“Jeg finder dig altid” af Elsebeth Egholm

Bogen er anmeldt af Tine Færch, Betina Nielsen, Per Drustrup Larsen, Jan Findal og Anna-Luisa Alonso 

Forlagets beskrivelse:

Rina kan ikke genkende ansigter. Hun er læge, men om natten lever hun et dobbelt liv. For at kompensere for sit handicap og selvbehandle en svær barndom klatrer hun på høje bygninger og laver anonym street art under navnet Private Eye.

Men en nat går det galt. En ung mand styrter i døden tæt på Prismet i Aarhus, hvor hun netop har klatret. Og da hun kommer hjem, bliver hun overfaldet af en mand med en kniv. I “Jeg finder dig altid” begynder ting at ske, og hun ved, at nogen er efter hende.

Da efterforskeren Helge Stanek konfronterer hende, har hun sine egne grunde til at lyve, og han har sine egne grunde til at acceptere løgnen. Han forsøger at beskytte hende, men da Rina bliver mistænkt for drab, må hun flygte fra både politiet og sin ansigtsløse forfølger. Og det er ikke første gang hun er på flugt.

 

Betina Nielsens anmeldelse:

De første ord, der falder mig ind under læsningen af Egholms “Jeg finder dig altid” er, dejlig forfriskende. Måske ikke lige netop ord, man normalt bruger om en krimi, men det er stadig det bedste bud på en ultrakort beskrivelse efter at have læst bogen.

Dette er uden tvivl den bedste bog Elsebeth har skrevet. Jeg var blevet lullet lidt ind i Dicte-bøgerne. Betragtede dem ikke som noget særligt, da de ikke gav mig det helt store på oplevelses kontoen. De var som en slags selvfølge.

Nu skal jeg love for, der er kommet andre boller på suppen. Egholm har skabt en hovedperson i Rina, der brænder igennem og lynhurtigt er i blodet på dig.

Hendes handicap (hun lider af ansigtsblindhed), er ret nyt bekendtskab for mig, og enormt spændende at læse om og forholde sig til. Hendes dobbeltliv som Private Eye sætter lige en ekstra tvist på hele handlingen.

Handlingen fanger hurtigt fart og man bliver hvirvlet ind i et plot og et univers, der er velskrevet og gennemtænkt. Der er en tilpas mængde af cliffhangers, der selvfølgelig gør, at man alt for hurtigt er gennem bogen. Desværre for man vil stadig gerne brug mere tid sammen med Rina.

Tillykke Elsebeth, jeg er fan af din nye måde at skrive på, din interessante hovedperson og ikke mindst et spændende nyt univers. Hele opbygningen af dit plot er fabelagtigt, og at det endnu slet ikke er slut, kan man kun glæde sig over.

“Jeg finder dig altid” er min store læseoplevelse nr. 1 denne sommer.                  

Her fik jeg nemlig læst med hoved, hænder og hjerte.

Fem krimihjerter

Per Drustrup Larsens anmeldelse:
Med præsentationen af sine nye hovedperson – Rina / også kaldet Lina og med det fulde navn Katarina Svane-Dissing – har Elsebeth Egholm i denne seneste bog præsenteret en ny spændende aktør, som gerne må fortsætte i kommende bøger. Hun er en kompleks og interessant person med barndomstraumer, et specielt handicap og med særlige evner i kunst, klatring og kampsport. (Lidt samme type som Lisbeth Salander, og det er ikke skidt ment).

Samtidig præsenteres en ny politimand, Helge Stanek, der ud over at være efterforsker i plottet, så også i historien både er katalysator for indblik i politiets verden og en mulig kæreste til Rina. Der er ihvertfald gensidig fascination. Det vil vise sig.

Bagsideteksten siger egentlig tilstrækkeligt som inspiration til at gå igang med bogen, og det vil være ærgerligt at afsløre alt for meget, men lige et par elementer:
1) Rinas mor er succesfuld kunstner og er aldrig blevet gift, efter at hendes mand og Rinas far forsvandt efter at være kommet ud af fængslet.
2) Rina har haft en bror, der forsvandt da de to børn blev kidnappet som helt små. Rinas far blev dømt for forbrydelsen, hvor Rina efter kort tid dukkede op med hukommelsestab, men Rinas bror er aldrig blev fundet.
3) Helges far har også været politimand og var dengang med i efterforskningen af de to børns kidnapning.
4) Helge har kærstet med den ansvarlige efterforsker af den unge mands død og de øvrige mord, der involverer Rina.

Say no more! Læs selv bogen og bliv forført ind i en århusiansk verden med kriminalsager fra fortiden og i nutiden, interessante personer, spændende forviklinger, god lokalkolorit, dobbelte dagsordener samt løgne og sandheder – og et par mord.

Bliv underholdt og holdt i intens spænding i endnu højere grad end af forfatterens bøger om Dicte og hendes søn.

Jeg tøver ikke med at give bogen 9 point på min egen blogs krimiskydeskive – Drustrups Bogblog – og de maksimale 5 krimihjerter her.

Fem krimihjerter

Elsebeth Egholm
Jeg finder dig altid
Politikens Forlag, 2017
423 sider

JAN FINDALS ANMELDELSE

Rina – kælenavn for Katarina – er en århusiansk læge midt i trediverne, som har haft en problematisk barndom med forældre, der er blevet skilt. Hun lider desuden af lidelsen, ansigtsblindhed, hvilket betyder hun ikke kan genkende ansigter. Op gennem sin ungdom har hun færdedes i de miljøer, der laver anonym street art. Rina er blevet så avanceret, at hun nu som voksen kombinerer sine færdigheder inden for street art med en fantastisk evne og lyst til klatring på høje bygninger, som hun så laver sine street art motiver på under navnet Private Eye.

En nat klatrer hun på Prismet – et spektakulært højhus nær ”Den gamle by” i Aarhus. Det bliver begyndelsen på en mareridtsperiode for Rina, for mens hun klatrer, styrter en ung man i døden fra taget af en bygning ved siden af Prismet.

Da Rina kommer hjem til sin lejlighed, bliver hun overfaldet af en knivbevæbnet mand. Ting begynder at ske, og hun ved, at nogen er efter hende. Tingene tilspidser sig af forskellige årsager. Pludselig er Rina på flugt mistænkt for drab.

I lighed med Elsbeth Egholms bøger om journalisten Dicte Svendsen, foregår også denne bog i Aarhus, hvilket for mig er et ekstra plus, når man kender byen rimelig godt.

Læseren føres rundt i Aarhus og omkringliggende byer, hvor man præsenteres for mange forskelligartede og interessante miljøer.

Persongalleriet er ligeledes forskelligartet. Personerne er godt og realistisk karakteriseret. Hovedpersonen Rinas problematiske barndom, som især har sit udspring i en alvorlig hændelse, hun havde i seksårsalderen, har selvfølgelig præget hende, men hun har alligevel formået at uddanne sig til læge.

Bogens anden hovedperson er politiefterforskeren Helge Stanek. Han er dygtig, men han har også nogle medmenneskelige engagementer, som ikke er forenelige med jobbet som efterforsker.

Et krimidrama af dimensioner udspiller sig, hvor hændelser fra fortid og nutid fletter sig ind i hinanden, men samtidig lægger Elsebeth Egholm interessante temaer ind i handlingen, som forholdet mellem læge og patient, venskab, forholdet mellem søskende, forældresvigt, far/søn forholdet, kærlighed, hævn, hjemløse udlændinge, ”politimandssamvittighed” m.m.

Godt nok er er Rina læge, og hendes arbejde spiller også en rolle i bogen, men der er sandelig ikke noget ”lægeromansagtigt” over bogen, som er en virkelig spændende og gedigen krimi, som også indeholder stof til eftertanke.

Bogen slutter med en spændende cliffhanger, så derfor er det helt naturligt, at der kommer en bog nr. 2 med Rina.

Jeg glæder mig meget til at læse den kommende bog.

Fem krimihjerter

Politikens Forlag 2017 – 432 sider www.findalskrimiside.dk

 

Tine Færchs anmeldelse:

Jeg er stor fan af Elsebeth Egholms bøger om Dicte Svendsen og sønnen Peter Boutrup. Alligevel har jeg glædet mig virkelig meget til, at læse om en helt ny hovedperson. Spændt på at opleve, hvad Egholm ellers havde at byde på.

I Elsebeth Egholms nye serie, har hovedpersonen Katarina, et problem. Hun er ansigtsblind, og er derfor nødt til, at finde andre kendetegn hos folk, for at skelne dem fra hinanden. Selv da, er det svært for hende, hvis det ikke er mennesker i hendes nærmeste omgangskreds. Jeg synes det er en super interessant vinkel og det gav ekstra spænding til handlingen.

Og spænding er der masser af i ”Jeg finder dig altid”. Faktisk er der fart på fra start til slut.

Katarina Svane-Dissing, som oftest bare kaldes Rina, er læge og har netop lige købt en andel i en lægepraksis, med to studiekammerater. Hun har en flot ny, sød og omsorgsfuld kæreste, i sin fritid klatrer hun og har en hemmelig identitet, som street art-kunstner. Hendes liv burde køre på skinner, men en nat efter en klatretur op på Prismet i Århus, bliver hun overfaldet af en mand med kniv. Næste dag, findes en ung mand død, for foden af bygningen ved siden af Prismet. Rina er bange for at blive mistænkt, men snart står det ret klart, at hun ikke bare er mistænkt, men også jaget af en vanvittig morder.

Efterforskeren Helge Stanek, har Rina i søgelyset. Han holder øje med hende og får samtidig sympati for hende. Stanek står selv i en rodet situation i sit privatliv og selvom han forsøger at hjælpe Rina, er hun i tvivl, om han er på hendes side eller ude på at narre hende.

Jeg læste denne bog i min sommerferie, hvilket var heldigt, for jeg havde vanvittigt svært ved, at lægge den fra mig igen. Den er spændende hele vejen igennem, den er ekstremt velskrevet, med en masse overraskelser, et fedt plot og et par hovedpersoner, som er utrolig lette at holde af. Jeg er vild med dem begge og glæder mig vildt til at følge dem fremover.

Topscore på 5/5 krimihjerter

Fem krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines krimitanker

 

Anna-Luisas anmeldelse

Jeg finder dig altid er første bind i Elsebeth Egholms nye serie om den unge og attraktive læge Rina, som er ansigtsblind.

Rina har haft en svær opvækst grundet en skelsættende hændelse i hendes barndom og nærer mistillid til politiet. Da hun en sen nat overfaldet i cykelskuret ved hendes lejlighedskompleks anmelder hun derfor ikke forbrydelsen.

Rina har desuden noget at skjule – hun er nemlig den ukendte kunstner Private Eye som klatrer byens højeste bygninger og efterlader sin kunst hvor alle kan se den.

Med Jeg finder dig altid leverer Elsebeth Egholm sin til dato skarpeste krimi og skulle den en dag blive filmatiseret som Dicte-serien, sidder jeg klar på første række.

Jeg har slugt bogen på to dage og er vild med hele personer galleriet, historierne og plottet som man ikke gennemskuer inden tid.

Fem krimihjerter @annaluisasverden

Har du læst den? Hvad synes du?