Heidi og Claus Lohman: Efter skælvet

Maorikulturen på New Zealand, forskning i genterapi og politiefterforskning af flere mord er delene i denne imponerende, spændende og komplekse historie. Det er en god kombination af videnskab og spænding – og lidt kærlighed.

Fra bogens bagside:
Til trods for traumer fra sin barndom har den unge new zealandske plastikkirurg Robert McAllister succes i livet. Sammen med en håndfuld kollegaer nærmer han sig afslutningen på en ny behandlingsform, der vil revolutionere hele plastikkirurgien, og efter hans gravide kæreste, kriminalassistenten Susan White, giver ham sit ja, tegner fremtiden lys.

Midt i lykkerusen dør to af hans kollegaer på mistænkelig vis, og snart kastes mistanken på Robert som gerningsmand. I begyndelsen nægter Susan at tro på hans involvering, men efterhånden som opklaringsarbejdet skrider frem, skyller en tvivl ind over hende. En tvivl, der kommer til sin ret, da Robert idømmes fængsel på livstid.

Med udsigt til at leve resten af sit liv i fængsel får Robert en dag chancen for at bevise sin uskyld. Men vejen til retfærdigheder lang og kringlet, for hvem kan han stole på? Og kan han finde styrken til at gøre op med barndommens traumer?

Min anmeldelse:
Claus Lohman har tidligere skrevet to trilogier, der begge er krimier / spændende bøger, hvor plottene har videnskabelige temaer. Læs om den første serie – Gen-serien – her: http://blog.drustrup.dk/#post23 og den sidste serie – U-serien –  her: https://blog.drustrup.dk/?p=942 

Min anmeldelse af sidste del af U-trilogien sluttede jeg med at skrive, det var spændende at opdage, hvad forfatteren kunne finde på næste gang. Det er så afsløret nu med denne nye bog, som han har skrevet sammen med sin kone, Heidi.

Det har været et fint og givende samarbejde afslørede de, da jeg interviewede dem på Krimimessen 2023. Plotudvikling og grundstruktur er udviklet i samarbejde og efter diskussioner, mens teksten er skrevet og omskrevet på skift mellem de to. Det ser for som læser ud til at have fungeret fint. Endelig synes jeg, at jeg kan spore en bedre dialog og et mere kvindeligt touch over denne bogen end over de forrige. Det var de enige med mig i.

Egentlig er det synd at fortælle mere om handlingen, end der afsløres i bagsideteksten, så det må I nøjes med her. Ellers kunne jeg afsløre mere af handlingen end godt er, men som sædvanligt er der tale om en krimi med flere elementer, hvor videnskab igen spiller en central rolle.

Det videnskabelige emne er plastikkirurgi og en DNA-baseret forbedret teknologi, hvor målet ikke er skønhed, men at rette op på medførte misdannelser og at undgå dem ved hjælp af DNA-terapi. Sygdommen er Muenkes Syndrom. Den er arvelig, og den findes. Dertil hører temaet moral/penge i den medicinske verden.

Bogen foregår på New Zealand, og maorikulturen indgår som endnu et centralt emne. Der er flere maorier med blandt hovedpersonerne, og ellers befolkes nogen af en del genforskere og lige så mange politifolk. Og de to centrale hovedpersoner er en kvindelig efterforsker og en af genforskerne med en høj moral. Det var en udfordring med de mange personer og de mange navne, så heldigvis er der en liste over de mange personer bagerst i bogen. (Lidt sent at opdage den, når man har læst bogen.)

Efter Krimimessen har forfatterne afsløret, at bogen har skaffet dem en agent, som vil prøve at få bogen solgt til udgivelse i udlandet. Det vil være fuldt fortjent.

Jeg giver gerne bogen 9 skydeskivepoint på min egen blog  og 5 krimihjerter her Fem krimihjerter

Heidi og Claus Lohman
Efter skælvet
Superlux, 2023
340 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN – DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?