Journalistisk dokumentarberetning om et mord på en ung, hvid landmand i 1999 i Sydafrikas KwaZulu-Natal-provins.

Mordet er ikke et røveri, men ligner en regulær henrettelse. Journalisten Jonny/Jonathan Steinberg rejser nogle år senere til området for at undersøge sagen. Her viser det sig, at lokale, sorte landarbejdere siger, at landmanden selv var ude om det. Landmandens far siger, at der er tale om et politisk komplot, i forbindelse med at han og naboerne forsøges tvunget væk fra deres gårde og jord.

Journalisten regnede med, at skulle skrive en sag om en fortid, der lå tæt på apartheidstyrets fald,  men ender med at afdække en sag, der breder sig frem til nutiden. Derfor er bogen også kommet i flere oplag, siden den kom første gang i 2002. Den udgave, jeg købte, er fra 2016.

Det viser sig at være en sag med mange flere dødsfald i en kamp mellem to sider af det sydafrikanske samfund – de sorte og de hvide. På den måde bliver bogen til et stykke dramatisk og velskrevet undersøgende journalistik med hele situationen efter apartheidstyrets fald som tema. Der ligger et enormt stort arbejde bag bogen, hvor mange personer interviewes, og mange dokumenter studeres. På den måde afdækkes og beskrives problemstillinger, som er svære at tage op i Sydafrika, og det gør Steinbergs bog endnu mere relevant og vigtig, at den faktisk tager fat i disse emner.

Titlens “Midland” henviser ikke kun til den geografiske lokalitet, men især til stedet mellem hjerte og forstand, mellem dem der ejer noget og dem uden, mellem fortid og nutid samt mellem myter og sandhed.

Jeg faldt for noget tid siden over bogen på Amazon, fordi jeg var i gang med at finde og købe bøger om Sydafrika – fagbøger og krimier, og bogen lød så interessant, at den kom med i indkøbskurven. Det fortrød jeg bestemt ikke, da jeg senere læste den! Det var rigtigt spændende læsning, og jeg fik udbygget min viden om det interessante land, som jeg har besøgt flere gang, og som jeg på igen måde er færdig med at fordybe mig i.

Jeg havde dog ikke umiddelbart regnet med at anmelde den på min blog, men da jeg i Weekendavisen 27. september 2019 læste en reportage fra to samtidige sydafrikanske litteraturfestivaler, fandt jeg bogen frem igen og skrev denne anmeldelse. Journalist Joakim Jakobsen havde nemlig i avisen en rigtig god artikel herfra, hvor han fortæller om et arrangement, hvor Jonny Steinberg havde en samtale med andre forfattere om deres nye bøger og om Sydafrika i dag. I artiklen roses Jonny Steinberg generelt for sit grundige journalistiske arbejde, og der fokuseres på hans seneste bog “One day in Bethlehem” om den i 1992 uskyldigt morddømte, sorte Fusi Mofokeng, der først løslades i 2011. Den må jeg se at få fat i!

Det er en bog, der vækker eftertanke og bekymring, og jeg kan på ingen måde give den mindre  end mine maksimale 5 stjerner – og 5 krimihjerter her: Fem krimihjerter

Jonny Steinberg
Midlands – A Very South African Murder
Jonathan Ball Publishers, 2002 (2016-edition)
256 sider

Per Drustrup Larsen  –  Drustrup Bogblog

Har du læst den? Hvad synes du?