Henning Mankell (f. 1948-2015), var svensk dramatiker og forfatter. Han er bedst kendt som forfatter til krimiserien om kriminalkommissær Kurt Wallander fra Ystad. Bøgerne er efterfølgende blevet filmatiseret som tv-serier og spillefilm. Bøgerne foregår primært i Ystad og er kendt for at være en smule samfundskritiske. Henning Mankell prøvede desuden kræfter med børnebøger og andre romaner, og skrev sammen med Jan Guillou manuskriptet til tv-serien Talismanen. Henning Mankell brugte også lang tid udenlands i Mozambique, hvor han var engageret i det lokale teatermiljø.

Henning Mankell modtog i 1996 Astrid Lindgren-prisen og modtog desuden i 2008 krimiprisen, The Ripper Award. I januar 2014 meldte Hanning Mankell ud, at han var blevet diagnosticeret med kræft. Han nåede at skrive 40 bøger, der er oversat til mere end 40 sprog og er solgt i mere end 40 millioner eksemplarer.

Henning Mankell er senest aktuel med den selvbiografiske bog, En alvorlig historie om glæden ved livet, som udkom hos Gyldendal på dansk i sidste uge. Her fortæller han om sin sygdom og sine tanker om døden.

Tak for bøgerne, Henning Mankell!

Har du læst den? Hvad synes du?