“Den hemmelige kvinde” af Anna Ekberg

Kan Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich alias A. J. Kazinski og nu alias Anna Ekberg finde deres kvindelige side frem og skrive en kærlighedskrimi? Ja, det kan de, og det gør ikke spor, at ”Den hemmelige kvinde” må betegnes som lidt triviallitteratur- og ugebladsagtig, for spændende det er den.

Politikens forlag.dk 2016 – 398 sider

Forlagets beskrivelse

Louise lever et godt liv med forfatteren Joachim på Christiansø, hvor hun ejer den lille cafe. En dag midt på sommeren, hvor der travlest, dukker en mand op. Edmund kalder han sig. Og han påstår at Louise slet ikke hedder Louise, men er hans kone, Helene, som forsvandt tre år tidligere fra Silkeborg-egnen. Tumult opstår da Louise og Joachim forsøger at få manden ud, og politiet bliver tilkaldt.

Det viser sig hurtigt, at der er noget, der ikke stemmer. Kvinden på de billeder, Edmund kan fremvise af sin forsvundne kone ligner Louise til forveksling. Politiet vælger at tage alle med på stationen – og efter omfattende undersøgelser står det klart, at Louise ikke er Louise. Scanninger afslører, at hun har fået flere brutale slag mod hovedet for år tilbage, noget der kan fremkalde hukommelsestab. Men der er ingen tvivl. Louise er Helene Söderberg. Gift med Edmund, mor til to og arving til et forretningsimperium.

Hun må vende tilbage til sit gamle liv. Hun må tage afsked med Joachim, den mand hun elsker. Og hun må forsøge at finde ud af, hvad der skete, den nat for tre år siden, da hun forsvandt.

”Den hemmelige kvinde” er en intens kærlighedskrimi om familiebånd, pengebegær, svindel, mord, livsfarlig kunst og altoverskyggende kærlighed.

Anmeldelse:

Først og fremmest må man konstatere, at “Den hemmelige kvinde” er en helt anderledes bog, end dem, man normalt ser fra Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich alias A. J. Kazinskis hånd. Den er mere i genren triviallitteratur og underholdning end i den type krimilitteratur, de to plejer at skrive. Tilmed er den skrevet under et kvindeligt pseudonym, Anna Ekberg. Om valget af et kvindeligt pseudonym er ud fra forfatterparrets betragtning om, at det almindeligvis er kvinder, der skriver denne type romaner, skal være usagt.

Nu kunne man måske tro, at jeg er negativ indstillet over for bogen. Det er jeg helt bestemt ikke. Den er utrolig underholdende og spændende, men på en noget anderledes måde, end Klarlund og Weinreich almindeligvis skriver på, idet elementer fra triviallitteraturen fylder en del.

Her er en “skønjomfru” med hukommelsestab i knibe, og en lidt forhutlet “ridder” skal redde hende. Selvfølgelig skal de to igennem diverse prøvelser før alt går op. Om de så får hinanden ”til sidst i enden” skal ikke afsløres her.

Krimiintrigen er glimrende, og man føres fra nutidens drab tilbage til drab, der har fundet sted under besættelsen.

De helt store temaer i bogen er kærlighed og hukommelsestab. Begge temaer er fint beskrevet, men især temaet med hukommelsestab synes jeg er interessant.

Min lidt ironiske tone til trods, så ER bogen noget af en pageturner. Man tænker hele tiden: hvordan falder det her på plads?

Personskildringerne er fine og troværdige, men selve handlingen er ikke helt så troværdig. Når der opstår et problem, viser der sig meget hurtigt en mulighed for at kunne få det løst. ”Hjælpen er parat lige om hjørnet.”

Man kommer rundt i mange forskellige miljøer, som er godt beskrevet. Fx det hyggelige cafémiljø på Christiansø, velhavermiljøet ved søerne i Silkeborg, et dekadent kunstnermiljø, m.fl.

Jeg gætter også på, at forfatterparret har studeret adskillige ugeblade for at kunne beskrive nogle af de miljøer, der er med i bogen.

Jeg er ikke helt sikker på, at den politimæssige efterforskning helt holder vand.

Der er også andet, jeg stiller mig lidt tvivlende overfor. Bliver en varetægtsfængslet sat i detentionen? Og bliver en drabssigtet virkelig løsladt mod kaution? Løsladelse mod kaution kan ganske vist godt finde sted i Danmark, men det er i den grad sjældent.

Bogen er absolut værd at læse, men måske nogle mandlige læsere vil sikkert synes, den er lidt for ”tøset”.

fire krimihjerter

 

Se også min egen hjemmeside :HER

 

Har du læst den? Hvad synes du?