”Den vantro terrorist” af Jesper Nilausen

Tanken om og frygten for terror i Danmark sidder nok mere eller mindre i rigtig mange mennesker og derved også i mange spændingsbogs- og krimiforfattere. Det har man efterhånden set mange eksempler på i form af de mange bøger med terrortemaet, der udgives for tiden.

En af disse forfattere er Jesper Nilausen, der debuterer med ”Den vantro terrorist”.

Handlingen begynder med, at journalist Morten Rütz pludselig ser en person, som for måneder siden blev erklæret død som følge af en terrorbombe i København. Morten, som den nysgerrige journalist han er, beslutter sig for at finde ud af sammenhængen. Det skulle han nok ikke lige have gjort. I hvert fald kommer han i den grad i fortrædeligheder, som let vil kunne koste ham livet, hvis han træder ved siden af.

Mortens jagt på sandheden bringer ham dybt ind et kriminelt og terrorparat somalisk indvandrermiljø, hvor rygning og salg af kath er småting i forhold til anden kriminalitet og planlægning af terrorvirksomhed, som somalierne i dette miljø beskæftiger sig med.

Jeg røber intet ved at sige, at bogens superskurk somalieren Longhair, er en modbydelig person, som går ind for sharia og terror. Hans kumpaner er i lighed med ham beskrevet som meget usympatiske.

Til gengæld er Mortens somaliske ven Prince Hassan Mohamoud, som hjælper ham med at finde ud af sagens rette sammenhæng, yderst sympatisk. Det gælder også den unge somaliske prostituerede Razan.

I øvrigt synes jeg, at både person- og miljøbeskrivelserne er gode. I og med at forfatteren Jesper Nilausen har været redaktør på TV2-programmerne ”Station 2 Special” og ”Station 2 Politirapporten” i mange år, må man gå ud fra, at hans skildringer – tilsat digterisk frihed – er faktuelle.

Efterhånden som Morten færdes blandt disse skurkagtige somaliere, går det op for ham, at en ny terrorhandling er på vej. Han ved bare ikke, hvad den går ud på, og skal han finde ud af det, må han foregive, at han er villig til at deltage.

Planlægningsfasen er meget spændende beskrevet. Det samme er også selve terrorhandlingen, da den går i gang.

Morten har en PET-agent, som føringsofficer. Han er med på sidelinjen i alt det, Morten og Prince foretager sig. I øvrigt tror jeg, at forfatter Jesper Nilausen kommer med et lille hint til tidligere PET-leder, Jacob Scharf, idet bogens PET-leder hedder Jacob Schandorff. (prøv at se bort fra de 4 markerede bogstaver).

Selv om jeg synes ”Den vantro terrorist” ind imellem er lidt ”kulørt”, er den også spændende. Desuden er der beskrivelser af begivenheder, som giver anledning til eftertanke.

Når der kommer en bog nummer to af Jesper Nilausen, vil jeg bestemt også læse den.fire krimihjerter

Byens Forlag 2019 – 431 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?