img_1907

Her på decembers første dag får I lidt julestemning – måske!

En lille mandel udgør ernæringsmæssigt en forsvindende lille del af en julemenu, men i folks bevidsthed og oplevelser fylder mandelen og især den medfølgende mandelgave til den, der får mandelen i sin risalamande, ofte rigtigt meget.

Det har Erik Valeur skrevet 7 små og som forventet velformulerede og skarpt skårne historier om, og han fortæller selv sådan om, hvorfor han gjorde det:
Når jeg holder foredrag om mine romaner, fortæller jeg gerne om det faste juleritual hos min morfar og mormor, hvor jeg voksede op: Min mormor og jeg sørgede omhyggeligt for, at min morfar fik mandlen og vandt grisen – ellers var resten af julen ødelagt. Jeg opdagede, at mange af tilhørerne selv havde sådan nogle mindre idylliske historier om netop mandelgave-traditionen – og så begyndte jeg at samle dem ind og udvalgte syv af dem til bogen.

Titlens “barske historier” er måske mere korrekt triste, psykisk grumme, vemodige og traumatiske historier end egentlig barske – og allesammen udstiller de familiers og familiemedlemmers indbyrdes forhold, som i historierne er præget af hemmeligheder, bevidste fortielser eller ubevidste negligeringer af barndomsoplevelser.

I ingen af familierne efterlades folk uberørte af de hændelser, som er opstået under udførsel af ritualerne med mandelen, men der er ingen døde – “kun” hårdt sårede på sjælen.

Nogle af historierne foregår i nutiden, mens andre emner af “gamle dage” med Storebæltsfærger og korn i sække. Uanset tidsperioden så er alle historierne vedkommende og gribende læsning i dag, Jeg er sikker på, at ingen læsere af en hvilken som helst af historierne vil være upåvirket på den ene eller anden måde.

Det vil være en oplagt idé at bruge netop denne bog som mandelgave – måske ekstra gave til supplement af marcipangrisen med den røde sløjfe. Det vil især være oplagt i familier med traditioner og reaktioner som i bogens historier. Bogens burde læses op, og det kunne måske ende med et brud med et rigidt mandelgaveritual næste år – hvis det er muligt (og ønskeligt).

God jul, god risalamande og god læsning.

fire krimihjerter

Erik Valeur
Syv barske historier om mandelgaven
Politikens Forlag, 2016

(87 sider)

img_1908
Andre julekrimier
Hvis det nu ikke er nok med denne samling korte historier fra juletid, så har flere forlag og forfattere udgivet julekrimier, og dem har folkene bag Krimimessen i Horsens lavet en fin liste over.

Find listen her – og få en spændende jul!
http://krimimessen.dk/julekrimier.html

Har du læst den? Hvad synes du?