“Frit fald” af Elsebeth Egholm

Bogen er anmeldt af både Jan Findal Rasmussen og Per Drustrup larsen

Jan Findals anmeldelse:

Igen har Elsebeth Egholm skrevet en fortræffelig, meget spændende og dramatisk krimi, ”Frit fald”, som tager tråden op fra hendes foregående og prisbelønnede ”Jeg finder dig altid”.

Den praktiserende læge, Rina, som er identisk med Aarhus’ anonyme street artist Private Eye, er igen hovedpersonen sammen med efterforskeren ved Østjyllands Politi, Helge Stanek.

I ”Jeg finder dig aldrig” blev den unge klatrer, Henrik sparket ned fra et tag under en klatring. Sagen blev aldrig opklaret. Rina frygter, at det har noget med hende at gøre, eftersom hun samme aften klatrede på nabobygningen, Prismet.

Hun sætter sig nu for at finde ud af, hvad der skete.

Rinas opklaringsarbejde bringer hende igen i forbindelse med Helge Stanek. Han arbejder med en sag, hvor en løsrevet arm er skyllet op på landpå Djursland.

Sammen og hver for sig bliver de to nu trukket ind i et spind af lånehajer, vold og udnyttelse af kvinder, hvilket også fører til flere drab.

Da handlingen ses fra både Staneks og Rinas synsvinkel, får man fantastisk god indsigt i deres tankevirksomhed og følelser, så man føler virkelig, man kender dem. Man fornemmer tydeligt, at Stanek nærer meget varme følelser over for Rina, og under mange lag fortrængninger mere end aner man, at følelserne er gensidige. Følelserne til trods forhindrer det dog ikke de to i at dyrke hed elskov til anden side.

Bogens øvrige personer – og dem er der en broget skare af – beskrives også godt. Nogle på en sådan måde, at man tydeligt fornemmer, hvad de indeholder, mens andre ikke er umiddelbart gennemskuelige.

Jeg holder meget af at læse krimier, der foregår på genkendelige steder. Selv om det er næsten 50 år siden, jeg dagligt kom til Aarhus, genkender jeg mange steder i bogen. Jeg har efterhånden også set mange af de nye bydele i byen, så jeg føler mig på hjemmebane i bogen.

Elsebeth Egholm formår på en levende og troværdig måde at ”trænge ind” i og beskrive de mangeartede steder, der er er med i bogen.

Politiets efterforskningsarbejde føles realistisk. Et lille hint til en meget omtalt sag fra virkelighedens verden er der også, idet politiet benytter sig af svenske lighunde i eftersøgningen af et lig i havet ud for Helgenæs.

Der er ingen tvivl om, at Elsebeth Egholm har foretaget en grundig research i forbindelse med udgivelsen af bogen. Det gælder bl.a. stedbeskrivelser, politiarbejde og i særdeleshed klatremiljøet.

Måske kan der godt stilles spørgsmålstegn ved, om det efterforskningsarbejde, som den praktiserende læge, Rina er i gang med, er helt realistisk. Det er vist kun i bøgernes verden, at almindelige mennesker dels inddrages direkte i efterforskningsarbejde og dels efterforsker på egen hånd.

Mon ikke også, at Stanek for længst ville være blevet strittet ud af politiet for nogen af de ikke altid ”stuerene” handlinger, han foretager sig både som privatperson og som politimand.

Jeg køber imidlertid præmissen, fordi jeg synes, at ”Frit fald” er en knaldgod krimi, og jeg ser frem til den næste bog i serien om Rina og Stanek.

Fem krimihjerter

 Politikens forlag 2019 – 423 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

 

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

Jeg var meget begejstret for den første bog om Rina – “Jeg finder dig altid” (Læs min anmeldelse HER). Heri opklaredes det afgørende dødsfald af den unge klatrer, Henrik, ikke, mens andre sager blev opklaret, samtidig med at seriens hovedpersoner blev præsenteret.

Denne nye bog er en direkte fortsættelse heraf og for mig at se ikke et selvstændigt bind i serien, sådan som bogen beskrives på bagsiden. Mordet på klatreren er den gennemgående sag, der er førende for hele bogens forløb. Samtidig involverer opklaringen en anden sag, der er inspireret af en faktisk sag fra Syddjurs, men det vil spolere spændingen noget at afsløre mere. (Men i modsætning til den faktiske sag sker der flere mord her).

Forholdet mellem Rina og efterforskeren Stanek udvikler sig fortsat, men langsomt, mens Rinas baggrund med den styrende mor og den forsvundne bror, der spillede stærkt ind i bind 1, slet ikke er en del af historien denne gang. Det er underligt, at de elementer er forsvundet.

Jeg var rimeligt underholdt, men som det sikkert fremgår ikke i samme grad, som da jeg læste første bind. Medvirkende til min lidt dalende entusiasme er de urealistiske elementer med Rinas selvstændige efterforskning i kombination mellem hendes arbejde som læge og hendes aktiviteter som klatrende kunstner, hendes samarbejde med Stanek, og ikke mindst det interne samarbejde i politiet f.eks. mellem Stanek og hans kvindelige chef. Der virker ikke overbevisende og logisk.

Mens den for mig ikke fungerer optimalt som fortælling, kan jeg sagtens se den filmatiseret. Der er en del dramatiske optrin, der ville kunne gøre sig på film, kulminerende med den sidste actionscene.

Jeg er spændt på, om og hvordan serien fortsætter, for i denne bog bindes enderne sammen i sagerne fra begge bøger. Tilbage står kun de uforløste forhold mellem hovedpersonerne, så der må nye sager til i en evt. fortsættelse – og gerne også noget mere. Jeg venter spændt og gemmer nogle point til senere.

Det bliver til 7 skydeskivepoint på min egen blogs spændingskrimiskydeskive og 4 krimihjerter her: fire krimihjerter

Elsebeth Egholm
Frit fald
Politikens Forlag, 2019
426 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget

Læs alle mine anmeldelser her: Drustrups Bogblog

 

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?