”Helvedesilden” af Karin Fossum

Gyldendal 2016 – 228 sider

Anmeldelse

Den norske krimiforfatter Karin Fossum har skrevet en meget bevægende og samtidig en utrolig trist krimi. Jeg tror, mange læsere vil blive grebet af dramaet om de to enlige mødre, der på alle måder forsøger at gøre tilværelsen god for deres sønner.

Mama Mass er mor til den 21-årige overvægtige Eddie. Han kan ikke styre sin tilværelse, med mindre moren hjælper godt til. Han spiser kanelgifler, drikker cola og plager hunden. Han er ikke ubegavet, er fantastisk god til at løse krydsogtværser. Han evner også at bruge internettet på dygtig vis, og det gør han brug af, da han vil finde sin afdøde fars gravsted i København. Faren forlod hjemme på grund af en anden kvinde.

Der hersker i den grad tristhed over Eddies hjem, også selv om mor og søn for så vidt har det godt med hinanden.

Bonnie er 36-37 år. Hun er den meget kærlige mor til den 4-årige Simon. Hun vil gøre alt for den lille dreng, men synes hun for tit må gå på kompromis, fordi hendes arbejde som hjemmehjælper kræver tid og kræfter. Ligesom alting ser ud til at ændre sig til det absolut bedre, sker tragedien. Bonnie og Simon bliver knivdræbte i en forladt campingvogn, hvor de for oplevelsens skyld har besluttet sig for at overnatte.

Bogen foregår i 2004/2005 og jeg bemærker, at hjemmehjælpere i Norge på det tidspunkt – i hvert fald ifølge bogen – virkelig ydede hjemmehjælp og var meget servicemindede.

Konrad Sejer, efterforskeren som er gennemgående figur i Karin Fossoms bøger, er en dygtig og meget sympatisk politimand. Han leder et team, som har det godt med hinanden.

Efterforskningen fører ham rundt til mange personer, som har været en del af Bonnies tilværelse, og i lighed med skildringen af bogens hovedpersoner er de også fint beskrevet.

Jeg synes bestemt bogen er god, men jeg føler, der er mange lange udførlige beskrivelser fx af, hvad Bonnie laver som hjemmehjælper. Det kan godt være med til at gøre bogen noget langtrukken.

For mig var det ikke svært at finde ud af, hvem drabsmanden var, men jeg havde absolut ikke fundet ud af motivet. Det var virkelig en overraskelse.

Jeg kunne godt have ønsket mig mere ”fart og tempo”. Bogen er rigtig god, men for mig lidt for stillestående.

 Tre krimihjerter

www.findalskrimiside.dk

Har du læst den? Hvad synes du?