Det gyldne bur af Camilla Läckberg

Denne bog er anmeldt af Lone Maj Knudsen og Jan Findal

Handling
Udefra ser det ud som om, at Faye har det perfekte liv. Hun er gift med en succesfuld forretningsmand, hun har en dejlig datter og hun bor i en luksuriøs lejlighed i den allerbedste del af Stockholm.

Virkeligheden er dog en helt anden. Den usikre Faye plages nemlig af mørke minder fra sin barndom i Fjällbacka og manipuleres af ægtemanden Jack, der i stigende grad bruger psykologisk krigsførsel mod sin nervøse kone.

Da hun tager Jack i at være utro, kollapser Fayes verden omkring hende, hvilket tvinger hende til at bygge sig selv op igen fra bunden.

Da Fayes datter forsvinder pludseligt, må Faye for alvor tage sin skæbne i egen hånd.

Anmeldelse

Camilla Läckberg har kastet sig over noget helt nyt. En psykologisk thriller.

Det gør hun vanvittigt godt. Det er heldigvis planen at dette skal være starten på en ny serie. Jeg er ihvertfald allerede klar.

Jeg læser ikke så hurtigt eller meget (for den sags skyld) for tiden. Men Det gyldne bur fangede mig allerede fra første side. Hovedpersonen Faye er en kvinde med “ben i næsen” – langt mere end hun aner. Faye finder ud af at man skal tænke over hvad man skriver under på.

Det er en flot komponeret fortælling. Hvor du allerede fra start får personerne ind under huden. Det er rigtig pageturner, hvor siderne vender sig selv.

Samtidig er det en fortælling om et hjertevarmt veninde-forhold.

Inden du lukker bogen efter at have læst den sidste side, har du været mange forskellige følelser igennem. På et tidspunkt sad jeg tårerne trillende ned af kinderne.

Selv om noget af slutningen havde den forventede udgang så blev jeg alligevel overrasket til sidst.

Har du ikke tidligere læst noget af Camilla Läckberg – så skynd dig at få fat i denne. Har tidligere læst noget af Camilla Läckberg og ikke været vild med det – så synes jeg alligevel ikke du skal gå glip af denne.

Det har været en helt igennem fantastisk læseoplevelse. Med Det gyldne bur cementerer Camilla Läckberg at hun er en af de allerstørste stjerner på den nordiske krimihimmel.

Fem krimihjerter

JAN FINDALS ANMELDELSE

Man skulle tro, at Faye har alle forudsætningerne for et lykkeligt liv. Hun er gift med Jack, som er forretningsmand og mangemillionær og sammen har deen yndig datter Julienne, men i virkeligheden lever hun i et ”gyldent bur” uden anden funktion i livet end at være staffage for ægtemanden. Hun må finde sig i al hans gøren og laden.

Faye magter meget mere. Faktisk er hendes indsigt og evner inden for forretningslivet større end Jacks.

En dag kommer Faye tidligere hjem fra en ferie end planlagt. Her afslører hun Jack i seng med en af sine kvindelige ansatte. Noget, som senere viser sig, bare er et af talrige utroskabsforhold, han har være involveret i.

Det bliver anledningen til at bryde ud af ”det gyldne bur”. Hun nøjes ikke med at lade sig skille. Hun iværksætter en hævn, der har til hensigt skade Jacks forretningsimperium mest muligt.

”Det gyldne bur” viser en helt anden side af Camilla Läckberg. Hvor hendes foregående bøger med journalisten Erica Falck og politimandenPatrick Hedström i høj grad tilhørte kategorien femikrimi, er der her tale om noget helt andet. Her er der tale om et ægteskabsdrama – en brutal kamp mellem kvinde og mand, som også viser, at forfatteren har fin psykologisk indsigt.

Denne indsigt gør sig også gældende i beskrivelsen af Faye. Det, som hun i sin barndom har gennemgået, præger hende stadig i voksentilværelsen.

Personskildringerne af bogens meget forskellige mennesketyper virker yderst troværdige, selv om der ind imellem skrues op for følelserne på forskellig vis, og nogle scener bliver lige lovlig sentimentale.

Camilla Läckberg beskriver ligeledes på fin og realistisk vis de steder, hvor handlingen foregår. Kontrasterne mellem de forskellige miljøer kommer klart frem.

Da først Fayes hævntogt mod Jack går i gang, synes jeg, det går lidt for problemfrit for Faye. Hendes planer lykkes næsten uden problemer.

Jeg havde nok ikke forventet, at den ”pæne” kvinde, som jeg altid har betragtet Camilla Läckberg som, er brudt ud af ”pænhedens bur” og intet overlader til fantasien, når det gælder beskrivelsen af bogens sexscener.

Afslutningen på ”Det gyldne bur” er virkelig overraskende. Den havde jeg ikke lige set komme, men den lægger fint op til fortsættelsen af Fayes historie. En bog som jeg selvfølgelig også skal læse.

fire krimihjerter

People’sPress  2019 – 328 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?