H.C. Andersens eventyr ”Dyndkongens datter” har givet både titel og inspiration til amerikanske Karen Dionnes usædvanlige og fantastiske thriller.
Bogens fortæller, Helena beretter om, hvordan hendes mor som meget ung teenager blev bortført af Jacob Holbrook til Michigans sumpede marskland og herefter holdt i fangenskab i 14 år. 2 år efter bortførelsen år blev hun gjort gravid og fødte Helena.
Bogen er bygget op på den måde, at man har en nutidig handling, hvor man følger Helenas gøren og laden. Samtidig tænker hun tilbage på sin fortid. Gennem denne tankerække følger man så det, Helena oplevede de første år af sit liv.
Det liv, de tre levede i Helenas første 12 leveår i marsken minder mest af alt om det liv, som nybyggerne levede i USA for over hundrede år siden. Af moderne hjælpemidler har de kun skydevåben og en motorsav til rådighed. De lever totalt afsondret fra andre, og indtil det lykkes Helena og hendes mor at flygte, taler de to ikke med andre mennesker end hinanden og Jacob.
Helenas opvækst ligner overhovedet ikke den, som jævnaldrende børn udenfor sumplandet får. Fra det øjeblik hun kan bevæge sig rundt, lærer hendes far, som er af indiansk oprindelse, hende alt om naturen, og hvordan man skal færdes i den. Hun lærer at spore dyr, aflive dyr i fælder, skyde dyr og i det hele taget klare sig i naturen.
Karen Dionne beskriver på fantastisk vis marsklandets fauna og viser med al tydelighed, at hun har en virkelig god indsigt i dette øde landskab.
På samme fine måde beskriver hun personerne, så man virkelig kommer til at de primære hovedpersoner Helena og hendes far, Jacob. Naturligvis kommer lærer man også Helenas mor at kende, men hun spiller ikke helt så stor en rolle.
Skønt Jacob udsætter Helena for en overordentlig hårdhændet og brutal opdragelse, elsker hun sin far, fordi han på eminent vis lærer hende alt om at begå sig i og drage nytte af naturen.
Da Helena er 12 år, giver tilfældighederne hende og moren mulighed for at flygte fra marsklandet. Det benytter de sig af, og det lykkes dem at vende tilbage til civilisationen.
Efter deres flugt bliver Jacob fanget af politiet og idømt livsvarigt fængsel.
Som tiden går får Helena sig en god tilværelse. Hun bliver gift og får to døtre. Ægtemanden er naturfotograf og Helena bidrager til familiens økonomi ved at lave lækre marmelader, som hun sælger med stor succes.
Alt er faktisk idyl, indtil Jakob flygter fra fængslet efter at have dræbt to fængselsbetjente. Helena ved, at han nu vil jagte hende. Hun ser derfor ingen anden mulighed end til gengæld at jagte ham. En meget intens tvekamp tager nu sin begyndelse og kulminerer højdramatisk til allersidst i bogen.
Jeg tror ikke, at de, der læser denne bog, glemmer den lige med det samme. Den er spændende og anderledes. Jeg har ikke kendskab til andre bøger af Karen Dionne, men jeg læser gerne mere fra hendes hånd, hvis bøgerne har samme kvalitet som denne.
Lindhardt og Ringhof 2018 – 304 sider
Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget