“Dommeren” af Dag Öhrlund

”Dommeren” er første bog i Retfærdighed-serien med dommeren Suzanne Eriks og præsten Jessica Berger som hovedpersoner. De to kvinder er veninder.

Krimiintrigen er særdeles spændende. Suzanne Eriks, som er dommer i byretten i Stockholm, nøjes ikke blot med at dømme forbrydere, der stilles for retten. Hun er også den, der i bogstaveligste forstand straffer mænd – og kun mænd – der efter hendes mening har gjort sig skyldig i forbrydelser, de fortjener at blive straffet for, men som de ikke nødvendigvis er blevet stillet for retten for.

De straffe, hun udsætter mændene for, kan være meget bestialske og medfører i nogle tilfælde også døden.

Imidlertid er hun ikke ene om den opfattelse, at nogle mænd skal straffes og evt. dræbes for noget, de har gjort, men ikke er dømt eller evt. frikendt for. Det samme gør sig også gældende for hendes veninde præsten, Jessica Berger. Hun er dog ikke så psykisk stærk, som Suzanne, så det er med temmelig dårlig samvittighed, at hun deltager i afstraffelsen af mændene.

De to kvinder indgår et slags partnerskab, hvor de sammen finder mænd, som de mener bør straffes uden om det lovfæstede retssystem.

Der er ingen tvivl om, at de mænd, som de to kvinder straffer, har gjort noget, som gør, at de i høj grad fortjener at blive straffet, men ingen har jo lov til på den måde at tage loven i egen hånd. Det er lovstridigt og også strafbart.

Karakteristikkerne af de to kvindelige hovedpersoner er gode. Man kan sagtens forestille sig, hvordan den i øvrigt også meget sexfikserede Suzanne føler sig berettiget til at straffe mænd.

Ligeledes kan man også forestille sig, hvordan præsten Jessica er plaget af dårlig samvittighed i forbindelse med de tanker, hun gør sig om de mænd, der skal straffes. Ofte føler hun sig også presset af Suzanne.

Mændene, som kvinderne udser til at blive straffet, er velkarakteriserede, og typerne er realistiske. Hvad de har udført af modbydelige handlinger over for kvinder, unge piger og børn, kan desværre også finde sted i virkelighedens verden.

Selv om forfatteren efter min smag har rigeligt fokus på mange udpenslede sexskildringer, er jeg ikke i tvivl om, at jeg skal læse efterfølgeren til ”Dommeren”, som slutter med en meget spændende cliffhanger.

fire krimihjerter

Lindhardt og Ringhof 2021 – 399 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen findes som e-bog og lydbog på MOFIBO

Har du læst den? Hvad synes du?