Første bind i den ny krimiserie “Ölandsserien” og en fremragende begyndelse på den. Hanna Duncker er blevet kriminalefterforsker og vender tilbage til sin barndoms ø, hvor hendes far i sin tid blev dømt for mord. Allerede første dag involveres hun i en mordsag. Det er en psykologisk intens krimi fjernt fra de sædvanlige “skærgårdshyggekrimier”.

Fra bogens bagside:
Politiefterforsker Hanna Duncker har ikke været tilbage på sin barndomsø Öland i seksten år. Ikke siden det, der skete med hendes far Lars. Men nu er han død, og på trods af sin brors advarsler er hun vendt hjem for at bosætte sig og arbejde ved Kalmar politi.

På sin første arbejdsdag kastes hun hovedkulds ud i en tragisk sag, hvor en teenagedreng bliver fundet død ved øens store naturområde Alvaret. Pludselig står hun midt i en mordefterforskning, og sammen med sin makker Erik Lindgren må hun stå ansigt til ansigt med flere spøgelser fra sin fortid. Det bliver tydeligt, at ikke alle er begejstrede for at se Lars Dunckers datter tilbage på øen, og Hanna har en snigende fornemmelse af, at nogen holder øje med hende. Har det noget med efterforskningen af drengens død at gøre eller med sagen mod hendes far?

Min anmeldelse:
Jeg læste bogen i bare 2 bidder, og den sidste var langt størstedelen af bogen. Jeg havde selvfølgelig tiden til det, man havde det ikke været tilfældet, havde jeg nok gjort det alligevel, for jeg blev fanget ind af den intense psykologiske spænding i bogen. Spændingen blev strammet støt hårdere op gennem bogen, og det skyldes bl.a. skiftene mellem at følge ofret i korte afsnit samtidig med, at Hanna Duncker følges tæt i såvel handlinger som tanker.

Det er ikke en krimi, der fornyer genren, men det er en intens spændende bog med et realistisk plot og nogle rigtigt interessante personer hele vejen rundt. Det er en krimi langt fra de kendte “skærgårdshyggekrimier”. Den mindede mig om den fremragende serie fra Skåne af Anders de la Motte, der er lidt mere omfangsrige og inddrager de naturgivne omgivelser mere. Johanna Mos bog vægtes den psykologiske side og politiarbejdet mere, men det er samme fascinerende og høje kvalitet. 

Med til historien hører også Hannas fortid med faderens forbrydelse og dom samt folks modtagelse af hende. Det gælder både beboere, hun kender fra sin barndom og ungdom, og kollegaer, der også kender forhistorien. Sagen om den dræbte unge mand er selvfølgelig omdrejningspunktet i bogen, men fortiden med spiller meget ind, og i slutningen af bogen lægges der op til, at de vil være emnet i seriens næste bind, som er planlagt til 2022, og det er helt sikkert værd at vente på. Dette var en fremragende seriestart. 

Et kort efterskrift fortæller, at forfatteren kommer fra Öland, og at hun i sin barndom oplevede, hvordan et lokalt mord med relationer til familien påvirkede alle. De følelser bruger hun på overbevisende vis i bogen.

Jeg giver gerne bogen 9 point på min spændingskrimiskydeskive og 5 krimihjerter her: Fem krimihjerter

Johanna Mo
Natsangeren
Lindhardt og Ringhof, 2021
414 sider

Bogen er modtaget som e-bog fra forlaget.

PER DRUSTRUP LARSEN  –  DRUSTRUPS BOGBLOG

Har du læst den? Hvad synes du?