man taler ikke ondt om de døde.
I en lille nordjysk havneby er tre unge mænd døde under mystiske omstændigheder. Hauge er ikke politimand, snarere tværtimod – han er lige kommet ud af spjældet, og han er ikke meget for at undersøge sagen. Men han skylder rockerkongen Bjarke en tjeneste og ham siger man ikke nej til. Bjarkes nevø er en af de døde. Hvordan kan en fisker og elitesvømmer drukne i et havnebasin? Hauge begynder at grave i mysteriet, og han opdager hurtigt, at hverken sandheden eller en udefra er velkommen i det lukkede samfund. (Fra bogens bagside)

Min anmeldelse:
Da jeg fik en henvendelse fra forfatteren med spørgsmålet, om jeg kunne tænke mig at læse og anmelde hans nye bog, skete det, fordi han havde læst mine anmeldelser – også den af en roman, han havde bearbejdet til en grafisk roman: Palle Schmidt & A.J. Kazinski: Den sidste gode mand – HER. Og når jeg sagde ja, var det bl.a. også derfor. Men det var især, fordi jeg fik leveret en lovende og interessant læseprøve – og da lokationen var Nordjylland, var det også interessant for mig at se, hvordan det spillede ind.

Da den hårdkogte, unge småkriminelle Hauge sendes fra storbyen til en fiktiv, nordjysk havneby for at hjælpe med opklaringen af , hvordan rockeren Bjarkes nevø døde, er der lagt op til øretæver og hårde konflikter, og det sker også. I en kortfattet, kontant og effektiv stil – Nordic Noir / Nordjysk Swot – fortæller bogen en intens historie om miljøet i havnebyen og især i de mere skumle cirkler. For mig er det oplagt at se, at Palle Schmidt som tegner er vant til at fortælle historier i koncentreret form og i begrænsede rammer.

“De efterladte” er stramt komponeret og renset for overflødige udenoms ting – noget som mange forfattere burde lære. Stemningerne og følelser står for mig mindst lige så stærkt på denne måde – måske endda stærkere. De konflikter, Hauge ender med at blive en del af, er barske, og han tager sine kampe, men alligevel er der glimt af lys og håb om lidt varme for fremtiden.

Det er en hurtigt læst bog, og det mener jeg positivt, for det skyldes bogens stramme komposition, spm jeg rigtigt godt kan lide. Det er samtidig en bog, der stikker ud i mængden af krimier. Af de grunde giver jeg gerne bogen 8 point på min egen blogs krimispændingsskydeskive og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Forfatteren arbejder ifølge pressemeddelelse på en fortsættelse til “De efterladte”, og den vil jeg vente spændt på.

Palle Schmidt
De efterladte
Calibat, 2018

229 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forfatteren.

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

 

Har du læst den? Hvad synes du?