Anmeldt af Tine Færch, Per Drustrup Larsen og Jan Findal

Forlagets beskrivelse:
Harry Hole er begyndt at drikke igen. Rakel – den eneste kvinde han nogensinde har elsket – har smidt ham ud, og han er blevet fyret fra sit job på Politiskolen. Som afdanket legende får han dog allernådigst lov at skubbe rundt med papirer og tage sig af rutinesager hos politiet.
Harry stilles over for et valg: at gå til bunds med det samme – eller at rejse sig og gå under senere. Da han ikke har mere at miste, begynder han en ensom jagt på en gammel fjende.
I KNIV drives Oslo Politis mest sagnomspundne efterforsker ind i et helvede, han ikke i sine værste mareridt har kunnet forestille sig.

Tine Færchs anmeldelse:
Jeg er fuldstændig vild med Harry Hole og æj hvor jeg dog synes, at Jo Nesbø er en fremragende forfatter. Alting flyder afsted på den fede måde. Jeg blev draget ind i historien med det samme og havde svært ved at give slip igen.

Jeg synes det er en smule svært, at skrive for meget af handlingen, uden at afsløre en væsentlig del, som I selv skal have lov at overraskes over, når I læser. Jeg kan dog godt afsløre, at Rakel har smidt Hole på porten. Det har taget hårdt på ham og Harry er røget seriøst på drukvognen igen. Samtidig havner han midt i sit livs mareridt, hvilket er endnu sværere, når man er ved at drukne sig i sprit. Men vi kender jo alle sammen Harry Hole … han formår at trække sig selv mere eller mindre ud af alkoholbadet og indlede jagten på en tidligere kending. En person, som ønsker hævn over Harry og som samtidig voldtager unge kvinder når de har ægløsning. En person som bruger kniv, når han dræber.

Endnu engang har Nesbø skrevet en fuldstændig fantastisk Harry Hole-bog. Den fangede mig og gav mig lyst til at læse i alle ledige stunder. Jeg var sikker på, at jeg havde gennemskuet plottet forholdsvist tidligt. Jeg nåede at tænke, at det var en lille smule kedeligt, men så skal jeg da ellers lige love for, at bøtten vendte. Jeg burde efterhånden kende Jo Nesbø godtnok til at vide, at alt kan ske. Og alt sker. Og ih altså en slutning – det er jo ikke til at holde ud, at der skal gå en evighed, før vi får mere Harry Hole! Og så behøver I vist ikke høre mere for at vide, at her er noget at glæde sig til.

Det er ikke en hverken skræmmende eller uhyggelig historie, men den er ekstremt godt gennemtænkt. Hvis man ikke har læst de forrige bøger i serien, så skal man ikke starte her.

Fem krimihjerter

Tine – Team Krimifan og Frk. Tines krimitanker

_____________________

Per Drustrup Larsens anmeldelse:

I denne 12. bog i serien om Harry Hole gør han for alvor noget ved den tørst, han arbejdede med i den forrige bog “Tørst”, som jeg anmeldte HER.

Denne nye bog bringer Harry Hole personligt længere ud over kanten end i tidligere bøger. Det er en voldsom historie, hvor han med største risiko vover sig ud i en kamp mod en modstander, der er en mester i at spille sit fordækte, intimiderende og hensynsløse spil. Det bliver bogstaveligt talt en kamp på liv og død.

Det vil være skrækkeligt at afsløre ret meget af handlingen, for alt for mange detaljer kan nemt komme til at ødelægge spændingen og de mange overraskende twists undervejs. Så jeg overlader trygt bogen i læsernes utrygge og spændingsrystende hænder. I kan godt glæde jer, hvis I tidligere er blevet fanget ind af Harry Holes univers.

Bogen må være særligt god for de læsere af Jo Nesbøs forrige bog “Macbeth”, som havde forestillet sig en ny bog med Harry Hole, da de begyndte på den, og som derfor på helt fejlagtigt grundlag kritiserede og i mange tilfælde bortdømte den – primært bygget på deres skuffelse/uopfyldte forventninger. Det var forkerte præmisser at læse og anmelde bogen på. Det var en fremragende bog, som jeg anmeldte HER.

På samme måde som med “Tørst”, giver jeg med fornøjelse denne nye bog de maksimale 10 skydeskivepoint på min blog og 5 krimihjerter her: Fem krimihjerter

Jo Nesbø
Kniv
Modtryk, 2019
503 sider

Per Drustrup Larsen  –  Drustrups Bogblog

JAN FINDALS ANMELDELSE

Normalt når jeg anmelder en bog, rummer min anmeldelse en form for referat af handlingen. Det vil jeg undlade at gøre i dette tilfælde, da jeg ellers let vil kunne komme til at røbe alt for meget fra denne fremragende krimi. Jeg kan til gengæld garantere, at der sker mangt og meget, både når det gælder spænding og megastore overraskelser.

Harry Hole er igen begyndt at drikke, hvilket har medført, at hans elskede Rakel har smidt ham ud, og at han i den forbindelse drives ind et helvede, han ikke i sine værste mareridt har kunnet forestille sig.

Handlingen udspiller sig om vinteren i og omkring Oslo, som på mesterlig beskrives, så man klart og tydeligt fornemmer stederne. Det gør sig også gældende, hvad angår beskrivelserne af de mere nære miljøer, som privatboliger, kontorer og værtshuse.

Der er heller ingen tvivl om, at dem, der har kendskab til Harry Holes musiksmag, vil kunne ”høre” musikken for sig, når man læser om den musik, der spilles mange steder i bogen.

Man præsenteres for en handling, der foruden gedigen spænding indeholder masser af psykologiske og tankevækkende betragtninger, hvor forholdet mellem mand og kvinde spiller en store rolle, både når det handler om forelskelse, ægteskab, utroskab og sex.

Man er også omme af det, der sker, når mennesker rammes af PTSD.

Man får ligeledes et meget realistisk indblik i efterforskningsarbejde både når det gælder afhøringer og kriminalteknik. Jeg tror også, at de interne problemer, der er mellem den nationale efterforskningsenhed KRIPOS (en slags Rejsehold) og Oslo Politi er fakta fra virkelighedens verden.

Man præsenteres for nogle virkelig interessante og realistiske personer, som er fremragende beskrevet. Der er personer, man væmmes ved, personer man har medlidenhed med, personer man holder af, personer man beundrer osv. Man får rigtig gode fornemmelser af, hvorfor personerne de agerer, som de gør.

Det er helt utrolig, hvor godt man efterhånden er kommet til at kende Harry Hole. Man er simpelthen ”kommet ind i hovedet” på ham.

Som nævnt er handlingen forrygende, og på nogle sider vender siderne sig næsten af sig selv. Andre sider lægger imidlertid op til, at man sætter læsetempoet ned for at få det fulde ud udbytte af Jo Nesbøs betragtninger.

Selve krimiintrigen er blændende god. Bedst som man tror, at nu har man forstået, hvad der er op og ned i handlingen, så sker der noget, så man må ændre opfattelse for så lidt efter igen at blive bragt i tvivl.

Fem krimihjerter

Modtryk 2019 – 502 sider

Findals krimiside

Klik HER og se alle mine anmeldelser

Bogen er et anmeldereksemplar sendt fra forlaget

Har du læst den? Hvad synes du?