”Kærlighed for voksne” af Anna Ekberg

Den ældre politimand Holger Andreasen sidder på en café sammen med sin datter Josefine i timerne, inden hun skal giftes. Størstedelen af samtalen drejer sig dog ikke om det forestående bryllup, men om en sag, som Holger Andreasen har efterforsket i Vejle.

Det er en sag, som man vist rolig kan sige har sit udgangspunkt i bogens titel ”Kærlighed for voksne”.

Christian og Leonora er et ægtepar omkring de 50. Som alle andre ægtepar startede deres fælles liv med oprigtig kærlighed. Han oparbejdede et anerkendt byggefirma, og hun var en dygtig violinist. Sammen fik de sønnen Johan, der som barn blev alvorligt syg af leukæmi. Johans sygdom vendte fuldstændig op og ned på ægteparrets tilværelse. Leonora droppede sin karriere for at hellige sig pasningen af deres syge søn, mens Christian fortsatte med at udvikle firmaet.

Johan blev efter flere års kamp mod leukæmien helt rask igen. I løbet af hans sygdomsperiode ændrer Christian og Leonoras forhold sig gradvist til noget rutinemæssigt. Christian forelsker sig siden i den langt yngre arkitekt, Zenia. Hun har lavet tegningerne til et nyt og unikt seminarium i Vejle. Et byggeri som Christians firma står for.

Imidlertid opdager Leonora Christians utroskab, og hun oparbejder et voldsomt had mod Zenia og vil have Christian til at afslutte forholdet, og hvis ikke han gør det, truer hun ham med, at det vil få nogle overordentlig ubehagelige følger for ham og hans firma. Christian ser sig nødsaget til at skaffe Leonora af vejen.

Da handlingen i bogen ses fra både Christians og Leonoras side, følger man, hvad de hver især gør sig af tanker og hvilke handlinger, de foretager sig i den yderst vanskelige og traumatiske ægteskabskrise.

Bogen indeholder mange almen menneskelige problemstillinger og betragtninger om livet. Anna Ekberg formår desuden på mesterlig vis at flette en både spændende, brutal og overraskende krimiintrige ind i ”Kærlighed for voksne”

Personskildringerne er fantastisk gode. Selvfølgelig kommer man mest ind under huden på Leonora, Christian og Zenia, men også de personer, de omgås, er meget fint beskrevet.

Interessant er det også at følge, at bedst som man tror, at nu kender man hovedpersonerne, så overraskes man alligevel.

Bogen kommer omkring mange temaer som utroskab, sex, ofre i et ægteskab, had, hævn, barn-voksenforhold, spirende kærlighed m.m.

Det politimæssige spiller ikke den store rolle i handlingen, selv om det er politimanden Holger Andreasen, der er bogens fortæller.

Miljøskildringerne er også aldeles fremragende. Det gælder både de nære miljøer, men det gælder også den geografi meget af handlingen foregår i. Det er især områderne i Vejles udkant ned mod Vejle Fjord, som beskrives.

Jeg bor kun en halv times kørsel fra Vejle og kender området. Jeg har altid syntes, det er interessant at læse en bog, hvor jeg kender geografien. Dog vidste jeg, ikke at Grejsdalen ved Vejle er det eneste sted i Danmark, hvor der findes klipper – ud over på Bornholm.

Jeg er utrolig spændt på, hvad Anna Ekberg finder på næste gang, der udkommer en bog fra ”hendes fire hænder”. Det er en bog, som jeg allerede nu glæder mig til at læse, og jeg er ikke i tvivl om, at det igen bliver en standing-alone bog.

Politikens forlag 2017 – 381 sider

Fem krimihjerter

 

www.findalskrimiside.dk

_______________

Per Drustrup Larsens anmeldelse:
Det er bog nummer to fra det mandlige forfatterpar Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich under deres kvindelige pseudonym. “Den hemmelige kvinde” udkom sidste år, og den fik jeg aldrig læst trods gode anmeldelser og megen omtale. Denne nye læste jeg, fordi jeg var nysgerrig efter at prøve deres kvindelige vinkel som forfattere, for jeg kendte dem også som A.J. Kazinski. Det skete med nogen skepsis pga. den massive hype og foromtale samt de mange gode anmeldelsescitater, der blev brugt. Det er farligt med den slags markedsføring, hvis ikke produktet lever op til det, men det gjorde denne bog!

Det er en bog, hvor handlingen undervejs ændrer retning og vinkel på virkeligheden, og det bliver til både spændende, overraskende og interessant læsning. Den dramatiske historie fortælles i 3 dele: Når solsorten synger, Ildfuglen og Kærlighedens bål. Fortællingen om Leonora, Christian og deres ægteskab formidles desuden fortælleteknisk gennem en pensioneret politimands beretning til sin datter om sagen med trafikdrabet, der omtales på bogens bagside. Den form giver yderligere intensitet og nogle gode skift ved læsningen.

Hvad der sker, og hvordan det hele ender, vil det være frygteligt at afsløre. Handlingsrammen er fortalt ganske uddybende på bogens bagside, så det må være rigeligt her.

De sidste ord i bogen falder ved et bryllup: Det lever aldrig op til forventningerne, og på samme tid så overgår det forventningerne. Sådan er det med kærlighed for voksne.

Sådan er det også med bogen – det med at overgå forventningerne! Den giver en dramatisk version af, hvor stærk kærlighedens magt kan være, og hvor vidt mennesker vil gå i kærlighedens navn – og jalousiens, der jo ofte er makker til kærligheden.

Læs endelig bogen og bliv både overrasket og underholdt. Jeg må indrømme, at jeg er nødt til også læse den første bog af “Anna Ekberg”

Jeg har givet bogen 8 skydeskivepoint på min egen blog – Drustrups Bogblog – og 4 krimihjerter her:

fire krimihjerter

Har du læst den? Hvad synes du?