En otte-årig pige forsvinder en efterårsdag og efterlyses af politiet. En teenagers mærkelige spådom dukker op i en tidskapsel, der blevforsegley og gravet ned ti år tidligere, og i kølvandet på dette sker først et, så to makabre mord i Reykjavik. Og politiet er på bar bund.

Efterforskeren Huldar og børnepsykologen Freyja trækkes længere og længere ind i sagen og ind i morderens verden – en verden fuld af grusomhed og had.

Hævn er anden selvstændige bog i Yrsa Sigurdardottirs spændingsfyldte krimiserie om Huldar og Freyja.

Yrsa Sigurdardottir vandt i 2016 Det danske kriminalakademis pris som årets udenlandske krimiforfatter for krimien DNA – som uden sammenligning var en af de bedste krimier jeg læste sidste år, og forventninger til Hævn har derfor været tårnhøje fra min side.

Desværre er forventningerne ikke blevet indfriet til fulde – først og fremmest fordi jeg savner noget tempo i handlingen undervejs. Der er en ærgerlig tendens til at der cirkles lidt for meget om tingene inden vi rigtigt kommer videre i historien, og det er brandærgerligt, for plottet er nytænkt og velskrevet.

Når det så er sagt skal ret være ret og Hævn er en rigtigt god krimi. Jeg elsker Huldars skæve facon, og han får mig både til at trække på smilebåndet og ryste på hovedet undervejs. Man føler med både ham og Freyja og Huldar er så velskrevet at man kommer til at føle med hovedpersonerne.

I Hævn er Huldar blevet degraderet efter hændelserne i DNA og han behandles næsten som en spedalsk af sine kolleger på stationen. Huldar får de opgaver ingen prioriterer og som anses for uvigtige – men han gør alligevel sit bedste for at løse de opgaver han stilles overfor.

Det viser sig dog hurtigt at hans opgave med trusselsbrevet i tidskapslen trækker tråde ind i opklaringen af først et og senere flere bestialske mord. Sammenhængen er dog svær at finde og opklaringen må gå nogle omveje inden kriminalassistenterne finder den røde tråd, der binder sagerne sammen.

Selv da sammenhængen går op for Huldar og Co. er alt alligevel ikke hvad man foranlediges til at tro, og historien åbenbares lag på lag.

Grusom, velskrevet krimi – Yrsa Sigurdardottir kan bare noget med mord.

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?