“Frygt grækeres gaver” af Philip Kerr

Bernie Gunther, der nu kalder sig Christopher, lever et beskedent liv i München, hvor han arbejder som assistent i et lighus.

Ad snirklede veje bliver han ansat som taksator i et tysk forsikringsselskab, og Bernie går til jobbet som en gammel sporhund, der lugter blod,

Han bliver bedt om at tage til Athen for at undersøge en landsmand og tidligere kampdykker i Hitlers flåde, Siegfried Witzel. Hans skib, Doris, er gået ned, og nu gør han usædvanligt store krav mod forsikringsselskabet. Men der er to ting, der spænder ben for, at det bliver et let job for Bernie i Athen: Witzels skib er stjålet fra græske jøder, der blev deporteret til Auschwitz under krigen. Og Witzel findes død skudt gennem begge øjne – en modus operandi, der åbner op for sluserne til uhyrligheder begået i 1943.

 

Min anmeldelse:
Bogen er desværre næstsidste bind i den helt fantastiske serie Berlin Noir, for Philip Kerr døde i 2018, kort efter manuskriptet til næste bog var afleveret. Bogen er således nummer 13 af 14. Serien har sit udgangspunkt i Berlin i 1930’erne og fortæller historien om Tyskland, ja egentlig hele Europa i tiden siden da – med Bernie Gunther som central person og katalysator.

Jeg har tidligere anmeldt de foregående to: Hinsides tavsheden (11) HER og Berlinerblåt (12) – HER.

I denne nye bog er begivenhederne nået til 1957, og selv om der selvfølgelig er stramme tråde tilbage til tidligere begivenheder, så holder handlingen sig hertil og med Grækenland som den centrale scene. Det giver et stærkt indblik i landets historie under og efter 2. verdenskrig, og her kan betydningen for de kommende årtier også spores. Godt gået af forfatteren at fortælle europæisk historie samtidig med, at han fortæller en rigtigt spændende historie og endda uddyber historien om Bernie Gunther.

Baggrunden for historien er ganske kort og fint beskrevet på bagsiden, men uden at afsløre mere/ for meget, vil jeg tilføje, at historien ud over forsikringserstatning også handler om græske kulturskatte, jødeguld, tyskernes gerninger i Grækenland under krigen, politiarbejde, græsk politik, mord – og en lille kærlighedshistorie. Alt hænger rigtigt godt sammen, og det er en spændende, velfortalt, intelligent og fascinerende historie.

Dette bind i serien får 10 point på min egen blogs spændingskrimiskydeskive og 5 krimihjerter her, ligesom serien som helhed har fortjent højeste vurdering begge steder.

Fem krimihjerter

Philip Kerr
Frygt grækeres gaver
Modtryk, 2018
381 sider

PER DRUSTRUP LARSEN   –   DRUSTRUPS BOGBLOG

 

Har du læst den? Hvad synes du?