Den ophøjede morder af Keigo Higashino

 

Bogen er anmeldt af både Anna-Luisa Tanggaard Alonso og Per Drustrup Larsen.

Professor Yukawa og et umuligt mord

Da en mand findes død af forgiftning i sit eget hjem, ligger det ligefor at mistænke hans kone, Ayane, som har indtil flere motiver. Problemet er bare, at Ayane på drabstidspunktet var hundredvis af kilometer borte og har et vandtæt alibi.

Drabsefterforsker Kusanagi bliver så betaget af Ayane, at hans unge kollega Utsumi frygter, han har mistet sin professionelle dømmekraft. Så Utsumi gør, som Kusanagi har gjort i årevis, når han har været kørt fast: Hun kontakter professor Yukawa – for kun et geni kan fine rundt i den labyrint, som politiet er havnet i. Men selv Yukawa får svært ved at få virkeligheden til at passe med teorien.

Den ophøjede morder foregår i det moderne Japan, stadig præget af ældgamle æresbegreber og en særlig høflighed. Keigo Higashino skriver overraskende og bedragerisk spænding, og han fik sit gennembrud med bestselleren Den hengivne Hr. X

Anna-Luisa Tanggaard Alonsos anmeldelse:

Sådan skriver Forlaget Modtryk om Den ophøjede morder – men jeg er nu ikke helt enig. Når jeg ikke er enig skyldes det, at jeg i den grad mangler overraskelse og spænding i bogen. Jeg føler lidt at man allerede fra start har udpeget morderen og politiets væven og tvivl gennem hele bogen bliver for mig langtrukken og en smule kedelig.

Når det så er sagt, så er det en meget fin historie, som for så vidt også er velfortalt – og er du til Sherlock Holmes, Kriminalkommissær Colombo osv. i den genre, så vil du også kunne lide denne japanske krimi, for den har egentlig meget af det samme. For mit vedkommende er tempoet simpelthen bare for langsomt, og selvom historien fanger mig, så gør det langsomme tempo at jeg taber interessen undervejs, og bogen bliver derfor aldrig rigtigt svær at lægge fra sig.

En ok krimi, som sagtens kan læses – men der er flere af de andre, der netop er kommet fra trykken, der er et bedre bud til din feriekuffert.

Tre krimihjerter

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Min læsning af denne japanske politiroman, hvor deduktion, retsmedicinske undersøgelser, grundigt politiarbejde og snedig indsats spiller centrale roller, har været en rigtig god oplevelse! Jeg kom til at tænke på et herligt mix af bl.a. Sherlock Holmes, Poirot, Maigret og A-gruppen, hvor personligheders individuelle indsats tilsammen er afgørende for sagens rette udfald.

De opklarende kræfter er de 2 politifolk, Kusanagi og Utsumi, som supplerer hinanden fint, samt den geniale videnskabsmand professor Yukawa. Hvordan de sammen løser gåden om giftmordet og den oplagte mordmistænktes sikre alibi, vil det være utilgiveligt at afsløre her. Ikke fordi selve afsløringen af morderen er afgørende for, at læsningen bliver en nydelse, men alligevel.

Det er især afgørende, at sproget i bogen er godt, at personerne er rigtigt interessante, samt at hele settingen er unik med sin fantastiske beskrivelse af det moderne Japan, der stadig bygger på gamle traditioner. Bogen er en intens, intelligent, fascinerende og spændende rejse ind i en gådefuld stemning.

Jeg er helt sikkert nødt til også at læse den første bog på dansk af Keigo Higashino – Den hengivne hr. X (2016), hvor professor Yukawa igen ser ud til at stå bag de afgørende detaljer. Den er ser lige så spændende og interessant ud, som denne bog har været.

Jeg giver bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog Drustrups Bogblog – og 5 krimihjerter her

Fem krimihjerter

Keigo Higashino
Den ophøjede morder
Modtryk, 2017

324 sider

_________________________

 

Har du læst den? Hvad synes du?