Denne bog er indtil videre anmeldt af både Anna Luisa Tanggaard Alonso, Jan Findal & Anne Marie Jensen. Se anmeldelserne herunder:

En ung kvinde bliver brutalt myrdet i sit hjem i Reykjavik.

Det eneste vidne er hendes syvårige datter. Da endnu en kvinde kort efter dør under lignende omstændigheder, mistænker politiet, at samme gerningsmand står bag. Kort efter modtager en radioamatør en besynderlig melding, som knytter ham til begge ofre, og han begynder at efterforske sagen på egen hånd.

Kriminalassistent Huldas Traustason leder efterforskningen, men står uden konkrete spor. Det skaber frustration og konflikter internt hos politiet, og sagen kompliceres yderligere af, at han er kommet skævt fra start med psykologen Freyja, som bistår det syvårige øjenvidne i sagen.

DNA er mit første møde med denne fremragende islandske krimidronning.

Huldar Er en yngre kriminalassistent som nærmest ved et tilfælde bliver ansvarlig for en række mord, der viser sig at være de måske mest bestialske i Islands historie. Morderen viser sig tavler yderst kompetent i sit fag og efterlader ingen spor på gerningsstederne – eller det gør han faktisk, i form af kodede beskeder bestående udelukkende af tal. Desværre formår ingen i Islands politistyrke at afkode beskederne. Politiet beder Interpol om hjælp, men heller ikke her knækkes koden.

En radioamatør genkender dog nogleaf cifrene som sit eget CPR nr – han fatter interesse for sagen, og befinder sig pludselig midt i orkanens øje. Samme radioamatør er også den eneste som finder mønstret i koden, og pludselig kan han forstå morderen signaler, som sendes i æteren.

Yrsa Sigurdardottir er i en klasse for sig når det gælder mord – du har simpelthen ikke oplevet dem på denne måde før!

Fantastisk på den helt hårrejsende måde, der gør at du lige tjekker en ekstra gang under sengen inden du lægger dig til at sove.

Den bedste krimi jeg har læst længe!

Fem krimihjerter

ANMELDELSE af JAN FINDAL

Lindhardt og Ringhof 2016 – 480 sider

I sit hjem i Reykjavik bliver en ung kvinde brutalt myrdet med et yderst usædvanligt drabsvåben.

Drabet overværes af offerets syvårige datter, som efterfølgende kæmper med nogle alvorlige psykiske problemer. Den yderst realistiske beskrivelse af det, hun har oplevet og fortæller til psykologer gør et meget stort indtryk.

Kort tid efter bliver endnu en kvinde myrdet. Igen på bestialsk og usædvanlig vis.

En ung radioamatør modtager umiddelbart efter drabene en besynderlig og skræmmende melding, som forbinder de to drab.

Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at Yrsa Sigurðardóttirs beskrivelse af en radioamatørs måde at være radioamatør på er helt korrekt. Jeg synes den er alt for udførlig, og jeg mister let fokus.

Der er også mange udførlige beskrivelser af personernes tanker og handlinger. Det er lidt for meget efter min smag.

Når det så er sagt, så synes jeg, at bogen er utrolig spændende og seriøs. De modbydelige handlinger drabsmanden udfører, har er der en forklaring på.

Bogen berører mange temaer: Kærlighed, utroskab, skilsmisse, unges liv, adoption, abort, børn med problemer, forældre/barn forhold, hævn m.v.

Et tredje drab finder sted og besværliggør opklaringen for efterforskeren Huldar. Det er hans første opgave som efterforskningsleder, og efterforskningen er særdeles vanskelig. Huldars type – den ensomme ulv – kender man fra adskillige andre krimier. Han er alligevel anderledes og selverkendende, idet han vedgår, at lederopgaven er ved at vokse ham over hovedet, da efterforskningen er meget vanskelig.

Vanskelighederne skaber frustration og konflikter internt i politiet, og sagen kompliceres yderligere af, at Huldar er kommet skævt fra start med børnepsykologen Freyja, som bistår det syvårige øjenvidne i sagen.

Yrsa Sigurðardóttir formår at give troværdige beskrivelser af både personer og miljøer.

Krimiplottet er meget spektakulært, men man får helt styr på, hvordan tingene hænger sammen til sidst.

Hele bogen er præget af tristesse. Der er næppe et smil overhovedet i bogen.

Når jeg ender med 4 og ikke 5 krimihjerter, er det fordi, jeg mener, der godt kunne strammes op hist og her, men bogen er god og spændende og kan så absolut anbefales.

fire krimihjerter

 

www.findalskrimiside.dk

Anne Maries anmeldelse:

Jeg var begejstret – lige fra første side. Der skal en del til for tiden før at jeg ligesom bliver hooked på en bog, især af kendte forfattere. Men Yrsa kan altså sit kram. Jeg har læst alt af hende og denne bog er en rigtig pageturner.

Plottet er specielt og ikke et man lige har set før, så her er der allerede gang i de små grå. Udover plottet så er personskildringen fin, dog med en lidt kedelig tendens til meget tristhed og opgivenhed. Jeg håber det er en fase vi skal igennem, hvis nu der kommer flere med Hulda som hovedperson. Jeg håber ihvertfald. Plottet har du læst om – håber jeg – siden du er kommet helt herned i teksten og det sætter jeg stor pris på.

Vi er jo tre der anmelder den samme bog og vi er stort set enige. Det er en god bog, et velskrevet plot og en personskildring der gør hvad den skal – fanger læseren og får dig til at vende næste sige. Jeg giver “DNA” 4 hjerter, da jeg som Findal mener der er plads til opstramninger, men den er absolut anbefalelsesværdig.

Har du læst den? Hvad synes du?