“Død mands tango” af Geir Tangen

Se NY ANMELDELSE af JAN FINDAL under Per Drustrup Larsens

Et rent pletskud! Det er en både voldsom og spændende slutning på trilogien med journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll fra Hauugesund. Læs endelig hele trilogien i rækkefølge og begynd med “Maestro”.

Fra bogens bagside:
Den lille norske by Haugesund bliver revet ud af sensommerdvalen af en række grusomme mord. En kvinde bliver ædt levende af rotter, en mand bliver stukket ihjel af hvepse. Begge er dræbt af netop det, de frygtede allermest. Hvem kender ofrene og deres dybeste angst så godt?

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll befinder sig i deres livs mareridt: Enten skal de tilstå, at de stod bag drabet på nynazisten Geirmund Bakken, eller også skal de lade en hjemvendt IS-kriger tage straffen for det, de har gjort.

Mærkelige ting begynder at ske for Viljar, mens han begraver sig i sit arbejde, og Lotte begynder også at se sig over skulderen. Da det går op for hende, at hun har en fortid sammen med de to mordofre, begynder hun at frygte, at hun er morderens næste mål.

 

Min anmeldelse:
Eg ser ingenting, mitt blikk er blindt
Eg har sendt min posisjon. Her er min konklusjon
Eg stoler ikkje lenger på mitt instinkt”

og

Såg opp mot himmelen
og min redning blei skutt ner
Som ei fjør, som ei fjør.
Min redning blei skutt ner.”

Sådan lyder nogle af linjerne i sangen “Død manns tango” af norske Kaizers Orchestra. Nummeret har givet navn til Geir Tangens seneste bog. Uden at tolke dybt på teksten, så passer linjerne her ganske godt på stemningen i bogen.

Første bog af Geir Tangen hed “Maestro” (anmeldt af mig HER) og den næste hed “Hjerteknuser” (anmeldt af mig HER). Med denne tredje og sidste del af Geir Tangens planlagte trilogi fra Haugesund slutter ialt cirka 10 måneders dramatiske og voldsomme oplevelser for de to hovedpersoner og beboerne i Haugesund.

Selv om de bestialske mord i denne bog er nye sager, så er der klare og meget tætte forbindelser til begivenheder i de første to bøger, og der er også andre centrale sammenhænge, men jeg fortæller ikke mere.

Viljar og Lotte har alvorlige både fysiske og psykiske følger af det, de oplevede og blev udsat for i de første to bøger, og det sætter i høj grad dagsordenen for også handlingen i denne bog, men jeg fortæller ikke mere.

Det, jeg vil fortælle, er, at bogen er en på alle måder voldsomt spændende afslutning på både de nye sager beskrevet på bagsiden af bogen og fra hele serien. Den er velskrevet, og plottets mange ender hænger ret godt sammen til sidst. Undervejs i læsningen af denne bog, og hele trilogien er der en del direkte referencer til andre krimiforfattere og deres bøger. Der er dog endnu flere indirekte referencer, for Geir Tangen lægger åbent frem, at han har brugt stort set alle krimigenrens klichéer og kneb. En fantastisk rundtur i krimiernes univers. At det kan lykkes så godt i bogen/bølgerne skyldes dels forfatterens store viden om krimilitteratur, men også hans evne til at skrive godt og til konstruere et overbevisende plot.

Uden at afsløre noget af slutningen er det oplagt den sidste bog om det herlige og umage makkerpar journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll. Det understreger Geir Tangen så også i et efterskrift. Jeg vil dog se frem til et nyt udspil fra ham, for med forfatterens håndelag for at skrive og sammensætte et plot kan det også kun blive godt.

Jeg gav begge de første 2 bind i trilogien 9 point på min spændingsskydeskive og 5 krimihjerter på krimifan.dk. Denne gang får bogen også de 5 krimihjerter her, mens jeg giver både bogen, men især den samlede trilogi mine sjældent uddelte 10 point på,min egen blog. Et rent pletskud!

Fem krimihjerter

Geir Tangen
Død mands tango
Modtryk, 2019

329 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  —  DRUSTRUPS BOGBLOG

JAN FINDALS ANMELDELSE:

Også den tredje bog af Geir Tangen om Haugesund er en helt utrolig god krimi. Det, der sprang i øjnene på mig var, at selv om drabene nok hører til blandt de mere udspekulerede og spektakulære af slagsen, vil jeg betragte bogen som yderst troværdig.

Vi har at gøre med mennesker af kød og blod, og man føler virkelig med de personer, man har sympati med, når man læser om det, de kommer ud for. Det kræver en særdeles stærk psyke hos ofrene at skulle stå igennem.

Bogen har ingen superhelte, som udfører heltegerninger. Til gengæld er der personer, som man føler forskellig grad af antipati for.

Man følger især journalist Viljar Ravn Gudmundsson og politiefterforsker Lotte Skeisvoll, som man kender fra Geir Tangens to foregående bøger ”Maestro” og ”Hjerteknuser”.

De er i lighed med bogens øvrige personer beskrevet på bedste vis. Man tror på dem selv om Geir Tangen i bogens efterord skriver, at hans personer egentlig er klichéer – Citat: ”Den lurvede journalist med det gode hjerte og den geniale kvindelig efterforsker med tvangspræget adfærd”.

Da sandheden om drabene kommer for en dag, ved man klart, hvilket motiv – citat fra bogens efterord – ”den gale seriemorder med sans for komplicerede plots” har til at udføre sine grufulde handlinger.

Natur- og miljøbeskrivelser er også gode, og man har ikke svært ved at forestille sig stederne i og omkring Haugesund, hvor handlingen foregår.

Der sker noget hele tiden i bogen. Noget er særdeles spændende og andet er yderst tankevækkende.

Krimier har det det jo med at overraske, og overrasket blev jeg, da jeg nåede bogens slutning.

”Død mands tango” er den sidste bog i Geir Tangens trilogi om Haugesund. Gad vide hvad han nu efterfølgende har på bedding? Et er helt sikkert, den næste bog fra Geir Tangens hånd, skal jeg absolut læse. Han kan noget, den nordmand.

Fem krimihjerter

Modtryk 2019 – 329 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?