En sang for de døde af Stuart MacBride

Bogen er anmeldt af både Anna-Luisa Tanggaard Alonso, Tine Færch og Per Drustrup Larsen

Skotland fra skyggesiden

Otte år er gået siden den brutale morder fyldte Oldcastles befolkning med frygt. Fire kvinder blev kidnappet, lemlæstet og efterladt til at dø – alle havde de fået sprættet deres mave op, og syet en dukke ind i den. Men pludselig, uden nogen forklaring stoppede drabene brat.

Dengang var det Ash Henderson der efterforskede sagen. Nu er hans familie splittet, hans karriere er i laser og han skal sandsynligvis tilbringe resten af sit liv i fængsel. Men da endnu en kvinde bliver fundet død med en dukke syet ind i maven, ser Ash endelig en chance for at blive renset. En chance for at få sin frihed tilbage, og en chance for hævn!

Stuart MacBride formår med sin skrivestil at skabe et univers, der suger dig ind i rå historie om Ash Henderson, den tidligere politikommisær, som nu sidder fængslet. Ash blev tidligere uretmæssigt fængslet for sin brors mord, men til trods for en frifindelse, sidder han stadig fængslet pga. overfald på sine medfanger. Ash har en uheldig tendens til altid at møde gul og blå op til sine møder om at blive løsladt. Hvad personalet dog ikke ved er at Ash bevidst overfaldes, netop inden disse møder – netop fordi nogen vil undgå at han igen bliver den frie mand han burde være.

Mrs Kerrigan – en skygge fra fortiden, har sat sig for at gøre hans liv så surt og uudholdeligt som overhovedet muligt.

En dag bliver Ash dog hentet uden varsel – Bjørnen vil bruge ham som konsulent i sin lille efterforsningsgruppe, i forsøget på at fange “Inside Man”. En brutal og hensynsløs morder, der bortfører, lemlæster og myrder kvinder, inden han dumper dem på afsidesliggende steder – altid i umiddelbar nærhed af en telefonboks, og hver gang bliver der indtelefoneret et alarmopkald om hvor kvinderne er. Nogle dør, andre har overlevet, men ingen har kunne beskrive deres bøddel.

Politiet gør hvad de kan, men sagen står i stampe. Den unge psykolog på holdet, Alice MacDonald, forsøger at profilere morderen og er uenig med ældre og meget erfarne kollega, som allerede fremlagde sin første profil af morderen efter de første mord for otte pr siden.

Ash og Alice finder sammen frem til at der er stor sandsynlighed for at Insideman måske er tættere på opklaringsholdet end godt er – kan han være en af deres egne?

En sang for de døde er en fabelagtigt velskrevet krimi med en koldblodig morder, der får hårene til at rejse sig på dine arme.

Læs den! – du vil først fortryde det, når du er alene hjemme og lyset er slukket…

Fem krimihjerter

Læs også mine anmeldelser HER

______________

Anmeldelse af Tine Færch:

Da sidste side var vendt i En sang for de døde, var jeg nødt til at hoppe direkte ind på forfatterens website. Jeg skulle vide hvor mange bøger der er i serien om Ash Henderson. Desværre måtte jeg sande, at der kun er de to! Arrg.. Heldigvis har MacBride endnu en serie, hvoraf den første kommer på dansk maj 2017.

Jeg har lige været tilbage og kigge på min anmeldelse af første del i serien, Hilsner fra de døde, og jeg kan stort set sige næsten det samme om denne bog. Til forskel, er Ash ikke længere en man synes det er synd for. Han kører sit eget ræs, omend under skarp overvågning af overordnede og et squad-team, der står parat til at rykke ud, hvis Ash bevæger sig længere end 100 meter væk fra sin fodlænkemakker, kriminalpsykolog Alice McDonald. Han er knapt så voldelig nu. Det betyder ikke, at han ikke stadig deler ørefigner ud til højre og venstre på den kølige måde. Han har heller ikke de store skrupler, ved at bruge vold generelt. Ordet møgsvin får vi også genopfrisket en håndfuld gange eller to 🙂

Inside man, kaldes morderen de jagter. Han bortfører sygeplejersker, sprætter dem op og syr en dukke ind i maven på dem. Derefter syr han dem sammen igen og efterlader dem på øde steder. Men vi kommer vidt omkring. Vi runder også en sag om misbrug af børn, en forsvundet dreng, en psykopatisk voldtægtsmand og sidst men ikke mindst er der Mrs. Kerrigan, som stadig plager Ash. Jeg tog mig selv i at synes, at sidstnævnte sag trak en smule i langdrag. Der var selvfølgelig en mening med det og alting går op i en højere enhed, hen ad vejen.

Bogen er skrevet i jeg-form fortalt af Ash Henderson. Der er masser af humor og gang på gang kom jeg til at smile midt i alt blodet, døden og volden. Stuart McBride skriver i det mest fantastiske sprog og jeg elsker simpelthen den geniale måde han mestrer at blande de mest uhyggeligt udtænkte plots med den fedeste humor.

Der er lang tid til maj. Til gengæld kan vi glæde os til, at møde Stuart MacBride på Krimimessen i Horsens 2017.

Hvis du ikke allerede har læst Hilsner fra de døde, så snup den først. Det er bedst i rette rækkefølge.

Fem krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines krimitanker

_____________

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Forlagets beskrivelse:
For otte år siden blev fire kvinder myrdet og tre af dem blev lemlæstet. Maverne på dem var blevet skåret op, og en plastikdukke var placeret i dem. Gerningsmanden blev aldrig fundet.

Kriminalbetjenten Ash Henderson, som har ledt efterforskningen i de sidste otte år, har kun mødt modgang. Hans familie er gået i opløsning, hans karriere ligger i ruiner og en af Oldcastles værste forbrydere har sikret, at Ash nu selv er i fængsel … formentlig for resten af hans liv. Men da en sygeplejerske bliver fundt død, med en dukke i maven ser det ud til, at Ash’ held vender. Nu har han chancen for oprejsning. For at få sin frihed og hævn.

Min anmeldelse
Da bogen begynder, sidder Ash Henderson fængslet for mord, og selvfølgelig er han uskyldigt dømt. Hver gang hans sag om prøveløsladelse skal tages op, bliver han udsat for provokerede angreb og mishandlinger, der giver ham ryet som voldelig person, som stadig er for farlig at slippe ud. Den person, som står bag dette, er én af de gennemgående personer, Ash er nødt til at tage sig af, da han alligevel slippes ud af fængslet for at indgå i en af 3 efterforskningsgrupper, som skal tage sig af de nye mord på og mishandlinger af sygeplejersker fra det lokale sygehus.

Nu 8 år efter de forrige sager bliver mønstret nemlig gentaget, og Ash Henderson fortsætter efterforskningen, hvor han blev sat af sagen dengang. Denne gang intensiveres og skærpes aktiviteterne efter flere kidnapninger og mishandlinger, og det bliver på alle måder en barsk omgang med interne kampe mellem de 3 efterforskningsgrupper og med kontant afregning med og mellem forbrydergrupperinger og Ashs medsammensvorne.

Ash Henderson er en nådesløs og effektiv antihelt på trods af de skader, han får undervejs, og historien bliver både blodig, barsk og makaber, men hvordan den slutter, og hvem den godt planlæggende og sadistiske gerningsmand er, kan I kun finde ud af ved at læse bogen. I vil blive effektivt underholdt undervejs!

Jeg giver bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog, hvor jeg også anmelder den første i serien – og den får 4 krimihjerter her.

fire krimihjerter

Drustrups Bogblog – Ash Henderson 1 & 2 HER

Læs også mit interview med Stuart MacBride HER

Har du læst den? Hvad synes du?