Håndlangeren af Gabriella Ullberg Westin

Denne bog er indtil videre anmeldt af både  Anna-Luisa Alonso, Per Drustrup Larsen og Jan Findal. Se anmeldelserne herunder:

Dagen efter sin dimissionsfest bliver den attenårige Tindra Edvinson fundet på Köpmansberget, stukket ihjel. Mordet minder om en sag tyve år tidligere, hvor en anden ung kvinde forsvandt sporløst fra sin dimissionsfest.

Johan Rokka får sagen på sit bord, men den vækker smertefulde minder. For den kvinde der forsvandt tyve år tidligere, var Rokkas kæreste Fanny. Rokka kan ikke undgå, at han sideløbende med opklaringen begynder at grave i den gamle sag. Det varer ikke længe før han er i kontakt med hårdkogte kriminelle, og pludselig står Rokka ansigt til ansigt med en person, samhandel helst vil glemme alt om. Men hvor langt skal han gå for at lægge sit tidligere liv bag sig?

Håndlangeren er anden del i serien om Mordene i Hudiksvall.

Håndlangeren er en krimi der skiller sig ud fra mængden. Med denne tempofyldte fortælling har forfatteren spundet et spind af tråde som løber ind og ud mellem hinanden uden at afsløre for meget undervejs.

Læseren får masser af action, lidenskabelige affærer, sex og meget mere når Rokka bliver sat til at efterforske mordet på den unge smukke Tindra, der findes dræbt på Köpmansberget.

Opklaringen tager Rokka tyve år tilbage i tiden, til dengang han sidst så sin kæreste Fanny – netop på Köpmansberget, hvorfra hun aldrig kom tilbage. Rokka efterlod hende alene tilbage dengang – han skulle ud og inddrive gæld idet bandemiljø han dengang var en del af, og han har aldrig helt tilgivet sig selv at han efterlod sit livs kærlighed på bjerget. For var hun også forsvundet sporløst hvis han havde truffet et andet valg dengang?

Fanny er ikke den eneste Rokka tænker på, for han har også indledt en hed affære med den nye anklager der er hentet til Hudiksvall, og han har derfor svært ved at bevare fokus i opklaringen.

Rokka hjælpes dog godt på vej af hans kvindelige kollega Janna, som er en analytisk sporhund med store IT kundskaber.

Sex, mord, hårdkogte kriminelle og en betjent der går sine egne veje – dét er en cocktail der dur!

Fem krimihjerter

Gabriella Ullberg Westin: Håndlangeren

img_1918

Så er der endnu en svensk by, jeg ikke tør besøge! Hudiksvall hedder byen, der er stedet, hvor 2 bøger af denne forfatter nu foregår, og serien hedder da også “Mordene i Hudiksvall”, og der kommer sikkert flere bæger i serien.

Tidligere på året udkom “ENSOMmerfugl”, der var den første gennemførte blanding af krimi og erotisk roman, hvor sex var et centralt element i bogen. Denne bog fortsætter ikke direkte den første, men stort set den samme gruppe interessante politifolk er igen i centrum for opklaringen af en dramatisk sag, og igen er Johan Rokka den markante hovedperson.

Med sin baggrund som ungt bandemedlem i byen kender han spillereglerne i miljøet, og han har god kontakt til håndlangeren, Eddie. Kollegaerne kender dog ikke hans fortid, og det gør arbejdet problematisk. Dengang forsvandt Rokkas kæreste, Fanny, sporløst til sit studentergilde, uden at sagen siden er blevet opklaret. Han bebrejder sig selv forløbet dengang, og hele sagen dukker op igen, da en ung pige myrdes efter sit studentergilde.

Sagen er fortalt ret kompliceret med mange handlingsspor: korruption, bandekriminalitet, arbejdsmiljø i ind- og udland, afpresning samt dobbeltspil og interne samarbejdsproblemer i politiet. Trådene krydses først til allersidst, men uden at det hele for mig virker helt overbevisende og logisk. Til gengæld krydses benene på flere af de medvirkende bestemt ikke, for flere eksplicitte sexscener er igen med i bogen, og her ligger Rokka slet ikke på den lade side.

Bogen er spændende og godt fortalt, men ud over kombinationen sex/krimi – og det vil mange sikkert finde underholdende i disse tider med grå nuancer – tilfører bogen ikke genren noget særligt nyt.

Tre krimihjerter

Per Drustrup Larsen – Drustrups Bogblog

Gabriella Ullberg Westin
Håndlangeren
HarperCollinsNordic, 2016
(396 sider)

ANMELDELSE AF JAN FINDAL

Harper Collins 396 sider

Det jeg især hæfter mig ved, er de gode personbeskrivelser. Jeg synes, man får utrolig god indsigt i bogens personer. Selvfølgelig mest i hovedpersonerne, men bipersonerne er bestemt også godt beskrevet.

Politimanden Johan Rokka er en dygtig og barsk betjent, men samtidig er han også meget følsom og har det ikke altid godt rent psykisk. Desuden føler han, at han har et ansvar over for en 17-årig ung kriminel, Eddie Martinsson som har krydset hans vej adskillige gange. Ingen tvivl om, at hans ansvarsfølelse skyldes, at den unge mand minder ham om ham selv, da han var ung, og hvor han også selv var kriminel. Det lykkedes ham imidlertid at bryde med miljøet og stik imod al logik, er han blevet politimand.

Rokka plages meget af, at han for over 20 år siden mistede sin kæreste, der pludselig forsvandt under mystiske omstændigheder. Sagen minder meget om den sag, han arbejder med nu, hvor en ung nybagt studine bliver myrdet den aften, hvor hun skal fejre sin eksamen. Det, at de to sager minder så meget om hinanden, er stærkt medvirkende til, at han har nogle indre kampe, der skal kæmpes.

Den unge mand Eddie Martinsson, som Rokka føler et vist ansvar for, går med drømmen om at blive en hård, brutal og beundret fyr i det kriminelle miljø i gruppen White Pythons. Det er yderst interessant at følge hans bestræbelser for at få drømmen opfyldt. Spørgsmålet er dog, om han i virkeligheden er så barsk, som han selv tror, han er. Hans møde med kærligheden er også godt beskrevet.

I øvrigt hentyder bogens titel ”Håndlangeren” netop til Eddie.

Umiddelbart har politiet – med Rokka i spidsen – svært ved at finde ud af motivet til drabet på den unge studine, men efterhånden begynder tingene at hænge sammen, som følge af ihærdig politiarbejde.

Jeg synes måske nok, at dele af det, der kommer frem under opklaringen kan virke en smule konstrueret.

Politimiljøet er godt beskrevet. Ikke alt samarbejde i opklaringsteamet fungerer lige godt. Fx har Rokka og den ledende politiinspektør Ingrid Bengtsson det ikke specielt godt med hinanden. Til gengæld har han det godt med den lesbiske Janna Weissmann, som er kriminaltekniker.

Politianklageren Melinda Aronsson samarbejder Rokka også godt med – især på det erotiske område, idet de har et hemmeligt kærlighedsforhold.

Ud over ”håndlanger-temaet” fylder kærlighedstemaet også meget.

Bogen er både spændende og tankevækkende og har et socialrealistisk præg.

fire krimihjerter

 

www.findalskrimiside.dk

 

 

Har du læst den? Hvad synes du?