Djævelens værk af Lotte Petri

Denne bog er anmeldt af både Lone Maj Knudsen, Jan Findal og Per Drustrup Larsen

Handling:
Over 1000 skeletter skal flyttes fra den nordlige del af Assistens Kirkegård for at gøre plads til en ny metrostation ved Nørrebros Runddel. Det vækker ramaskrig, da mange mener, at gravfreden forstyrres. Men det er ikke nok til at standse metrobyggeriet.

Retsantropolog Josefine Jespersen leder gravrydningen, og samtidig har hun til opgave at studere knoglematerialet, som skal indgå i et forskningsprojekt, før de jordiske rester bliver genbegravet.

En aften bliver hendes kollega, arkæologen Rita Magnussen, brutalt dræbt og smidt ned i en åben grav med et kors ridset ind i kraniet. Senere findes også en anden ung kvinde med et indgraveret kors myrdet på åben gade i det indre København.

Alt tyder på, at en satanistisk morder er på fri fod, og politiets efterforsker Alexander Damgaard beslutter sig for at konsultere en eksorcist. Den højtplacerede katolske præst er overbevist om, at Djævelen er på spil, og at årsagen til gravrydningen på Assistens, som han mener har åbnet en port til det onde.

Anmeldelse:
Djævelens værk har været rigtig længe undervejs fra Lotte Petri, men den var bestemt værd at vente på.

Djævelens værk er en rigtig pageturner – så vupti så er du færdig. Det er en fantastisk krimi, med masser af uhygge, gru og spænding. Djævelens værk er anderledes og så alligevel ikke. Det som er nyt i forhold til andre krimier jeg har læst – er selvfølgelig delen omkring eksorcisme. Det giver krimien et ekstra pift, og gør den om noget til sin helt egen.

Plottet er rigtig godt sammensat, særligt det om eksorcismen er ret spændende.

Persongalleriet er spændende og personerne virker nærværende. Det er nemt at se det hele for sig, som en indre film.

Har du endnu ikke læst noget af Lotte Petri, så skynd dig at få fat i denne yderst velskrevne og gennemresearchede krimi. Det vil du ikke fortryde – måske får du ligefrem en ny ynglingsforfatter.

Lotte Petri slår med Djævelens værk sit navn fast som et stjerneskud på den danske krimi himmel.

Jeg håber at komme til at få mange flere dejlige læseoplevelser med Josefine.

Fem krimihjerter

Team Krimifan – Lone M Knudsen http://www.krimihjerte.dk

JAN FINDALS ANMELDELSE:

Lotte Petri har skrevet en krimi, som foruden at være særdeles spændende også vidner om, at forfatteren har foretaget en overordentlig grundig research. Den viden, som hun har erhvervet sig, formår hun på en meget kompetent måde at videreformidle til læseren.

Man får en meget fin indsigt i, hvordan retsantropologer er med til give os forståelse for vore forfædres tilværelse ud fra undersøgelser af knogler fra for længst afdøde mennesker.

Ligeledes får man en meget fin indsigt i, hvordan de også kan være retsmedicinernes og politiets nyttige medspillere ved en obduktion i forbindelse med drabssager.

Alle disse facts bygger Lotte Petri ind i en spændende krimiintrige, hvor vicepolitiinspektør Alexander Damgaard, kaldet Xander og retsantropologen Josefine Jespersens arbejder sammen om opklaringen af flere meget voldsomme drab.

I forbindelse med obduktionen af ofrene og undersøgelser på gerningsstedet, finder man ud af at gerningsmanden har sat sin signatur i form at et omvendt kors, som er et okkult symbol, som satanister benytter, når de vil udtrykke deres hån mod alt kristent. Måske skal drabene sættes i forbindelse med rydningen af Assistens Kirkegård?

Xander sætter sig for at undersøge den side af sagen, og det medfører, at han kommer i forbindelse med en dansk katolsk præst, som er blevet udnævnt til eksorcist af Paven.

Også Lotte Petris beskrivelser af, hvad en eksorcist foretager sig, viser hendes grundige research og giver læseren viden om og indblik i en – for de fleste – totalt fremmed verden.

En scene, hvor eksorcisten forsøger at uddrive Djævelen af den unge Belinda, er ikke en, man glemmer lige med det samme.

Da handlingen ses fra både Josefine og Xanders side, får man også en god beskrivelse af deres personligheder. Fx er Xander den type efterforsker, der ved, hvor meget det psykologiske spiller ind, når en person udvikler sig til at blive drabsmand, og for Josefines vedkommende, så bærer hun rundt på et traume, der har præget hende livet igennem.

I det hele taget er beskrivelserne af både hovedpersoner og bipersoner glimrende.

Det politimæssige fungerer også fint og troværdigt.

Og miljøbeskrivelserne er gode. Fx er beskrivelsen af det hjemlige miljø, som Josefines gamle og begyndende demente far lever i. Heri ligger der en fuld forståelig kritik af, at den kommunale hjemmepleje ikke fungerer lige godt alle steder.

Efter opklaringen af drabssagerne sidder Xander og hans assistent Jørgen og samler op på det hele. Herved kommer der et fint overblik over, hvordan hele intrigen hænger sammen. Den slags opsummering sætter jeg personligt stor pris på.

”Djævelens værk” tilhører på mange måder genren videnskrimi, men det er en vidensformidling, der er indgår i en på alle måder spændende og til tider meget dramatisk krimiintrige. Det er god læsning, at få både underholdning og viden i samme omgang. Hos Lotte Petri bliver det aldrig langsommelig, tør og kedelig læsning.

”Djævelens værk” lever helt op til sin titel, da meget af det, der sker i bogen i religiøs sammenhæng må betegnes som Djævelens værk.

”Djævelens værk” er den første af Lotte Petris bøger med knogleeksperten Josefine Jespersen i hovedrollen. Jeg glæder mig til at læse videre om hendes og efterforskeren Xanders nye sager i kommende bøger.

Håber at Lotte Petri allerede er i fuld gang med at researche til eller skrive på bog nummer to.

Lindhardt og Ringhof 2017 – 286 sider

Fem krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

PER DRUSTRUP LARSENS anmeldelse:

På faktuel og barskbaggrund har Lotte Petri skruet en spændende historie sammen, hvor hun foruden fakta om bl.a. retsantropologi og politiarbejde også inddrager tro, satanisme og eksorcisme.

Allerede fra første kapitler bliver det dramatisk, da en ung arkæolog, som er kollega til knogleeksperten og retsantropologen Josefine Jespersen på projektet med at flytte de mange grave, myrdes og findes med et kors ridset ind i kraniet. Korssymbolikken bliver også knyttet til. kommende ofre, og så vil det vise sig, om Helvede – eller ihvertfald fald Satan – er løs på Nørrebro.

Det bliver afklaret af effektivt politiarbejde med efterforskeren Alexander Damgaard i spidsen og i tæt samarbejde med Josefine Jespersen. De kommer begge til ydergrænsen af deres faglige forståelsesfelter, idet mulig satanisme og en lokal katolsk præsts uddannelse til og praktisering af eksorcisme udfordrer dem.

Lotte Petri har på dejligt få sider formået at forbinde elementerne til et djævelsk dramatisk plot med tro/overtro og hævn som centrale punkter. Hun har samtidig et godt greb om personer, dialog og lokationer, så det er en både velskrevet og spændende bog. Jeg kan både lide den faktuelle, groteske baggrund med flytningen af de mange grave og den passende åbne slutning af bogen, som jeg selvfølgelig ikke vil afsløre noget om her, men hvor tvivlen stadig råder i et vist omfang.

Bogen er første del af en planlagt ny serie, hvor Josefine Jespersen er hovedpersonen. Det bliver rigtigt spændende at følge hende i kommende bøger.

Den får 8 flotte skydeskivepoint på min egen blog Drustrups Bogblog og 4 krimihjerter her:

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?