Gabriella Ullberg Westin – en stjerne på den svenske krimihimmel

Jeg var så heldig at møde svenske Gabriella Ullberg Westin til årets krimimesse i Horsens. Gabriella er lige præcis en af de forfatterinder, der har det hele; hun er smuk, smilende og ganske enkelt skøn at tale med, fordi hun er så helt lige til. Nå ja, og så skriver hun gode krimier!

Gabriella og jeg talte om lysten til at skrive. Hvor stammer den fra? Gabriella fortalte mig at hun altid har elsket at skrive. I skolen var hun den her mønsterelev, som altid skrev mere end alle andre elever. Afleverede hendes klassekammerater en svensk stil på 6 sider, kunne man være ganske sikker på at Gabriella havde skrevet ti. Pennen flød helt enkelt nærmest af sig selv, når fantasien kreerede hendes historier. En gymnasielærer trak hende en dag til siden med ordene: “Gabriella, du burde blive forfatter” – og dermed var et frø sået.

Henning Mankell har altid været en af Gabriellas yndlingsforfatterer i krimigenren. Hun er især fascineret af Henning Makells evne til at blande mordgåderne med fortællinger om de forskellige personers baggrundshistorier.

ENSOMmerfugl er Gabriellas første krimi i serien og Hudiksvallmordene og handler om en ung mor, der bliver dræbt, mens hun er alene hjemme med sine to små børn. Tanken til denne krimi opstod en jul hvor Gabriella selv var alene hjemme og ventede på sin mand og pludselig fik tanken: “Hvad nu hvis…” – og plottet var født, mens historien langsomt opbyggedes i hendes hoved.

Det her med at bygge sine historier op omkring stærke erindringsbilleder er affødt af et råd hun engang fik fra Mari Jungstedt – et andet af Gabriellas store idoler.

Et år var Gabriella på ferie på Gran Canaria for at fejre sin fødselsdag med familien, og her havde hendes mand, som en overraskelse arrangeret et møde med Mari, for at Gabriella skulle få det sidste skub til at turde tage skridtet mod den store drøm om en forfatterkarriere. På Mari Jungstedts tagterrasse gav hun sit bedste råd videre til den kommende debutant: “Du skal skrive ud fra en stærkt erindringsbillede, for at skabe den bedste historie”. Og det råd har Gabriella taget til sig.

Gabriella fortæller desuden at Rokkas person og fremtræden er inspireret af hendes egen mands fremtoning. Han arbejder også ved politiet, om end med helt andre arbejdsmetoder og -områder

Jeg er stor fan af Gabriellas bøger, hvoraf de to første er udkommet på dansk. ENSOMmerfugl er den første i serien, og efterfølges af Håndlangeren. Gabriella har desuden for nyligt udgivet sin tredje bog, Fixaren, som forventes at udkomme på dansk sidst på sommeren.

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med Gabriella Ullberg Westin synes jeg du skal sætte både ENSOMmerfugl og Håndlangeren på sommerens læseliste – jeg garanterer for at du vil være rigtigt godt underholdt hele vejen igennem.

 

Har du læst den? Hvad synes du?