“Et nødvendigt offer” af Finn Halfdan

På Krimimessen 2017 i Horsens havde jeg fornøjelsen af at samtale med Finn Halfdan om hans foreløbigt 2 spændende krimier. (I kan høre knapt sidste halvdel af snakken på Krimifans Facebookside HER.)

Finn Halfdan er journalist på TV-Avisen og har tidligere arbejdet med bl.a. Kriminalmagasinet og Krimizonen på DR samt programmet Efterlyst på TV3. Det var i forbindelse en udsædvanlig sag, han dækkede for TV-Avisen, at han i fik ideen til plottet i denne hans første roman, som han gik i gang med efteråret 2014. Den bragede igennem hos både læserne og anmelderne, og Finn Halfdan fik i 2016 Kriminalakademiets debutantpris for bogen.

Han havde egentlig ikke forestillet sig at skulle skrive en roman, men de faktiske begivenheder var så stærke, at ideen til en roman dukkede op.

Fra bogens bagside:
Da den dansk-amerikanske journalist Elliot Boye begynder at grave i en gammel terrorsag, opdager han, at han bliver overvåget døgnet rundt af PET. Men det er kun begyndelsen. Den danske efterretningstjeneste, og i særdeleshed deres hemmelige afdeling, Nedre Gruppe, sætter snart alt ind på at stoppe den kvikke og respektløse journalist. Men Elliot lader sig ikke bremse. Han aner et gigantisk cover up, der trækker tråde til USA, hvor han har et gammelt regnskab at gøre op.
Et nødvendigt offer er en spændingsroman om sandhedens pris i en tid, hvor terrortruslen hænger over den frie verden. Historien har rod i virkelige begivenheder på dansk grund.

Min anmeldelse:
De virkelige begivenheder bag bogen er politiets anholdelse af 3 mænd under klimatopmødet i København i 2009. Trods flere års undersøgelser i flere instanser er det aldrig lykkedes at finde ud af, hvem der arresterede mændene, hvorfor flere adresser i København blev ransaget og flere personer anholdt, samt hvad der egentlig var baggrunden for det hele.

Her slutter virkeligheden, og Finn Halfdan tager over og udbygger konspirationsteorierne til en effektiv spændingsroman, der aldrig bliver urealistisk, selv om forfatteren i et efterskrift skriver, at den ikke burde være reflektere virkeligheden.

Hovedpersonen, journalisten Elliot Boye, er ikke en mand, det ikke er let at løbe om hjørner med. Det sander det danske politis forskellige afdelinger, på samme måde som flere korps i USA også får hans effektivitet at føle i det endelige opgør, hvor Elliots amerikanske familie også spiller centrale roller.

Det er en højhastighedsroman, der både er meget spændende og rejser nogle centrale spørgsmål om overvågning samt midlerne til bekæmpelse af terror – konspirationsteorier eller ej. Romanen kunne efter min mening sagtens klare sig på det internationale bogmarked sammen med andre mere kendte forfatters bøger i samme genre og med andre actionhelte. Jeg kan også sagtens se den for mig i widescreen på biograflærredet!

Jeg har valgt at give bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog – Drustrups Bogblog – og 4 krimihjerter her.

Både på min blog og her på Krimifan.dk kan I også læse min anmeldelse af Finn Halfdans seneste bog “De uskyldige døde”.

fire krimihjerter

Finn Halfdan
Et nødvendigt offer
People’s Press, 2015

420 sider

Har du læst den? Hvad synes du?