Den kolde sommer af Gianrico Carofiglio

Bogen er anmeldt af både Anna-Luisa Tanggaard Alonso og Per Drustrup Larsen

———-

SOMMEREN 1992 var ualmindelig kold i SydItalien, men der er en anden alvorligere grund til, at den fortsat huskes. Den 23. maj skete der en eksplosion på motorvejen nær Palermo. Dommeren Falcone, hans kone og tre politimænd blev dræbt. To måneder senere dræbte en bombe i centrum af Palermo dommeren Borsellino og fem politimænd. Begge dommere var dybt involveret i bekæmpelsen af mafiaen.

Samme sommer udbryder der åben krig mellem lokale mafiabander i Bari. Lig bliver efterladt i gaderne, og sønnen til en lokal mafiaboss kidnappes. Politiet er på bar bund, indtil et lokalt bandemedlem beslutter at tale. Han afslører de ritualer og hemmelige spilleregler, som gennemsyrer mafiaens myteomspundne verden. Sagens afslutning er både overraskende og chokerende, og svaret er skjult i en gråzone mellem godt og ondt, et område som lovens vogtere tvinges til at afsøge.

Den kolde sommer tager et markant afsæt uvirkeligheden verden, og man får et rystende indblik i mafiamiljøet. Carofiglios fortid som statsanklager med speciale i organiseret kriminalitet fornægter sig ikke, og det samme gælder hans mesterlige fortælleevne. Resultatet er en afslørende og indsigtsfuld spændingsroman. 

 

Anna-Luisa Tanggaard Alonsos anmeldelse:

…sådan lyder bagsideteksten på Den kolde sommer og jeg var fuldstændig hooked på at læse mere, og jeg havde derfor store forventninger til bogen.

Disse blev dog desværre på ingen måde indfriet. Jeg havde enormt svært ved rigtigt at komme “ind” i bogen og de meget lange passager med dialoger nedfældet som spørgsmål og svar virker for mig forstyrrende for læsningen.

Det bliver et langt interview i stedet for den gode historie jeg havde forventet, og jeg synes simpelthen at disse passager tager for meget tempo ud af bogen og dermed ødelægger min læserytme og jeg mister interessen.

Jeg lander derfor kun på to krimihjerter – simpelthen for den ellers gode historie, som desværre ikke er fortalt godt nok.

To krimihjerter

 

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Gianrico Carofiglio er oprindelig statsanklager med speciale i den organiserede kriminalitet – mafiaens forbryderiske aktiviteter – og det er hovedemnet i den 5-binds serie, han er mest kendt for i Danmark. Det er den charmerende og varme retssalskrimiserie, hvor forsvarsadvokaten Guido Guerrieri er hovedperson. Bøgerne er fyldt med italienske stemninger fra Bari og omegn. Det er både spændende og interessante bøger, og i 2016 udkom endelig seriens første bog på dansk – “Efter al sandsynlighed” – og den anmeldte jeg HER

“Den kolde sommer” er forfatterens seneste bog, og selv om den ikke er helt ny, har jeg læst og anmeldt den, fordi vi i øjeblikket planlægger en ferietur til Puglien hvor Carofiglios bøger netop foregår, og fordi jeg var ret vild med hans andre bøger.

Denne bog er struktureret anderledes end Guerrieri-serien og foregår tidligere end den. Den bygger på samme måde som serien på forfatterens faglige indsigt i retssager og efterforskning af mafiaforbrydelser og har en faktuel baggrund, sådan som det beskrives på bagsiden.

Det gør læsningen endnu stærkere, at handlingen er tæt på virkeligheden, hvilket nærmest dokumenteres med flere kapitler med dele af afskrift af forhør. Men ellers beskrives historien gennem især to politifolks ihærdige efterforskning af kidnapningen og flere andre sammenhængende sager. Hvordan det hele ender, og hvad der sker undervejs, må I selv læse.

Bogen giver et skræmmende – men ikke overraskende – billede af mafiaens opbygning og magtstrukturer, og selv om handlingen foregår i 1992, er bogen stadig aktuel. (Men det kan nu ikke få mig til at blive hjemme fra Bari og omegn af den grund! Blev jeg skræmt af krimiers gerningssteder, kunne jeg jo ikke rejse ret mange steder.)

Jeg giver gerne bogen 8 point på min egen krimispændingsskydeskive på
DRUSTRUPS BOGBLOG og 4 krimihjerter her:

fire krimihjerter

Gianrico Carofiglio
Den kolde sommer
Hr. Ferdinand, 2017
384 sider

 

Har du læst den? Hvad synes du?