Jan Thiele: Jeg tilgiver dig … ikke

Bogen er forfatterens første bind i en ny serie, hvor hovedpersonen er den rige virksomhedsejer, Eva Bandsted, der opfører sig excentrisk, anklages for mord og begynder som privatdetektiv for at opklare mordet.

Fra bogens bagside:
Eva Bandsted bliver uforvarende indblandet i mordet på sin ven, drugdealeren Allan. Herved kommer hun tæt på et korrupt politi og endnu tættere på den uhyggelige leder af Londons underverden samt hans sexede søster.

Eva er ikke som de fleste andre kvinder på 35. Hun er tidligere topmodel, enke, milliardærarving og øverste leder af familiens industrikoncern. Og så er hun til kokain og skønhedsoperationer. Efter Allans død finder hun ud af, at hun også er til detektivopgaver og til kvinder. I hvert fald til gangsterchefens søster.

Set gør hendes tilværelse mere spændende, men også mere farlig. Meget mere farlig end hun egentlig bryder sig om. Snart finder hun ud af, at hvis hun ikke opklarer drabet på Allan i en gevaldig fart, er hun den næste, der bliver likvideret.

 

Min anmeldelse:
Jan Thiele var en af de forfattere, jeg var blevet bedt om at interviewe på årets aflyste Krimimessen. Emmet var denne bog, som jeg anmelder her, og som er første bind i en ny serie.

Inden bogen udkom, var jeg som baggrund for det planlagte interview i gang med at sætte mig ind i Jan Thieles forrige serie, som i 8 bind havde politimanden/privatdetektiven Frants Hjejle som hovedperson. Det gjorde jeg, fordi jeg ikke havde læst nogle af dem tidligere. De bøger, jeg har læst herfra, anmelder jeg ikke, men de indgår selvfølgelig i anmeldelsen som sammenligningsgrundlag.

Denne nye bog, der er første bind i en planlagt serie, præsenterer en ny hovedperson med mange facetter: Eva Bandsted. Hun er milliardær, virksomhedsleder, mere end glad for både kokain og skønhedsoperationer, og i denne bog indleder hun en aktivitet som privatdetektiv. Altså noget anderledes end Frants Hjejle, der er politimand og senere bliver privatdetektiv m.v. Serien med ham er på 8 bind, og den er udkommet med forskellige titler og på flere forlag.

Historien i denne nye bog falder i flere dele. I første del er der især fokus på hendes arbejde i det arvede familiefirma og især problemer med en bedrevidende og irriterende direktør. Firmaet ejer også et diskotek, og her slår Eva Bandsted sine folder i næste del sammen med den narkohandlende Allan. Han myrdes, og Eva anklages for mordet og kommer i kløerne på bl.a. en meget usympatisk politimand. Derfor må hun i gang med selv at opklare mordet. Hun kommer også i kløerne på en gangster og ikke mindst hans søster, men på hver sin måde. Derfra tager sagerne fart, frem mod en dramatisk afslutning, og det hele har givet Eva Bandsted lyst til at fortsætte som detektiv.

Bogens tone og fortællestil minder mig om stilen fra forfatterens serie med Frants Hjejle i hovedrollen. Der er også i denne nye serie en efter min mening distancerende ironisk og lidt anstrengende samt karikerende fortællestil i både sprog og handling. Den stil brød jeg mig ikke om, mens andre nok vil finde den underholdende.

Jeg blev desuden aldrig helt overbevist om hverken handlingens bæredygtighed, plottets forløb eller personernes troværdighed. Jeg synes, der er for mange løse ender og tilfældigheder, til at jeg kan give bogen vurderet som krimi mere end 5 point på min blogs krimiskydeskive og 2 krimihjerter her: To krimihjerter

Jan Thiele
Jeg tilgiver dig … ikke
Egolibris, 2020
286 sider

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar fra forlaget.

Har du læst den? Hvad synes du?