Maestro er indtil videre anmeldt af Per Drustrup, Anna-Luise Tangaard, Tine Færch og Jan Findal. Læs anmeldelserne her under:

Fra bogens bagside:
En kold efterårsdag vågner Haugesund til drabet på en kvinde. Hun er blevet kastet ud fra et højhus. Drabet var varslet. Dagen før modtog journalist Viljar Ravn Gudmundsson på Haugesunds Avis en mail, som han ikke tog alvorligt. Mens politiet afhører Viljar, modtager han en ny mail med endnu en forudsigelse.

Den dygtige, men excentriske efterforsker Lotte Skeisvoll får til opgave at standse drabsmanden, før han opfylder sine egne profetier, og hun har travlt. Offer efter offer dør.

I baggrunden for det hele står dirigenten med taktstokken i sit personlige rekviem. Han har partituret og kender noderne. Det er ham, der er Maestro.

Min anmeldelse:
Der er i grunden næsten ikke noget galt med denne nye, norske krimi – udover dette:

  • Maestro er første bog i en planlagt serie om Skeisvoll og Ravn Gudmundsson, og der kommer KUN 3 bind! Det tegner til at blive for lidt!
  • Bind 2 er slet ikke skrevet færdigt endnu, så ventetiden bliver for lang.
  • Skræmte folk er nu nødt til at skrive endnu en nordisk by på listen over steder, der er farlige at besøge. Det er ærgerligt, for Haugesund i det sydvestlige Norge skulle ellers være en hyggelig by.

Men spøgefulde detaljer til side: Overordnet set blev jeg underholdt rigtigt godt undervejs i historien i denne elegante og spændende historie. Geir Tangen har helt styr på sine virkemidler og fortælleteknikker, og det er tydeligt, at han er en erfaren både krimilæser og krimiserieseer! Han står da også bag Norges største blog om krimier: bokbloggeir.com.

Journalist Viljar Ravn Gudmundsson var tidligere manden bag afsløringen af en kendt mands pædofili og homoseksualitet, men har siden levet mest på renomméet, og er på ingen måder på toppen i sit job. Derfor kunne varslingsmailene om kommende drab måske være hans faglige redning, for morderen – Maestro – henvender sig direkte til ham og forklarer, hvilken type retfærdig hævnaktion der vil finde sted dagen efter. De myrdede er folk, der uretmæssigt – set fra morderens vinkel – er blevet frikendt for en forbrydelse.

Historien fortælles gennem at følge de to hovedpersoners arbejde, men også morderen kommer til orde i flere kapitler. Samtidig følges begivenheder i byen nogle år tidligere, og selv om de hændelser ved begyndelsen af læsningen forventedes at danne baggrunden for Maestros aktioner, så bliver sammenhængen først afdækket til sidst og langsomt, men sikkert.

Der er egentlig ikke så meget helt nyskabende ved bogen, men den er skrevet med en sikker hånd, der jonglerer med kendte virkemidler. Samtidig med de grumme mord, den intense spænding og de mange uventede drejninger og overraskelser, er der en god del humor i den. Der optræder f.eks. en bibliotekar, der er meget velbevandret i nordiske krimier, og det spiller en central rolle. Desuden har Geir Tangen skrevet et manuskript med titlen Maestro ind i historien. Det er her afleveret til flere forlag af pseudonymet Geir Tangen, så han leger flot og intelligent med genren.

Selve udgivelsen af bogen i Norge, er også en god historie. Bogen blev først udgivet af Geir Tangen som selvudgiver, med dens store succes betød, at Norsk Gyldendal købte rettighederne, og krimien er nu solgt til udgivelse i 15 lande. Heldigvis også Danmark!

Jeg giver bogen de maksimale fem krimistjerner her på krimifan.dk, og 9 point på min egen skydeskive. Det var næsten en 10’er, men måske næste gang….

Fem krimihjerter

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

Geir Tangen
Maestro
Modtryk, 2017

(364 sider)


 

Anna-Luisas anmeldelse;

Når man stifter bekendtskab med en ny forfatter ved man aldrig helt hvad man skal forvente – og forventningerne er derfor sjældent lige så høje som når de helt store navne på scenen udgiver nyt.

Netop derfor kommer jeg heller ikke op på 5 krimihjerter til Geir Tangen og Maestro, som Per.

Også jeg er rigtigt godt underholdt undervejs i hele bogen, men jeg synes simpelthen til tider at det føles som om vejen til klimaks trækkes lidt i langdrag og man lurer for tidligt (efter min smag) hvem der agerer bøddel i denne grusomme række af drab der begås. Det trækker ned.

En rigtig god bog, som underholder og hvor plottet er anderledes end det vanlige krimiplot, hvis man kan tillade sig at kalde noget “vanligt”. Den er nytænkt og det er superfedt! Jeg har dog ikke på noget tidspunkt haft problemer med at lægge bogen fra mig og derfor må den, trods intens spænding og det faktum at forfatteren inkorporerer sig selv i historien, få 4 krimihjerter med på vejen.

En serie som helt klart skal læses.

fire krimihjerter

Tine Færchs anmeldelse:

Her har vi at gøre med en ny krimiforfatter, men en forfatter, som tydeligvis har styr på at skrive en krimi, der fænger fra første side.

Den ene af hovedpersonerne, journalisten Viljar Ravn Gudmundson, modtager en mail, der forudsiger et mord. Viljar tager det ikke seriøst, men sender den alligevel videre til politiet. Da mordet bliver en realitet, bliver Viljar mistænkt og beskyldt for at ønske opmærksomhed. Snart dukker endnu en mail op og det bliver hurtigt tydeligt, at der er tale om en vanvittig morder, som ikke er bange for at efterlade sig spor, i jagten på den helt rigtige måde, at udføre sine brutale mord. Og lad mig bare slå fast, at her ikke er sparet på mord eller detaljer omkring dem. Som regel er der en eller anden grænse, for hvem der bliver slået ihjel og ”de gode”, bliver som regel reddet i sidste øjeblik. Sådan er det ikke her. Der myrdes løs til højre og venstre. Vi har at gøre med en morder, som har skrevet sin egen drejebog og hvor han selv er dukkeføreren, der planlægger hvordan tingene skal foregå. Viljar er ikke længere mistænkt, men den der jages.

Jeg kan virkelig godt lide den her bog og den her forfatter. Jeg synes også godt om bogens hovedpersoner, journalisten Viljar og politiefterforskeren Lotte Skeisvoll. Jeg oplevede bogen som spændende fra start til slut. Et enkelt sted, måtte hånden lige op foran munden i forfærdelse. Der er masser af små drejninger, som gør, at morderen ikke er sådan lige at regne ud. Jeg havde en i kikkerten længe, men var samtidig klar over, at det nok var et twist. Ganske rigtigt. Jeg blev overrasket, selvom det alligevel ikke var så overraskende endda.

Bogen manglede på ingen måde spænding, men alligevel savnede jeg noget uhygge. Jeg blev ikke skræmt på et eneste tidspunkt. Derfor lander Maestro på 4 krimihjerter.

Jeg sætter pris på at vide, at der er planlagt en trilogi. Så satser jeg på, at der er skrevet lidt mere uhygge ind i de næste to. Fantastisk med en ny og lovende forfatter på banen. Nårh ja… så er der også skrevet en sjov lille, men meget overraskende og original, gimmik ind i bogen 🙂

fire krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines krimitanker 

JAN FINDALS ANMELDELSE:

”Maestro” af Geir Tangen

Modtryk 2017 – 364 sider

”Maestro” er nordmanden Geir Tangens debut som krimiforfatter – og hvilken debut.

Han har skrevet en meget spændende og dramatisk krimi om en drabsmand, der har planlagt en række drab i den norske by Haugesund. Forud for udførelsen af drabene har han varslet dem via e-mail til journalist Viljar Ravn Gudmundsson. Drabsmetoderne har han hentet inspiration til i kendte nordiske krimiforfatteres bøger.

Det er ikke ligefrem diskrete drabsmetoder, drabsmanden benytter. Tværtimod er de meget spektakulære og nogle gange særdeles voldsomme.

Drabene skaber selvfølgelig stor opmærksomhed i Haugesund, og politiet kommer i den grad på arbejde.

Efterforskningen ledes af Lotte Skeisvoll, som er en noget excentrisk kvinde i 30’erne, som minder lidt om Saga Norén fra tv-serien ”Broen”. Hun er skildret meget fint både som efterforskningsleder, men også som menneske.

I det hele taget er der gode og troværdige personskildringer i bogen. Man kommer virkelig til at kende dem. Et godt et eksempel herpå er journalist Viljar Ravn Gudmundsson, som sammen med Lotte Skeisvoll er bogens hovedpersoner.

Bogen indeholder også interessante temaer om bl.a. tro, kærlighed og forholdet mellem søskende.

Efterforskningsarbejdet er meget vanskeligt. En af grundene er bl.a., at samarbejdet mellem Lotte Skeisvoll og Olav Scheldrup Hansen, som er sendt som assistance fra Kripos i Oslo, slet ikke fungerer.

Handlingen i bogen ses fra forskellige synsvinkler – den nutidige som foregår i 2014 og en tidligere fra 2010.

Desuden følger man også drabsmandens tanker, hvilket altid er interessant, ikke mindst til sidst, hvor han selv fortæller, hvordan han er ”Maestroen”, der ifølge ham selv har skabt et enestående værk.

”Maestro” er en fremragende debutroman. Jeg ser meget frem til at læse kommende krimier fra Geir Tangens hånd.

Fem krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

Har du læst den? Hvad synes du?