Forlaget Mellemgaard 2015 – 234 sider
Forlagets beskrivelse:
En aggressiv og dødelig virus rammer beboerne i en landsby i Den Demokratiske Republik Congo. Forskerne leder efter en kur mod alverdens vira i biotekvirksomheden VirusGene. En ung forsker, Anders Berggreen, får job i VirusGene og arbejder på at få vaccinen til at virke. Men noget er galt. Hvorfor er udviklingen af vaccinen stoppet flere gange og har skiftet retning? Hvad har dødsfaldene i Congo med VirusGene at gøre? Hvorfor forsvinder forskningschefen pludselig? Hvilke grufulde hemmeligheder gemmer sig i den nordsjællandske idyl?
Følg Anders i jagten på sandheden – og på den ultimative vaccine. Han må arbejde hurtigt, tænke utraditionelt og bryde loven flere gange for at finde hoved og hale i, hvad der foregår.
Dragon er en højaktuel biologisk thriller om liv og død, forskningsidealer og en mands kamp for at gøre det rigtige, før det er for sent.
Anmeldelse
”Dragon” tilhører den gren af krimigenren, der kaldes ”videnskabskrimier”. Den genre begejstrer mange, og andre har et mere afdæmpet forhold til genren. Jeg tilhører den sidste kategori, idet jeg synes, at mange forfattere lader det videnskabelige aspekt fylde alt for meget i forhold til ”det kriminelle aspekt”.
Jeg vil betegne ”Dragon”, som en meget seriøs og velskrevet videnskabskrimi, hvor selve det videnskabelige fylder en betragtelig del af bogen. Det kan ikke undre, når forfatteren Thomas C. Krohn er uddannet neurobiolog og ph.d. i dyrevelfærd.
Det, som det videnskabelige går på i bogen, er bestræbelserne for at finde en vaccine, der kan bekæmpe alle former for vira. Hvis en sådan kan findes, har man gjort en opdagelse, som er på højde med penicillinens opdagelse.
Bogen indledes med en beskrivelse af et virus-udbrud i Den Demokratiske Republik Congo. Det viser sig senere at være ebola. Beskrivelsen er troværdig og viser uden overdrevne effekter, hvad der sker, når ebolaen raser.
Også beskrivelsen, af hvordan der forskes i en privat biotekvirksomhed, er troværdig. Her synes jeg bare, at det videnskabelige fylder for meget.
Hovedpersonen er den unge forsker, Anders Berggren. Beskrivelsen af ham og hans dedikerede interesse for sit fag er også troværdig. Selv om det, man hører om hans familieliv ikke fylder så meget, får man en rimelig indsigt i det. For en gangs skyld er der skildret et konfliktfrit ægteskab.
I øvrigt bemærker jeg også, at mange af de, der arbejder på den Anders’ arbejdsplads så at sige alle sammen er sympatiske. Her er heller ingen sex-fikserede kvinder og mænd.
Langt inde i handlingen træder det kriminelle aspekt mere i forgrunden, og man konstaterer – og ikke med forbavselse – at lige som i andre miljøer, kan der også i et forskningsmiljø være ”brådne kar”, der af forskellige årsager ikke har ”rent mel i posen”.
Bogens afslutning er dramatisk, men forfatteren forfalder ikke til at lade den ende ud i en ”amerikansk b-films-afslutnig”.
Konklusion: En hel OK debut, men med for meget videnskab og for lidt krimi efter min smag.