”Forræderens børn” af Leif Davidsen

Fra bogens bagside:

På havnen i Ringkøbing kender de ham som ”Russeren” – en fredelig ældre mand, som passer sin båd og drikker øl med mændene på kajen. Indtil han en dag bliver myrdet med en gift, som den russiske efterretningstjeneste er kendt for at bruge.

Mordet på ”Russeren” indleder FORRÆDERENS BØRN. Leif Davidsens hæsblæsende spiondrama, der trækker tråde til Putins Rusland og byder på et gensyn med søskendeparret Tor og Laila, som vi mødte i DJÆVELEN I HULLET fra 2016.

Giftmordet i Ringkøbing bringer Tor i kontakt med den russiske efterretningstjeneste, som sender ham til Danmark. Og snart kastes både Tor og Laila ud på en farefuld færd igennem Europa over Italien og til Volgograd.

For hvem var ”Russeren” i Ringkøbing? Hvorfor skulle han dræbes? Og hvem kan Tor og Laila stole på i deres jagt på sandheden?

Leif Davidsen skriver med stor indsigt i internationale og især russiske forhold – og med inspiration fra virkelige begivenheder.

Anmeldelse

Det, der springer i øjnene i ”Forræderens børn”, er først og fremmest Leif Davidsens enorme viden om Rusland. Det gælder både Rusland før Putin og Rusland, som det er nu under Putin.

Leif Davidsen har en utrolig indsigt i alt det, der har med det sikkerhedsmæssige og efterretningsmæssige at gøre i Rusland.

Beskrivelserne af russiske byer og steder vidner om, at Leif Davidsen har været i Rusland mange gange, både da han var journalist, og når han har været på research.

Disse beskrivelser er det en fornøjelse at læse. Det samme gælder, når han beskriver lille idylliske Bogense på Nordfyn, hvor den ene af bogens hovedpersoner, Laila bor og driver en campingplads sammen med sin kæreste. For mig, der har en feriebolig i Bogense, nyder jeg at læse, når personerne fx kører ad Adelgade eller befinder sig i et af de gamle huse på byens meget idylliske torv, eller hvor det nu er, de færdes.

Også personskildringerne er virkelig gode. Der er rigtig mange personer. De er yderst forskellige. Nogle har man den dybeste sympati for, og så er der andre, som man bestemt ikke synes om.

Interessant er det at følge hovedpersonerne, de to halvsøskende Laila og Tor, som begge har en militær fortid i henholdsvis det danske forsvar og det russiske militær. De har mange gode og interessante dialoger

Nogle steder trækker man også på smilebåndet. Fx et sted, hvor Tor reflekterer over noget af det, der undertiden sendes i dansk TV. Jeg er ikke i tvivl om, at det er Leif Davidsens holdninger, der skinner igennem her.

Leif Davidsen fortæller i sit efterord, at han fik ideen til bogen, da en russisk dobbeltagent og hans datter blev forgivet med nervegift i den engelske by Salisbury.

I ”Forræderens børn” overgår samme skæbne en ældre russer i Ringkøbing. I den forbindelse er det, at Laila og Tor kommer på banen. De involveres i diverse intriger og konflikter mellem forskellige russiske sikkerhedstjenester og efterretningsvæsener. Hvem er ven, og hvem er fjende, og hvem holder med hvem og hvorfor? Det kan godt føles lidt indviklet, men hvis man koncentrerer sig under læsningen, får man styr på det hele til sidst.

”Forræderens børn” er en spændende og tankevækkende bog, som på dramatisk og realistisk vis beskriver diverse russiske sikkerheds- og efterretningstjenesters ageren i og uden for Rusland.

Man er altid i godt selskab med Leif Davidsen.

Fem krimihjerter

Lindhardt og Ringhof 2020 – 340 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?